Smo_q  Dołączył: 26 Cze 2013
K5 i szkiełko 17-70 f/4 Pentaxa
Witam
Głupio że pierwsze co tutaj piszę to o problemie z tą kombinacją. Kłopot polega na tym, że po założeniu szkła aparat sygnalizuje spadek pojemności baterii o kreskę a po kilkunastu może kilkudzieścięciu zdjęciach o kolejną . Założenie kitowego obiektywu sprawia, że aparat znowu sygnalizuje pełne naładowanie.
Na razie nie próbowałem sprawdzać czy to obiektyw "żre" baterię czy to aparat głupieje.
Może ktoś z Was zetknął się z taką sytuacją i zna możliwe do zastosowania w domu rozwiązanie. Styki w aparacie i obiektywie przetarłem na sucho ale bez efektu. Czy pozostaje serwis?

Pozdrawia w miarę świeży i do tej pory szczęśliwy użytkownik Pentaxa.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Trzeba by sprawdzić ten obiektyw na innym body.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
A działa w ogóle dobrze to szkiełko ? Znaczy się AF. Może być uszkodzony silnik.

Dobry pomysł z tym innym body, ale na razie nie jestem w stanie sprawdzić ;/
Natomiast AF działa więc to chyba nie to .

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Smo_q napisał/a:
Niekoniecznie. Może działać, ale pobierając nadmierny prąd.

Dada napisał/a:
Smo_q napisał/a:
Niekoniecznie. Może działać, ale pobierając nadmierny prąd.

Jeśli się nie mylisz to pewnie czeka mnie serwis o ile jest to naprawialne.

rey  Dołączył: 12 Paź 2009
Ale na w pełnym naładowaniu aku znikają Ci te kreski? W szkłach z SDM tak miałem, po założeniu kita wskaźnik z żółtego wracał do zieleni. Obiektywy z silnikiem potrzebują więcej prądu B)

rey napisał/a:
Ale na w pełnym naładowaniu aku znikają Ci te kreski? W szkłach z SDM tak miałem, po założeniu kita wskaźnik z żółtego wracał do zieleni. Obiektywy z silnikiem potrzebują więcej prądu B)

Tak , sugerujesz ze to normalne zachowanie?

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Smo_q napisał/a:
normalne zachowanie

To nie jest normalne zachowanie.
Czy podepnę obiektyw z SDM czy na śrubokręt wskaźnik poziomu napięcia nie zmienia się.

x4rd  Dołączył: 07 Mar 2012
Może to wina styków?

Cytat
Tak , sugerujesz ze to normalne zachowanie?

Chodziło mi o sytuację w której bateria jest już po jakimś czasie od naładowania. Przy użytkowaniu body ze szkłem posiadającym SDM pojawia się żółty wskaźnik, ale po podpięciu obiektywu ze śrubokrętem jest zielony. Nie piszę oczywiście o sytuacji, gdy po wyłączeniu i ponownym uruchomieniu aparatu ze szkłem z SDM nadal startuje od zielonego, by po chwili przejść na żółty.

rey, obawiam się, że jest coś nie tak. Jeżeli sytuacja powtarza się z każdym body to bardzo możliwe, że problem jest w Twoim obiektywie.

Zdano, to kolega Smo_q, uważa, że ma problem. Używałem różnych * - w sumie trzech z SDM oraz DA 17-70/4 z K-x, K-r i teraz K-5, body na wszystkie reagowały tak samo. Jak już pojawiał się czerwony wskaźnik naładowania baterii obawiając się końca zdjęć podpinałem kita i zawsze było przynajmniej o poziom wyżej ;-)

tomarkus  Dołączył: 10 Lut 2013
U mnie na K-5 IIs zaobserwowałem dokładnie to samo zachowanie - jak tylko podepnę Tamrona 17-50/2.8, to z zielonej baterii robi mi się żółta. Może po prostu oprogramowanie działa tak, że wykazania baterii uzależnione są od rodzaju silnika w obiektywie.

Oddałem niestety dzisiaj swoje body do sklepu i czekam na wymianę na inny egzemplarz. Jak go dostanę, to zobaczę czy zachowanie przy nowej puszcze będzie takie samo.

tomarkus napisał/a:
jak tylko podepnę Tamrona 17-50/2.8, to z zielonej baterii robi mi się żółta. Może po prostu oprogramowanie działa tak, że wykazania baterii uzależnione są od rodzaju silnika w obiektywie

Problem w tym, że Tamron raczej nie ma silnika jest napędzany silnikiem z body.

Zdano napisał/a:
Problem w tym, że Tamron raczej nie ma silnika jest napędzany silnikiem z body.

Z tego co mi wiadomo, to rewizja druga tego obiektywu motor posiada. Na Sigmie 10-20 również zaobserwowałem podobne zachowanie.

K-30 również tak ma:
http://www.pentaxforums.c...pends-lens.html

tomarkus napisał/a:
rewizja druga tego obiektywu motor posiada

Z bagnetem Pentaksa?
To, że kilka osób zaobserwowało taki objaw nie oznacza, że jest to normalne.

Zdano napisał/a:

To, że kilka osób zaobserwowało taki objaw nie oznacza, że jest to normalne.

Racja, dlatego też napisałem do supportu technicznego Pentaxa. Może rozwieją nasze wątpliowści.

Grzechotnik  Dołączył: 27 Paź 2008
Raczej objaw normalny i osobiście winą obarczam baterię lub konstrukcję K5.

K5 ze świeżo naładowaną baterią nie wykazuje żadnych zmian bez względu na podpięty obiektyw.
Ale po zrobieniu około 200 zdjęć, po podpięciu 18-135 zjeżdża z pełnego wskazania o kreskę i po jakiś kolejnych 50 zdjęciach o kolejną. Po podpięciu szkła na śrubokręt wraca do normy najdalej po minucie.

Co ciekawe w korpusie K7 z starą baterią która napewno ma większy przebieg, problem nie występuje tak szybko, spadek pojawia się później i jak już się pojawia to potem trwa mimo zmiany szkła.

Widzę zresztą różnicę - K7 dłużej trzyma wszystkie kreski, spadek w K5 występuje szybciej przy tej samej ilości wykonanych zdjęć, tak mniej więcej 200 w K5 i około 400 w K7, kolejne kreski w K5 spadają już też o wiele szybciej niż w K7. ogólnie żywotność baterii w K5 też jest ewidentnie niższa.
Sądząc z dokumentacji powinno niby być odwrotnie wiec obstawiam gorsze ogniwa.
Warunki mam powtarzalne bo robie serię zdjęć przedmiotów w tych samych warunkach z tym samym światłem. Następnym razem jak będę robił serię podmienię akumulatory - to rozwiąże sprawę czy to bateria w K5 jest gorsza, czy korpus więcej żre.
Aż sprawdziłem numerację ostatniej serii i K7 i K5.
- na K7 wyszło w serii 607 fotek,
- w K5 ledwo 417 do kolejnego ładowania.
Oba robiły serię zdjęć przedmiotowych, stały na statywie, oba z tym samym obiektywem na śrubokręt, oba z podpiętą lampą zewnętrzną, dokładnie te same warunki. Jeśli były jakieś rożnice to co najwyżej czas pomiędzy kolejnymi naciśnięciami migawki i czas zmiany przedmiotów.

schwefel  Dołączył: 17 Gru 2007
Z HSMem jest tak samo. Najbardziej prądożerna z moich szkieł jest Sigma 17-70 HSM OS, z Sigmą 8-16 HSM jest trochę lepiej ale i tak nie zrobię tymi szkłami tylu zdjęć co Sigmą 100-300 czy Pentaxem FA50.
Żeby jeszcze było ciekawiej to tanie zamienniki akumulatora nawet w pełni naładowane po podpięciu HSMa pokazują już kreskę mniej a po kilku zdjęciach z użyciem LV rozładowaną baterię. Prądowo daje radę tylko oryginał bo już nawet nie Hehnel za 150zł.

Skocz do: