lenistary  Dołączył: 14 Maj 2013
Potrzeba lekkiego kopnięcia ( MACRO )
Witam i wybaczcie znowu potrzebuje pomocy aby zrozumieć dlaczego wybrałem dokonałem takiego wyboru parafrazując tekst z MATRIXA

A wiec na początku mała dygresja
Jak się chce znaleźć jakąś odpowiedz na nurtujące pytanie to ciężko w jednym miejscu w jednym wątku a szukanie za pomocą frazy jest makabryczne bo silnik szuka wszędzie nawet we stopkach tak wiec teoretyczne odpowiedzi są w setkach wątków :)

No może wrócę do tematu
Jako że jestem niedawnym posiadaczem zacnej puszki K-5 i zacnego jak dla mnie szkła SMC DA 18-135mm WR czas na mały rozwój nie żeby mi było mało powiem że jestem naprawdę mile zaskoczony co to potrafi ale złapałem bakcyla macro

no i tu właśnie potrzebuję kopa - mam 2tyś na szkło ( foto daje dobrego kopa do większego wysiłku aby zarobić na szkła )

Pentax 35 mm f/2.8 DA SMC Macro Limited
Sigma 70 mm f/2.8 DG EX MACRO
Tamron 90 mm f/2.8 SP Di Macro

mam 3 szkła na widelcu no i co w końcu wybrać :)
powiem tak że patrząc się na wasze zacne foty polubiłem bokeh i ludzi na fotach wiec popróbował bym siłę ( amatorskich w tej dziedzinie również )
Czyli 2 w jednym macro i portret dylemat dla amatora które szkło :)

Wy wyjadacze na pewno dacie radę :)

A cha jeszcze jedno jak nie jestem profesjonalistą czyli sprzęt nie zarabia na siebie może raczej cosik tańszego i więcej :)

MT 01  Dołączył: 21 Gru 2011
Wymieniony pentax nie jest typowym objektywem makro- nie ma skali odwzorowania 1:1, a jedynie umozliwia ustawianie ostrosci z blizszej odleglosci.

Jestem posiadaczem Tamrona i powiem tylko,ze daje on rade. Jest piekielnie ostry- do portretu najczesciej trzeba zmniejszac szczeglowosc ujecia- skazy dermatologiczne :evil: , na cropie ma klasyczne 135mm, lubiane przez wielu do portretow. Boheh jest kwestia bardzo indywidualna, kazdy inaczej go odbiera :-B

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
lenistary napisał/a:
Pentax 35 mm f/2.8 DA SMC Macro Limited
MT 01 napisał/a:
Wymieniony pentax nie jest typowym objektywem makro- nie ma skali odwzorowania 1:1
Hmmm, czy aby na pewno?

MT 01  Dołączył: 21 Gru 2011
Pentagram napisał/a:
Hmmm, czy aby na pewno?
moj jednoznaczny blad :oops: oczywiscie,ze ma skale 1:1, z racji ogniskowej skale 1:1 osiagamy niestety po bardzo bliskim zblizeniu sie do fotografowanego obiektu-przy zabawie zapalkami ok, gorzej na zywych istotach :-(

Michciu76  Dołączył: 08 Wrz 2010
Nie wiem czy to dobre miejsce ale autor już pewnie znalazł szkło wiec podczepię się z zapytaniem.
Szukam jakiegoś taniego rozwiązania makro.
Nie chcę inwestować bo makro robię kilka razy do roku - chwilowo mam okazję, trochę więcej czasu i chcę zmierzyć się z jednym pomysłem.
Myślałem aby wykorzystać 50-tkę z mojej stopki do macro (pierścienie?), Sonnara 135mm którego kupuję już pół roku ew. użyć Canona s100 z raynoxem.
Może są lesze rozwiązania: adapter odwrotnego mocowania, pleśniak m42?

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
Cosina 100 macro albo podobny Pentax. Dobrze się sprawdz, co niektórzy na forum dowodzą efektami m50/1.7 odwrotnie zamocowany.

sirOpty  Dołączył: 27 Sty 2012
Sirius i makro
A propos Macro

Obiektywy Sirius to co to za producent? Nieznany szerzej.
Na przykład:
Sirius-automatic 28mm f2.8 Macro. Czy to dobry obiektyw?
Jak się na niego nałoży Raynoxa 150 to będzie makro?

Pozdrawiam expertów/sirOpty

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
To chyba tylko nazwa handlowa pod którą mogą się kryć wyroby najróżniejszych producentów.

Grzechotnik  Dołączył: 27 Paź 2008
Ale to nie jest tanio !!!

Cosina 100 to 600-700zł,
Równorzędny Pentax od 500 w górę

W takiej cenie lub nieznacznie wyższej to można zdobyć się na kilka lepszych opcji.

Taniej to po koleii
- pierścien odwrtonego mocowania - 50-100zł
- proste pierścienie makro bez popychacza -50-60 zł
- pierścienie makro z popychaczem - 120-180 zł
- pierścienie makro z popychaczem i stykami 300 zł i więcej, choć tu bym pomyslał bo to cena bliska pierwszych obeiktywów makro ze skalą 1:2

potem już lepiej iść w stronę obiektywów, tu mamy już jakiś wybór ale zależny od cen.

ravw  Dołączył: 08 Lip 2013
W sprawie makro:
Jeśli chcesz leżeć na robalu to jak najbardziej obiektyw+raynox (10cm od celu)
jeśli chcesz normalnie fotografować to pierścienie lub mieszek.

Michciu76  Dołączył: 08 Wrz 2010
Heh wiedziałem, że makro to temat rzeka i sporo rozmaitych rozwiązań.
Wyczytałem, że pierścienie wymagają lampy którą nie zawsze zabieram ze sobą.
Pozostanę chyba przy adapterze odwrotnego mocowania ew. Raynoxie 250.
Raynoxa mogę wykorzystać z kompaktem ew. limitedem 70mm lub Sonarem jak go tylko dostanę.

ravw  Dołączył: 08 Lip 2013
No właśnie na fuji s9600+raynox łatwiej jest zrobić dobrą klatka.

pipeman  Dołączył: 03 Cze 2010
A ja z doświadczenia polecam coś dedykowanego do macro.
Każdy inny na odwyrdce, czy dystansach daje małą swobodę, bo jedynie obiekty o ustalonej wielkości będziesz mógł focić. Przy zestawie na robaczki pomijasz motulka, który ładnie pozuje. A takie rzeczy wkurzają. Inna sprawa większego powiększenia i ciekawych efektów, jako że macrówki mają jednakową ostrość w całym kadrze, a klasyki tylko centralnie. Ogólnie macro dają wygodę i uniwersalność, raszta kombinacji fun i efekty, które zadziwiają nawet autorów fotek.

Lampy nie używam, a foce Pancolarem, Sonnarem na pierścionkach i T90/2.8. Najlepiej mieć każdą kombinacje.

Skocz do: