wojtekk  Dołączył: 17 Lip 2006
Lecę do Wietnamu. Wskazówki? :)
Zima nadejdzie nieubłaganie, toteż z mokrego Edynburga wyrwać się planujemy do Wietnamu. Będziemy tam trzy tygodnie, lecimy do i wracamy z Sajgonu, czyli Ho Chi Minh City.

Jeśli byliście, macie wskazówki, gdzie spać, co jeść, jak podróżować i tak dalej, to walcie śmiało. Wszystko zapiszę i wykorzystam :)

Dzięki!

Wojtek

malero  Dołączył: 28 Lut 2012
Weź aparat! ;p

Bardzo konstruktywnie, nie ma co :p

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
Cytat
 Lecę do Wietnamu. Wskazówki? :)
kieruj się na południowy wschód ;-)

nemo napisał/a:
kieruj się na południowy wschód ;-)

Większość czasu spędzimy na południu właśnie, bo tam cieplej.

radekone  Dołączył: 20 Maj 2009
Nie zadawaj się z Vietkongiem i nie zapomnij skarpetek na zmianę!

berpa  Dołączył: 01 Lis 2010
wojtekk napisał/a:
z mokrego Edynburga
Oj, cobyś się nie zdziwił co do tego ¨suchego¨ Wietnamu. :mrgreen: Polecam zgłębić tematykę pt.: ¨Monsun letni¨. :evilsmile: Sprawdź też temat profilaktycznych szczepień ochronnych. I jeśli nie chcesz się zaprzyjaźniać z biegunką w tropikach to chyba było jakoś tak: ¨Peel it, fry it, boil it or drop it.¨ ( :oops: już lata świetlne nie używałem angielskiego ). Tak czy inaczej namawiam na zapasy węgla medycznego, nifuroxazydu i doxacykliny ( albo coś podobnego, bo rożnie może być z dostępnością ). Warto mieć długie spodnie i coś z długimi rękawami na komary ( ja lubię wozić ze sobą spray Mugga )

andy68  Dołączył: 11 Wrz 2008
wojtekk napisał/a:
z mokrego Edynburga

to tam pada :shock: , bo ja od trzech tygodni sie rozpuszczam ale od upałów a jestem ledwie 100 mil od ediego

za przedmówca zadbaj o swoje zdrowie, szczepionki i na co trzeba uwazac podczas spozywania, cokolwiek to znaczy ;-)

To nie mój pierwszy raz w Azji więc ogarniam temat zdrowia, dzięki :)

Bardziej interesują mnie wskazówki praktyczne dla zwiedzających :) Gdzie, co i jak.

BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
Ja bym w tej kwestii rozmawiał z Achmiel

berpa  Dołączył: 01 Lis 2010
wojtekk napisał/a:
wskazówki praktyczne dla zwiedzających
A to to nie wiem. Generalnie jeśli nie muszę to wolę tam nie jechać. Ani tam ani do innej Bolivi.
Zresztą malarie i tak mam na miejscu.

Ja uwielbiam Azję pomimo zatruć, komarów i dziwactw. Polecę jeszcze nie raz :)

AChmiel  Dołączył: 14 Lis 2009
Wywołał mnie paradziqs to Ci doradzę:
- posiłki tylko w miejscach gdzie dużo ludzi (bo karma nie leżąca).
- w okresie deszczowym też dużo słońca a ulewy b.fotogeniczne.
- polecam wypad do Mui Ne (wschody i zachody słońca, piękna wioska rybacka, jezioro z białym i żółtym piaskiem)
Ja byłem bardzo krótko - a bardzo bym chciał tam pojechać na prawdziwe zwiedzanie.
Światło w słoneczny dzień bardzo kontrastowe a zachody i wschody krótkie i gwałtowne. Brak złotej godziny - raczej kwadrans. Jeśli możesz pisz na PW.

Dzięki, miszczu. Wskazówki się przydadzą. Światło mnie nie martwi, bo jest, jakie jest i każde jest dobre :D Po Tajlandii i Sri Lance już się do 'płaskości' przyzwyczaiłem. Ale i tak jest fajnie.

Resztę zapiszę. :) Jedzenie rzecz oczywista, tam, gdzie lokalsi i gdzie ich dużo.

pape  Dołączył: 11 Lis 2006
Byłem rok temu - w marcu.
Wróciłem bez aparatu (k5) - odjechał w Sajgonie na skuterze, ale i tak byłem zachwycony.
Przylecieliśmy do Ha Noi. Hotele przy jeziorze około 20 usd za pokój.
Potem Sajgon i tu najdroższy hotel, bo ten polecony w informacji na lotnisku okazał się porażką, 40 usd za pokój, ale komfort spory a jedzenie fantastyczne.
Wycieczka po delcie Mekongu około 15 usd - autobus około 80km., łódki małe i duże po delcie, posiłek, powrót. My wracaliśmy całą drogę szybką łodzią ( 15 usd) warto.
Następnie bilet autobusowy do Ha Noi chyba 30 usd. Autobusy nocne-sypialne, przerwy w kolejnych miastach. Hotele najdrożej do 20 usd pokój/śniadanie/basen.
Dwa tygodnie przez Wietnam - super przygoda. W autobusach różnie, sporo przygód, jeździli Wietnamczycy, ale i pełno turystów.

Jeżeli masz pytania i wiesz gdzie mniej więcej będziesz - pisz.
Paweł

Uploaded with ImageShack.us

deepee  Dołączył: 28 Cze 2011
I nie fotografować kobiet w ciąży. Gruby nietakt. :-)

Dziękuję kolegom :D

AChmiel  Dołączył: 14 Lis 2009
Jasiek Matacz tam gdzie biura podróży - tam już wydeptane.

Ha! Się zmieniło i lecę jak będzie ciepło, wilgotno i paskudnie - na począteczku maja. Będzie bosko. Nie mogę się doczekać :D

Jak macie jeszcze jakieś wskazówki to poproszę. Dzięki!

Apas  Dołączył: 26 Sty 2007
Jesli mogę coś dodac, nie tylko w Wietnamie ale w całej tropikalnej Azji, to polecam... noc w dżungli. Można sfotografować cuda. W dzien las deszczowy wydaje się pusty, nocą ożywa. Jaszczury spią na gałązkach, często nisko i nie uciekają, podobnie ptaki. Masa płazów i owadów na kazdym kroku, trzeba tylko umiec je dojrzeć - po to potrzebujesz przewodnika, jeśli sam nie jesteś doświadczonym herpetologiem. Dwa warunki konieczne - wspomniany dobry przewodnik i oczy dookoła głowy (węże! Trwożnice zwisają z konarów na wysokości głowy. Z drugiej strony są malo ruchliwe i cierpliwie pozują). Przydaje się dluzsze makro i lampa pierścieniowa, ale ze zwykłą, zwlaszcza na kablu też piekne zdjęcia dzikiej przyrody się zrobi.

Skocz do: