Cytat– W tym kraju jest 40 milionów fotografów. Każdy ma smartfona i łatwość fotografowania jest w tej chwili nieprawdopodobna – słyszę od Wojtka Surdziela, którego odwiedziłem w sklepie z winami.
Lubię puszki i szkła
K100D + kit + HD DA 55-300 ED WR + Pentax 50/1,7
Sony A7R, Minolta CLE, Minolta TC-1
http://czestojura.pl
Cytat– W tym kraju jest 40 milionów fotografów. Każdy ma smartfona i łatwość fotografowania jest w tej chwili nieprawdopodobna – słyszę od Wojtka Surdziela, którego odwiedziłem w sklepie z winami.
Cytat![]()
W Polsce nie ma rynku fotografii galeryjnej, autorskiej.
Ludzie nie chcą oglądać autorskiej, indywidualnej fotografii?
Może chcą, ale rewolucja w fotografii cyfrowej spowodowała, że przeskoczyliśmy pewien etap naszej edukacji. Fotografia zawsze na świecie była sztuką, czymś, co można było kolekcjonować, myśleć o tym, jak o obrazach. Zanim nauczyliśmy się tak myśleć, fotografować mógł już kilkulatek. Nic dziwnego, że kiedy ktoś patrzy na zdjęcie i widzi, że ono kosztuje kilka tysięcy, natychmiast pojawia się myśl: sam sobie takie zrobię.
Z czego więc się utrzymujesz?
Głównie z pracy komercyjnej. Zaczynam jednak myśleć, co mógłbym robić innego. Kiedyś wierzyłem, że będę zajmował się fotografią do końca życia, ale teraz tracę wiarę, że tak będzie. Nie wiem też, czy chcę. Masowość i łatwość sprawia, że fotografia straciła swój romantyzm, który miała 20 lat temu.
http://natemat.pl/63467,j...-nie-bylo-duszy
"W sztuce może być coś dobrze zrobione albo źle, nic więcej." Stanisław Lem
To jest właśnie ból człowieka ogarniętego pasją. Który zawodowo robi to, co lubi najbardziej. Ktoś, kto nie ma takiego podejścia do sprawy, takie rozterki i zwątpienia nie nachodzą. Dzisiaj pracuje jako akwizytor, jutro może prowadzić sklep zoologiczny, pojutrze wyjechać na zbiór winogron do Francji. A jak wróci będzie zakładał anteny satelitarneCytatKiedyś wierzyłem, że będę zajmował się fotografią do końca życia, ale teraz tracę wiarę, że tak będzie.
Świat już wszystko połknął, strawił, wysrał i prezentuje to jako materiał twórczy.
Jak dla pieniędzy robisz, to co lubisz, przestajesz to lubić.iczek napisał/a:Zazwyczaj robisz dla pieniędzy, wcale nie to, co lubisz..
Pentagram napisał/a:Jak dla pieniędzy robisz, to co lubisz, przestajesz to lubić.
Lubię puszki i szkła
Jeśli pieniądze są tu najważniejsze, to się zgodzę. Jednak czasami, jak się robi, co się lubi, to pieniądze nie są najważniejsze. Tylko, że obecnie z zawodu fotoreportera, zwłaszcza jak się ma 40+, wyżyć się nie da. A samym "lubieniem" dzieci się nie najedzą, żona się w to nie ubierze i do baku się tego nie wlejeiczek napisał/a:Zazwyczaj robisz dla pieniędzy, wcale nie to, co lubisz
Świat już wszystko połknął, strawił, wysrał i prezentuje to jako materiał twórczy.
Pentagram napisał/a:Jak dla pieniędzy robisz, to co lubisz, przestajesz to lubić.
"Living is easy with eyes closed"
technik219 napisał/a:Robienie za pieniądze (nie "dla pieniędzy")rzeczywiście motywuje. Jak robisz dla siebie i zrobisz coś nie tak jak trzeba to najwyżej tego zdjęcia nikomu nie pokażesz. Ale jak robisz na zlecenie to już inna sprawa. Tu nie ma prawa nic nie wyjść. A to potem procentuje w pracy dla siebie i własnej satysfakcji.
K100D + kit + HD DA 55-300 ED WR + Pentax 50/1,7