M.K  Dołączył: 26 Sie 2007
PRO LASSO
Jest taka strona, która promuje czasami świetne programy za darmo w danym dzniu. Wystarczy ściągnąć i zainstalować w danym dniu, po instalacji wyskakuje okienko od giveaway podpowiadające co należy zrobić, żeby mieć wersję pełną oryginalną. Tych wersji się nie aktualizuje, ale są legalne. Dzisiaj jest Program do optymalizacji komputerka PROLASSO w wersji PL również. Działa znakomicie. Lightroom 4 zrobił się idealnie płynny. POLECAM W DNIU DZISIEJSZYM!
Link
http://www.giveawayoftheday.com/
Pozdrawiam wszystkich.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006

laaval  Dołączył: 07 Paź 2011
Strona jest fajna, ale program niekoniecznie. Wystarczy poczytać nieco wrażeń użytkowników. Ja dziękuję za kombajny, które to niby mają mi zoptymalizować system. Nie raz i nie dwa się na tym przejechałem.

Program jest wyśmienity. Jak pracuję na lightroomie to zabiera mi 1,5 gb ramu z 8. Program rozpoznaje moment w którym przestaje używać lightroom i powoli go na lasso bierze zmniejszając zapotrzebowanie ramu do 750mb. Sam program pożera zaledwie 4mb ramu. Cóż. W każdbym dniu każdy program jest oceniany i ten otrzymał już 84 procent pozytywnych komentarzy co zdarza się zwykle najlepszym programom. laaval nie pisz jeśli nie wiesz co to za program Spróbuj i sam się przekonaj. Może innym co mają stare komputery pomoże w płynnej pracy.

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
M.K, deklarowana ilość wolnego zajętego/ramu wcale bezpośrednio się na wydajność nie przekłada- część z tego to może być "pusta" przestrzeń zarezerwowana na bufory i inne takie, żeby programowi się sprawniej działało. :-P Jeśli już odchudzać, o przez wyłączenie ładowanie komponentów/ dodatkowych aplikacji

To prawda. Ale jeśli zapodasz kilka mocnych programów np dodatkowo dxo przy odstawionym na bok lightroomie to działanie programu (pro lasso) jest mocno odczuwalne na korzyść całego systemu. Zresztą teraz to już musztarda po obiedzie bo promocja na give trwa 24 godziny. Potem trzeba sobie program kupić. Ja od nich mam Partition magic pro, audials pro, zoner photo studio 15, oczywiście większość dni to dająprogramy warte 20 zł, ale są dni w których można dorwać całkiem dobre oprogramowanie i być legalnym. Minusem jest brak aktualizacji i do użytku domowego. Tak czy inaczej warto patrzeć patrzałkami. Może dziś będzie coś dla Ciebie? Kto wie.

[ Dodano: 2013-09-26, 07:59 ]
Poza tym program umożliwiał tworzenie reguł odpalania programów startowych, podgląd pracy jądra systemowego, pokazywał jak angażuje procesor w zadania i masę innych, których jeszcze nie ogarnąłem. U mnie 8 wątków po 4.2ghz szło na 100 procent przy generacji plików z lightrooma w dwóch procesach jednocześnie, oba te wątki z plikami, ale o różnych parametrach wyjściowych. I lightroom nawet nie zaprotestował, oba procesy ciągnął równiutko i dawał po kilka szt na sekundę gotowych jpg. Nie będę twierdził i przechwalał programu, że jest cudowny i w ogóle i w szczególe, ale warto było bo wzrost wydajności jest widoczny. Jak to zrobił program? Otóż działa on na tworzeniu szybkich reguł dla pamięci ram i obserwuje te procesy w których coś się dzieje i im przyznaje pierwszeństwo zwalniając zasoby w ułamkach sekund z innego oprogramowania ciążacego w systemie. On tych wątków nie wyłącza całkowicie, on je spowalnia do minimum. A program główny dostaje skrzydeł - bo ma więcej ramu. I tak przestaje pracowaćLR i idę do dxo to nie muszęzamykać LR bo Lasso pro wirtualnie mi go zamknie, do tego może chodzić sobie Corel i nic się nie muli i przycina, muzyka w tle z dysku twardego.

[ Dodano: 2013-09-26, 08:10 ]
Program ma taką funkcję, w której wydzielasz wątki w procesorze i możesz dla pojedyńczych wątków przydzielaćzadania- rezerwować je dla wybranego jednego konkretnie. Cały system może działać na jednym procesorze logicznym, reszta może być dla wybranego jednego programu i na odwrót. Możliwości są ogromne.

M.K, poczytaj sobie opinie na dobreprogramy :-) tam ludzie używają go nieco dłużej. Cieszę się, że Ci działa. Naprawdę. Ja już się wyleczyłem z jakichkolwiek programów do optymalizacji windowsa. Dopóki działały było ok, jak coś się sp...o, to jedynie reinstalacja systemu pomogła. A do szybszej pracy polecam ssd :)

A swoją drogą dziś całkiem fajny program. Idealny dla ludzi pragnących podprowadzić zabezpieczone znakiem wodnym czyjeś fotki np. na cele aukcji na jakimś alledrogo ;)

laaval podziwiam Cię za ten post. Ja nie mówię o programach typu "winoptymizer" itp itd. Nigdy ich nie używałem. One faktycznie powodują, że system siada - widzę masz doświadczenie. Dziwię się, że jesteś w systemie pentaxa bo o nim dużo złego pisze się w sieci, to jest niszowy produkt - nie dla profesjonalistów i zawodowców - nie wiedziałeś? Szacun.
Ps. Na ssd trzeba wydać kasę, a moja informacja była skierowana do wszystkich, również tych forumowiczów, którzy tych pieniedzy nie mają tyle, aby kupić choćby za 200 najmniejszy ssd, a być może ten program jakoś by im pomógł.

M.K napisał/a:
Dziwię się, że jesteś w systemie pentaxa bo o nim dużo złego pisze się w sieci, to jest niszowy produkt - nie dla profesjonalistów i zawodowców - nie wiedziałeś? Szacun.
Na Teutatesa - wyluzuj trochę :-D .

A możesz mi wskazać to miejsce w sieci, gdzie tyle złego piszą o Pentaksie? Zanim wydałem ciężko zarobione pieniądze na sprzęt z czerwonym logiem sporo o nim czytałem i miałem okazję pobawić się trochę. Miałem świadomość jego ograniczeń, ale również niewątpliwych zalet. Oczywiście czytałem fora branżowe jak i kanonierów i nikoniarzy oraz oczywiście to forum. Jakoś tak tego rzekomego złego przekazu w sieci nie znalazłem, czego nie mogę powiedzieć o konkurencji (np. o d7000).

Nie wiem po co wyjeżdżasz z tekstem o jakiś profesjonalistach i zawodowcach (btw to to samo). Nigdy w życiu nie pretendowałem do tego miana. Jestem totalnym amatorem (i takim pozostanę) i w tym zakresie Pentax jest dla mnie strzałem w dziesiątkę.

Masz rację laaval niepotrzebne są przepychanki, ale Ty też nie musiałeś pisać, że program jest niekoniecznie dobry, no i ciągniesz sprawę w kolejnych postach. Ja próbowałem tylko pomóc, a Ty za wszelką cenę tę pomoc ignorujesz. Pisząc negatywne opinie odstręczasz potencjalnych chętnych. Prawda?
Sam się podpierasz forum gdzie program nie jest dobrze oceniony i w tym kontekście podałem produkt pentaxa, który jest wyśmiewany w sieci na każdym forum włącznie z tym, wyśmiewani są posiadacze tego systemu, a rzeczywistość jest taka, że to bardzo dobry sprzęt, a ludzie którzy pisząnegatywne opinie to nikt inny jak młodzież nie mająca co robić. Ja to wiem i Ty to wiesz, a profesjonalizm nie polega na posiadaniu sprzętu i na słuchaniu ocen ludzi nie mających bladego pojęcia zarówno w przypadku aparatów jak i programów, jak i na kłótni.

M.K, I tak już nasze dywagacje to co najwyżej płacz nad rozlanym mlekiem :-) Oferta wygasła - nie ma tematu :-) Jak ktoś chciał spróbować, to spróbował. A moje wypociny, jestem przekonany, nikogo nie odstraszyły. Z mojej strony eot :-B

Browar mistrzu.;)

Skocz do: