Michciu76  Dołączył: 08 Wrz 2010
Metz 48 af-1 problem z TTL
Mam problem z działaniem TTL.
Podłączyłem lampę do K-5 i aparat nie komunikuje się z lampą, w zasadzie lampa odpala się ze stopki tylko jak typowa lampa manualna.
Nie wiem czy winna jest lampa czy aparat. Dość rzadko używam lampy z K-7 nie miałem problemów a przy K-5? aparat nie komunikuje się z lampą i nie wprowadza koniecznych poprawek.
Nie potrafię ustalić źródła problemu - gdybym miał dodatkową puszkę lub lampę to nie było by tematu, niestety w bliskiej okolicy nie znam żadnego użytkownika sprzętu Pentaxa.

matis  Dołączył: 04 Wrz 2009
Być może firmware lampy jest zbyt stary i nie obsługuje lampy chociaż nie wiem czy w takim przypadku objawy są takie jak piszesz...

Poniżej masz najnowsza wersje
LINKl

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
Może to trywialna rada, ale przeczyść porządnie styki, zarówno w lampie jak i w aparacie. Raz mi się zdarzyło "naprawić" w ten sposób sprzęt (jeszcze K-10), który już pakowałem do serwisu...

Michciu76  Dołączył: 08 Wrz 2010
Wielkie dzięki za pomoc :-B
Aktualizacja sterowników lampy rozwiązała sprawę :-)

dntsln  Dołączył: 18 Sty 2010
Cześć,

Wybaczcie, że odgrzewam stary temat, ale mam bardzo podobny problem jak kolega.

Mam Pentaxa k-5 i Metza 48 AF-1 ze świeżym softem.

Za każdym razem, gdy pracuję w TTL lampa błyska o 2-3 działki korekty za mocno a "wskaźnik prawidłowej ekspozycji" zawsze po błysku w TTL świeci na czerwono.

Styki są czyste i z pewnością przewodzą, bo lampa odmierza zawsze z pomyłką o te 2 czy 3 działki. Korekta ekspozycji i lampy w aparacie oraz korekta w lampie są na 0.

Będę wdzięczny za wszelakie wskazówki,

Pozdrawiam.

Motyl  Dołączył: 05 Paź 2010
W k-30 też mi błyska za mocno, ale wystarczy korekta w lampie

Pablosz  Dołączył: 25 Sty 2015
Witam,
Mam podobny problem. Kupilem Metza af44-1 i używam z Pentaxem k-x. Aparat nie komunikuje się za lampą. Po włączeniu lampy w trybie ttl aparat nie uwzględnia jej w ustawieniach ekspozycji, a lampa zawsze błyska pełną mocą. Testowałem w trybach A, T, S. To moja pierwsza lampa tego typu i nie mam porównania. Początkowo myślałem, że to kwestia jakichś ustawień w aparacie, ale żadnych opcji w menu nie znalazłem. W trybie manualnym lampa działa. Czy to oznacza, że lampa jest uszkodzona, czy może jednak coś trzeba ustawić?
Pozdrawiam wszystkich.

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Pablosz, włącz tryb M i sprawdź czy możesz z założoną lampą ustawić czas krótszy niż 1/180s.

Tak, da się ustawić krótszy.

Pablosz napisał/a:
Tak, da się ustawić krótszy.

W takim razie spróbuj przeczyścić styki na lampie i w aparacie. Jeśli to nie pomoże to możliwe, że lampa jest uszkodzona.

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Ja też mam z tą lampą problemy od jakiegoś czasu.
Winny jest chyba soft lampy...
Trzeba pisać do Metza...

akuracik  Dołączył: 01 Kwi 2010
Metz ogłosił upadłość.
Podobno nie zawiesił całkowicie działalności w tym serwisu.

akuracik napisał/a:
Metz ogłosił upadłość.

Jeszcze napisz, że nasi pod Grunwaldem wygrali.

Cytat
Enzo napisał/a:
Jeszcze napisz, że nasi pod Grunwaldem wygrali.

Podobno.
Możliwe że wszystkim było o tym (upadłości) wiadomo ,tylko nie widzę za bardzo związku pomiędzy lampą błyskową a Grunwaldem.Metz co prawda to firma niemiecka, jak i zakon krzyżacki choć też nie do końca,bo w jego szeregach było wielu obcokrajowców,no ale może mam zbyt mało wysublimowane poczucie humoru :-)

akuracik napisał/a:
nie widzę za bardzo związku pomiędzy lampą błyskową a Grunwaldem

Jest taki sam (ten związek) jak między upadłością firmy a problemami kilku użytkowników z jej sprzętem.

Nie chcę wdawać się w jałowe dyskusje ale dalej,nie widzę najmniejszego związku pomiędzy bitwą pod Grunwaldem a lampą błyskową Metz 48 af-1 (którą też posiadam).
Natomiast upadłość (bankructwo), może się odbić, między innymi na posiadaczach sprzętu Metza.Zresztą znamy to z naszego podwórka -firma upada ,syndyk sprzedaje to co jest jeszcze do sprzedania i kogo tam obchodzą jakieś pisma,właścicieli zepsutych lamp.
No chyba ze u Niemców jest inaczej.

akuracik napisał/a:
może się odbić

Czy się odbija? Pytam jako posiadacz lampy Metza (póki co sprawnej). Dysponujesz pismem Foto-Techniki w którym odmawiają naprawy sprzętu ze względu na ogłoszenie upadłości przez producenta?

Enzo napisał/a:
akuracik napisał/a:
może się odbić

Czy się odbija?

Najpierw cytujesz odpowiedź a potem się o nią pytasz?
Ani bitwa pod Grunwaldem,ani tego typu dyskusja nie naprawią lamp kolegom.Ciesz się więc póki co sprawną lampą.

Markus napisał/a:
Ja też mam z tą lampą problemy od jakiegoś czasu.
Winny jest chyba soft lampy...
Trzeba pisać do Metza...

A jakiego rodzaju są to problemy?

U mnie niestety czyszczenie styków nie pomogło :-( .

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Częste błyskanie pełną mocą.
Brak wykrycia lampy przez aparat (długie czasy naświetlania i wysokie ISO).
Nawet wykryta nie skraca czasów i nie obniża ISO tak znacząco jak robiła to z GX1-S itd.
Czyszczenie nic nie daje...soft najnowszy dostępny...

Skocz do: