laaval  Dołączył: 07 Paź 2011
K-5 muszla oczna
Tak to się dzieje, jak za robienie zdjęć bierze się moja mżonka :-)Nie mam pojęcia jak, ale wyciągając aparat z torby zniszczyła muszlę oczną.Teraz poszukuję nowej.Warto kupić oryginał, czy też zamiennik wystarczy? Zresztą wybór i jednych i drugich jest co najwyżej mierny. Macie może pomysły gdzie kupić ten kawałek plastiku i gumy? Wszelkie porady mile widziane :-)

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Kupiłem onegdaj na Allegro taniego chińczyka do Mz-S (oryginał skruszał) - okazało się to lekką porażką: luźna, słabo się trzyma. Ogólnie nie została moją przyjaciółką. Szukaj oryginału...

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006

harys  Dołączył: 14 Wrz 2012
czy można kupić samą gumę do ale do O-ME53 , pękła mi chyba przy wkładaniu i wyjmowaniu z torby

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
Ja swego czasu do K10D (w którym "gumka" sie rozsypała od ciągłego "używania") kupiłem zamienik z Alledrogo (de facto kilka sztuk od razu kupiłem) i nie narzekam. Wszak to kawałek plastiku z gumą po obwodzie. Pentax ma tę zaletę, że wszystkie znane mi z bliska modele mają ten sam rozstaw "sanek" pod muszlę. Czyli te zakupione używam zarówno z K10D jak i np z Mz-5 i SFX. Może z tymi ostatnimi troszke dziwnie wygląda, ale trzyma się wystarczająco więc nie narzekam. Jak masz za luźny plastik na muszli i ci się zsuwa z aparatu zawsze możesz posmarować ją (tzn miejsca wchodzące w "sanki" aparatu) delikatnie jakimś klejem typu "kropelka" (w celu pogrubienia). Potem (po wyschnięciu kleju oczywisćie) zaś drobniutkim papierkiem ściernym podszlifować aż uzyskasz zadowalający efekt. Ja tak w wielu przypadkach czynię. Działa.

Big Z  Dołączył: 30 Lis 2012
Mógłbym Ci zakupić w srsmicrosystems:

http://www.srsmicrosystem...-Eyecup-FR.html

ale musiał byś poczekać ze dwa tygodnie i zapłacić za przesyłkę (krajową - list polecony)

harys  Dołączył: 14 Wrz 2012
Wild Hog to jest muszla oczna FR a ja mam O-ME53 powiększającą, tam gumka jest kwadratowa a nie w kształcie litery "U"

harys napisał/a:
Wild Hog to jest muszla oczna FR a ja mam O-ME53 powiększającą, tam gumka jest kwadratowa a nie w kształcie litery "U"

Sorry, nie dopatrzyłem się. Zwróciłem tylko uwagę na K-5 :oops:

Ale taka co potrzebujesz też jest:
http://www.srsmicrosystem...ing-Eyecup.html

.....tylko w powalającej cenie. Ale chciałem dobrze ;-)

[ Dodano: 2013-08-04, 14:16 ]
zaraz zaraz, ale to dwie osoby szukają muszli ocznej - tyle, że dwóch różnych modeli :-P

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
Kazda muszla do Pentaxa będzie pasować. Rozstaw samek we wszystkich modelach ten sam jest (także w analogach). Jedynie może optycznie (w wyglądzie) różnić sie od oryginalnej, jednakże ie będzie to mieć żadnego0 wpłyu na jej użytkowanie.

Wymiar się nie zmienia od serii M.

Wild Hog, Dokładnie o coś takiego mi chodziło. Źle się wyraziłem. Potrzebuję, jak to się nazywa wg instrukcji, osłonki oka Fr. Napiszę wieczorem na PW jak się dorwę do kompa (teraz skrobnę z komórki)

laaval napisał/a:
Wild Hog

Od teraz jestem Big Z :mrgreen:

Będę cool, jazzy i trendy jednocześnie ;-)

Sorry, ze tak w tym wątku ale gdzieś trzeba było.

Niestety temat ze sprowadzeniem muszli z zagramanicy upadł. I tak się zastanawiam, czy przypadkiem taka muszla od k10/k20 (ma oznaczenie FP) byłaby w stanie zastąpić takową od k5 (FR)? Różnica w cenie jest spora

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
muszle oczne w Pentaxach są kompatybilne

miałem tego samego O-ME53 w k10d/k20d/k-7/k-5

Od analogowej serii M wymiar sanek wizjera jest stały.

Wielkie dzięki Panowie :-B

Skocz do: