Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Nama5 - szybki konwerter RAW
https://nama5.com/en/

Po tym jak w jednym wątków został wymieniony ten soft postanowiłem wypróbować to "cudo".

Poprawna obsługa kolorów z GX-20 tylko zachęciła do dalszych testów...
Pierwsze wrażenie jest takie że jest to bardzo szybki program.
Generowanie miniatur w katalogu z plikami DNG (każdy po 24 MB) trwa sekundy.
Same operacje na obrazie również błyskawiczne.
Eksport do jpg nieco wolniejszy ale i tak szybszy niż w RT i innym sofcie..
Opcji niebyt wiele i każdy powinien bez instrukcji się "połapać"o co chodzi

ps.wersja demo przetwarza tylko 1 plik do jpg/tiff aby zrobić to z innym plikiem konieczny restart całej aplikacji (wyjście i ponowne uruchomienie).

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
rzeczywiście błyskawiczny, do tego fajny system oceniania (wiem - nic odkrywczego te 3 gwiazdki i 3 "fajki" ale szybko działa i łatwo go używać). nie wiem jak by sie sprawdził przy "ostrym" miętoszeniu rawa np przy wysokim iso albo z wieloma drobnymi detalami bo na razie testowałem tylko na takich prostych.

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
Może wywoływać kilka rawów jednocześnie?

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Polecam sprawdzić samemu (ale tak, w wersji komercyjnej można). Tego programu chyba nawet nie trzeba instalować.

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
Michu, w wersji demo nie można nic takiego zrobić.

ps. Bardzo, bardzo irytuje mnie takie podejście Twórców softu, które polega na takim ograniczaniu wersji demo, że staje się ona praktycznie bezużyteczna...

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Hmmm... właśnie ściągnąłem i po kliku na pliku EXE zapytał mnie, czy chcę zainstalować, czy odpalić z danej lokalizacji czy coś tam jeszcze. Wybrałem bramkę nr2 i działa.
Zaś jeżeli chodzi o wywołanie kilku plików jednocześnie - w zakładce Browse klik prawym myszy na zaznaczonych i wówczas wywoła w kolejce pliki. Ale to oczywiście w wersji komercyjnej.
Moim zdaniem to świetny program - raz, że nie trzeba go instalować, dwa: mało waży (2,5MB!!!), trzy: poza ograniczeniem do wywołania jednego pliku oferuje wszystkie narzędzia za darmo.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Też się pobawiłem nieco. Rawshootera mocno przypomina 8-)

Acer  Dołączył: 08 Maj 2008
Dada napisał/a:
Rawshootera mocno przypomina 8-)

Dokładnie, po sprzedaniu DS-a służy mi jako zastępca w/w, a że na moim leciwym sprzęcie radzi sobie bardzo dobrze (nawet od roku na linuksie poprzez wine) to innych wywoływarek nie używam. Oczywiście mam demo i na sporadyczne robienie w rawach wystarcza.

W przyszłym tygodniu prawdopodobnie pojawi się polska wersja językowa...

[ Dodano: 2013-10-16, 09:52 ]
Z lekką "obsuwą" ukazała się polska wersja językowa Nama5.

https://nama5.com/en/download.html

ps. Polskie tłumaczenie to w 99% moja zasługa :-)

zuka68  Dołączył: 31 Maj 2010
Mam i na razie sobie chwalę, bo co mi z wywalającego się RT ....
Marcus miło słyszeć, że forumowicz dołożył swoją cegiełkę :)

JacekK  Dołączył: 08 Wrz 2008
Markus,Jaka tam obsuwa. Fajnie chodzi wersja 1.3.0.575, obsługuje również jpegi. Podoba mi się praca odszumiania, działa też na jpg

Dzięki za miłe słowa zuka68.

Dziś przetestowałem z DNG z K-3 i z nimi też sobie świetnie radzi :-)

Na DNG z GX-20 mam pewne zastrzeżenia do odzyskiwania prześwietleń, wydaje się ze ta opcja z Samsung Raw Converter działa lepiej...

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Brak zarządzania? W wołarce? Ktoś tu chyba jest niepoważny.
Póki nie wprowadzą pełnego CMS, szkoda czasu na takie zabawki dla dzieci.

Nie każdy ma potencjał Adobe ...
Czasem najprostsze rozwiązanie jest wystarczające i taki jest Nama5.
Kilku rzeczy brakuje w tym sofcie i nie jest on idealny ale najprościej jest krytykować...

Markus napisał/a:
Czasem najprostsze rozwiązanie jest wystarczające i taki jest Nama5.
Brak CMS to absolutna podstawa. Bez niego taki program jest po prostu nieużywalny - nie da się świadomie wołać RAW-a jeśli kolory są od czapy. Niestety.
Sciągnąłem sobie z ciekawości, ale pierwsze co mi się rzuciło w oczy, przy pierwszym otworzonym RAW-ie, to sianie po całym gamucie monitora - to jest naprawdę dyskwalifikacja, nawet jeśli program ma inne zalety.

Proponuję eksperyment ja wrzucę jpg z Nama5 powstałego z dng :
http://www60.zippyshare.com/v/6359162/file.html
bez ruszania suwaków a Ty wrzucisz jpg w sRGB z LR również bez ruszania suwaków...
Ciekawe czy kolory będą się znacząco różniły ?

Mój jpg z Nama5 (jpg quality 97) :

IMGP0050.jpg

Markus napisał/a:
bez ruszania suwaków a Ty wrzucisz jpg w sRGB z LR również bez ruszania suwaków...
Ciekawe czy kolory będą się znacząco różniły ?
Tu nie o to chodzi - ja nie widzę co robię w tym programie i to jest wołanie na ślepo, a jakakolwiek korekta kolorów nie jest tym, czym się wydaje, zwłaszcza, że używam szerokogamutowców. W wołaniu RAW-a nie chodzi o to, żeby przepuścić go przez konwerter bez zmian.

Mimo wszystko byłbym wdzięczny za wrzucenie 1 jpg z LR...

[ Dodano: 2013-11-04, 20:14 ]
Jak kiedyś zapytałem o obsługę kolorów dostałem taką odpowiedź :-)

"full color profile management .... yes, in future ... when ... we don't know"

Obecnie ten soft pewnie daje powtarzalne wyniki na oprofilowanym monitorze w przestrzeni sRGB...

Markus napisał/a:
Mimo wszystko byłbym wdzięczny za wrzucenie 1 jpg z LR...
Jakiś konkretny profil? Czy Adobe Standard? Rozumiem, że chcesz domyślne ustawienia lightroomowe, nie moje?
Markus napisał/a:
Jak kiedyś zapytałem o obsługę kolorów dostałem taką odpowiedź :-)

"full color profile management .... yes, in future ... when ... we don't know"
W FAQ jest taki tekst:
Cytat
Does your application support color management?
Currently, the nama5 RP is not color management ready! We expect the full support of the CM at version 1.5

Markus napisał/a:
Obecnie ten soft pewnie daje powtarzalne wyniki na oprofilowanym monitorze w przestrzeni sRGB...
Co z tego jeśli nie używa profilu monitora? To co widzisz, jest tym odleglejsze od rzeczywistości im Twój monitor ma gamut bardziej różny od sRGB. Więc albo Twój monitor to prawie idealne sRGB, albo zamierzone kolory wychodzą Ci przez przypadek, ewentualnie do oglądania używasz równie kulawych przeglądarek.

Proszę o jpg w domyślnym profilu w jakim zapisuje LR zdjęcia tuż po instalacji.

Rozumiem że do zastosowań profesjonalnych ten soft się nie nadaje ale zdecydowana większość pstrykaczy (w tym ja :-) ) działa w sRGB i wystarczy że zdjęcia będą dobrze wyglądały w "kulawych przeglądarkach" i na domowym wydruku lub odbitce z fotolabu...

Skocz do: