aalan  Dołączył: 29 Mar 2013
jaka ogniskowa w ustawieniach po założeniu pierścieni pośred
Witam !
Jestem początkującym więc proszę o wyrozumiałość.
Chodzi mi o ustawienia ogniskowej w aparacie po założeniu pierścieni pośrednich.
Gdy włączam aparat z pierścieniami zamocowanymi do obiektywu to jest pytanie o ustawienie ogniskowej aparatu i o ile bez tych pierścieni sprawa jest w zasadzie prosta to jednak nie wiem jak ustawić ogniskową kiedy obiektyw jest z pierścieniami.

jeden obiektyw to:

SMC PENTAX-DA 1:3.5-6.3 18-250 mm ED AL (IF)

a drugi to:

MC -44K-4 HELIOS 58mm 1:2 M 52x0,75

Jaką podać ogniskową w przypadku mocowania ich z pierścieniami do K20 D?

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
ile tych pierścieni?
Jeśli uzyskasz skale odwzorowania umiarkowane, to ustaw ogniskową obiektywu. Jeśli 1:2 i większe proponuję zrezygnować ze stabilizacji.

Mam 3 szt. pierścieni ale zwykle zakładam jeden z nich.
Są to odpowiednio:
13 mm
21 mm
31 mm

W przypadku Heliosa o stałej ogniskowej to bez pierścieni wybieram ogniskową 58 mm bo ta jest najbliższa tej faktycznej tego obiektywu ale czy po założeniu na niego pierścienia pośredniego ta ogniskowa ma być podana inna?

No i jaką ogniskową podać w przypadku obiektywu tego drugiego o zmiennej ogniskowej 18-250 mm po założeniu pierścienia pośredniego któregoś z tych w/w?

Podaj taką, na jaką ustawiłeś zooma. Po zmianie musisz podać drugi raz.

Załóżmy że założę pierścień 13 mm i obiektyw mam ustawiony na 18 ogniskową to jaką wartość ogniskowej mam ustawić przy włączanym aparacie?

A co jeżeli nieco obrócę obiektyw do wartości np 100 mm?

Czy muszę go ponownie wyłączyć i właczając podać tym razem jakąś inną wartość ogniskowej z tym samym pierścieniem 13 mm?

Nie. musisz wejść do menu i podać ogniskową (sprawdź w instrukcji jak)
Jak masz 13mm pierścienia i 18mm ogniskowej może się okazać, że ostrość ustawia się wewnątrz obiektywu.

1. menu aparatu do ustawienia ogniskowej pojawia się samo zaraz po włączeniu aparatu jeżeli obiektyw nie jest wykrywany automatycznie lub w przypadku podpięcia pierścieni

2. ostrość faktycznie w przypadku Heliosa ustawia się obiektywem ale zatem po co to pytanie aparatu o ogniskową skoro i tak ustawia się ją ręcznie obiektywem.

3. a co będzie gdy zamiast owej 58 mm w Heliosie ustawię np 10 mm? czy wtedy aparat będzie źle dobierał czas naświetlania czy inne ISO ?

AChmiel  Dołączył: 14 Lis 2009
aalan aparat nie wie czym jest to przypiołeś. Prosi o ogniskową dla systemu stabilizacji. W przypadku zdjęć makro proponuję wyłączyć stabilizację.

Zatem jak rozumuję podanie ogniskowej jest tylko potrzebne aparatowi do poprawnej pracy systemu stabilizacji obrazu a pytanie o ogniskową wynika tylko z tego, że aparat "domyśla się", że ma jakiś podpięty obiektyw i pyta o jego ogniskową by ten system stabilizacji dopasować do tego podpiętego obiektywu i jego ogniskowej?

Reasumując znaczy to, że podanie dowolnej wartości ogniskowej jest bez znaczenia skoro przy zdjęciach makro powinno się wyłączać funkcję stabilizacji obrazu?

AChmiel  Dołączył: 14 Lis 2009
2 x tak.

WaldekW  Dołączył: 28 Paź 2007
Witam
Jak wyłączysz stabilizację to o ogniskową nie będzie się pytał.

Skocz do: