Big Z  Dołączył: 30 Lis 2012
  K 30 Włącznik - wyłącznik
Czołem.
W moim aparacie czasami nie działa włącznik, czyli po przestawieniu z pozycjo OFF na ON nic się nie dzieje. Muszę kilka razy włączyć - wyłączyć, ewentualnie odłączyć baterię na chwilę.
Nie wiem czy jest to wada tylko mojego aparatu, czy też może ktoś ma/miał podobnie?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
To nie jest normalne zachowanie.

Obserwować czy leczyć? Nie dzieje się to stale... ale. Boję się oddać do serwisu, bo mam fioła na punkcie czystości matówki :) Kiedyś miałem duży pyłek na matówce (wtedy jeszcze nie wiedziałem co to matówka :oops: ), poszedłem do serwisu - gość pomachał pędzelkiem i zamiast jednego dużego pyłka/u miałem pięćdziesiąt małych... Dlatego nie chcę dawać aparatu nikomu obcemu w łapy.

To mogą być zanieczyszczone styki albo jakiś błąd programowy. Można spróbować zresetować ustawienia.

Wgrałem własnie nowy firmware - dzięki użytkownikom forum :) Zobaczę co się będzie działo i czy problem powróci. Więc pozostaje obserwacja.
Dzięki na razie.
Chyba, że ktoś miałby jeszcze jakiś pomysł, to chętnie się zapoznam.

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
Sprawdź jeszcze czy tak samo jest z obiektywem i bez niego, ew. z innym. To samo z kartą pamięci, bez karty też powinien się uruchomić.

Trochę odświeżę temat.
Poczyniłem obserwację i stwierdzam, że to coś z bateriami. Używam eneloopów i koszyczka (nieoryginalnego). Jak baterie są pełne to wszystko chodzi jak złoto, a jak zbliżają się ku końcowi to potrafi nie zareagować. Może to wina koszyczka? Miałem K200D z koszyczkiem oryginalnym i nigdy nic takiego się nie zdarzyło..
Co sądzicie?
P.s. soft najnowszy, szkiełko 18-135 Pentaxa (na razie nie mogę podczepić innego), oryginalne baterie w pudełku - daleko, daleko stąd :)

j-z  Dołączył: 23 Sty 2009
Wild Hog napisał/a:
Miałem K200D z koszyczkiem oryginalnym i nigdy nic takiego się nie zdarzyło..

Do K200D jest jakis koszyczek?

K200D jest na akumulatory AA.

yazon  Dołączył: 27 Lut 2013
Wild Hog, mój post, miałem coś takiego:
http://pentax.org.pl/view...hlight=#1055731

Ok. Dzięki
Znaczy, że nie jestem sam ;-)

Skocz do: