Tok'Ra  Dołączył: 11 Lip 2006
Photivo - tylko dla dociekliwych
Hi!

Myślę, że warto spopularyzować to narzędzie - Photivo:
http://quote.google.com/p/photivo/
Przykładowy screenshot: http://photivo.org/_media/photivo/photivo_001.jpg

Inna filozofia niż wszystkie, tu metoda inż. Macanova słabo działa, trzeba przekonać się do innej filozofii i mnogości gałek do kręcenia (gdzie jest Undo?;-).
Program uczy świadomej matematycznej zabawy z pikselem - w zasadzie zmusza do takiej nauki - czyli nie dla leni ;-) .
Dla mnie - zabawa, gdy znalazłem gałkę która robi mi klikiem z klasycznego kadru zdjęcie jakby robione fisheye'm ;-) , co oznacza w praktyce zaoszczędzony niezły grosz (~950zł) na Samyang'a 8mm.
;-)

Polecam! :-B

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Tok'Ra napisał/a:
Dla mnie - zabawa, gdy znalazłem gałkę która robi mi klikiem z klasycznego kadru zdjęcie jakby robione fisheye'm ;-) , co oznacza w praktyce zaoszczędzony niezły grosz (~950zł) na Samyang'a 8mm.
tiaa to tak jak te kadry z kamer przemysłowych powiększane w nieskonczoność w CSI, żaden program Ci nie zwiększy kąta widzenia, nie pokaże tego co więcej pokazuje fiszek w stosunku do zwykłego szkła o węższym kącie widzenia.
To kąt widzenia jest najważniejszy w fiszku a nie tylko samo zniekształcenie :-P

Bucik  Dołączył: 02 Lis 2009
Eldred napisał/a:

To kąt widzenia jest najważniejszy w fiszku a nie tylko samo zniekształcenie :-P

W dodatku występuje spadek na jakości. Podobne efekty były kiedyś, w co niektórych kompaktach HP. Dawało się wywołać efekt fish-eye z poziomu aparatu, a dokładniej software'u.

Pavlvs  Dołączył: 23 Lip 2011
W dodatku ten program nie widzi pentaxowych rawów :-/

daśko  Dołączył: 15 Mar 2010
Tok'Ra napisał/a:
znalazłem gałkę która robi mi klikiem z klasycznego kadru zdjęcie jakby robione fisheye'm

Bucik napisał/a:
Podobne efekty były kiedyś, w co niektórych kompaktach HP. Dawało się wywołać efekt fish-eye z poziomu aparatu, a dokładniej software'u

Taki efekt możesz otrzymac softem również w body Pentax'a, np. w K-x.

Tok'Ra  Dołączył: 11 Lip 2006
Raw-y pentaxowe u mnie widzi - z Raw Chalange [ http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=37613 ] pef

po kliknięciu wyszedł tak sobie - bo słabo się na fiszowanie nadawał ;-)

Ale z krajobrazu wykonanego na 24mm - pierwsze lepsze zdjęcie dla ilustracji:

Po dwóch klikach wyszło tak:

Może moje pozytywne wrażenie wynika z tego, że używam szerokiej Tokiny 12-24, więc nie mam ciśnienia na szersze kąty - to jednak efekty specjalne jakie daje Photivo dla mnie akurat się spodobały - program inny niż wszystkie - i IMHO warto go dodać do swojego warsztatu narzędzi.

pszczołowaty  Dołączył: 07 Gru 2009
wygląda na bardzo rozbudowany, prawie jak RT spróbujemy :-)
http://photivo.org/photivo/tutorials/dehaze
-----------------
duże możliwości :) próbowaliście go? Liczba opcji bardzo duża, można się w tym wszystkim pogubić. Wkurza mnie brak podglądu folderów. Wczytuje domyślnie jpga. Chyba za cienki jestem na niego :-D Fajne wyostrzanie wiener coś tam.
ozy można zrobić w nim swojego preseta? Nie umiem :evil:

b-bar01  Dołączył: 09 Lip 2010
w ostatnim numerze DFV płyta z darmowymi narzędziami, m.in. Photivo
http://www.dfv.pl/w_numerze.html?id=1338
ciekawostka:
zdjęcie na okładce zrobione K-r + DAL18-55 a reszta w artykule "Nie psrtykać w południe", to ktoś od nas ??

salvadhor  Dołączył: 10 Sty 2007
Cześć,

Występuję na tym forum gościnnie od czasu do czasu, ale w sprawie Photivo mogę nieco pomóc, głównie użytkownikom Ubuntu (wersje Lucid/Maverick/Natty/Oneiric). Mianowicie, nowsze wersje Photivo lądują co jakiś czas w moim repozytorium. Użytkownicy Ubuntu w łatwy sposób mogą sobie je dodać do systemu (najszybciej w terminalu):

Cytat
add-apt-repository ppa:dhor/myway

(a następnie zwyczajowe instalowanie przez Centrum oprogramowania, czy Synaptica).

W repozytorium znajdziecie też Rawtherapee Unstable 4.xx, Delaboratory, Luminance HDR, Tintii, GTKRawGallery, XnViewMP i parę innych.

Oczywiście paczki Photivo powinny zadziałać na większości dystrybucji debianopodobnych, takich jak Mint, sam Debian, itp. Program rozwija się niezwykle dynamicznie, obecnie wdrażany jest filemanager do przeglądania i szybszego wyboru zdjęć - zdecydowanie polecam, szczególnie za tę cenę :)

Co więcej, ostatnio wykonywałem odbitki 23x15.5 z paroma zdjęciami przepuszczonymi przez Photivo - zatem, mocne kontrasty, zwiększony DR (niemal hdr). Na kompie mogłem się doczepiać szumu na niebie i innych aspektów mocnej obróbki, na papierze - wyszło ekstra.

-Demonos-  Dołączył: 28 Kwi 2008
pszczołowaty napisał/a:
wygląda na bardzo rozbudowany, prawie jak RT spróbujemy :-)
http://photivo.org/photivo/tutorials/dehaze
-----------------
duże możliwości :) próbowaliście go? Liczba opcji bardzo duża, można się w tym wszystkim pogubić. Wkurza mnie brak podglądu folderów. Wczytuje domyślnie jpga. Chyba za cienki jestem na niego :-D Fajne wyostrzanie wiener coś tam.
ozy można zrobić w nim swojego preseta? Nie umiem :evil:

Co prawda pentaxa już nie mam, ale rawy zostały i też trochę je obrabiałem photivo.
Dla mnie to w tej chwili podstawowe narzędzie - praktycznie Gimpa używam tylko do retuszu lub jakichś lokalnych efektów itp.

Jak można własne ustawienia zapisać? Bardzo prosto - jak sobie wszystkie suwaczki poustawiasz, to prawym przyciskiem myszy klikasz na ikone zapisu i wybierasz z opcji "save settings file" i zapisujesz sobie w dowolnym folderze np. z presetami photivo (domyślnie, w debianopodobnych w folderze ~/.photivo/Presets/).
I już.
I można wsadowo przetwarzać, :-)
Jak dla mnie duużo lepiej radzi sobie z kolorami rawów cancona CR2 niż np. RawTherapee, którego kiedyś używałem, ale nie pasuje mi to, co RT robi właśnie z kolorami Canona (także w wersji beta gałężi 4.0).

-Demonos- napisał/a:
Jak dla mnie duużo lepiej radzi sobie z kolorami rawów

no właśnie i mi te kolory w RT nie do końca odpowiadają, dlatego teraz photivo, i jego najnowsza wersja (rozwija się ten program, aż strach pomyśleć co będzie dalej ;)
dziękuję -Demonos-, :-)

tomekkarol  Dołączył: 17 Sty 2010
Korzystam na Debianie z paczek utworzonych przez salvadhor, pytanie mam - która wersja photivo jest mniej więcej stabilna. Interesuje mnie stabilność zbiżona do tej z Sida tzn. raz na jakiś czas coś walnie, bo 8 "nagłych zejść" w 15 minut mnie zniechęca (kliknięcie w folder podczas wczytywania miniatur - zwała, wybranie "Detail View" zamiast 1:1 - zwała, ustawienie którejś z opcji w Wavelet Denoise - zwała, próba eksportu - zwała).

pojawiła się wersja z nową funkcją Local Spot Adjust w wersji eksperymentalnej na Windowsa
http://photivo.org/cast

Galus81  Dołączył: 16 Lip 2008
Mam małe pytanko do doświadczonych kolegów:
jak wypada nowe Photivo -> Photivo 2013-03-17
na tle innych programow jak Lightroom , Raw Therapee , Scarab Darkroom
itp. ??

Pozdrawiam :-B

jest wolne , ociężałe :) wymaga mocnego kompa, mnóstwo suwaków może początkującego przytłaczać , można je pogrupować, te których najczęściej używamy, jak opanuje się go , potrafi wyczarować naprawdę łade obrazki, bardziej mi sie podobają od tych z RT, nadaje się raczej do pojedynczych rawów

mr.ra66it  Dołączył: 03 Wrz 2011
Kilkakrotnie podchodziłem do Photivo i niestety wady, o których wspomniał pszczołowaty były dla mnie dokuczliwe.
RT wzbogaciło się w ostatnich wydaniach o kilka wygodnych i nieźle działających "ficzerów" takich jak np. obsługa profili dcp i lcp, nowe algorytmy demozaikowania do zaszumionych RAW-ów, odszumianie Lab. Poza RT są jeszcze Darktable i odświeżona wersja Lightzone.

Galus81  Dołączył: 16 Lip 2008
Ale mowicie o tym "nowym" Photivo z marca wlasnie ze wolne? :-/
hmmm moze jednak :-/ jak mowi pszczołowaty warto posiedziec nad nim dla tych "kilku" ladnych obrazkow :-P

Skocz do: