Matewka  Dołączył: 16 Wrz 2006
[K-5] Czyszczenie matrycy a gwarancja
Na matrycy mojego K-5 zauważyłem pyłek. Oddałem aparat do serwisu. Był to zwykły serwis fotograficzny, nie "firmowany" marką Pentaxa.

Okazało się, że na matrycy było też kilka innych pyłków, które udało się usunąć, ale pyłek, który widziałem na niektórych zdjęciach pozostał.

Pan z serwisu powiedział mi, że pyłek jest wadą fabryczną ponieważ znajduje się między matrycą a filtrem ochronnym, które to dwa elementy są zespolone ze sobą fabrycznie. W związku z tym nie było żadnej możliwości, żeby ów pyłek dostał się na swoje miejsce podczas eksploatacji aparatu.

W związku z tym, że do marca 2014 aparat jest jeszcze na gwarancji, chcę odesłać go do serwisu Apollo.
Kluczowe pytanie: czy gwarancja może zostać podważona w związku z tym, że podjąłem się czyszczenia matrycy poza autoryzowanym serwisem? Wiem, że czyszczenie matrycy jest czynnością normalną. W instrukcji są nawet zalecenia dotyczące tej czynności.
Na karcie gwarancyjnej nie jest to niestety sprecyzowane. Piszą tylko, żeby "czyścić produkt wilgotną szmatką" itp.

ds  Dołączył: 19 Sie 2013
Tak, a jak ktoś często zmienia obiektywy to co, raz na 2 tygodnie do serwisu na oficjalne czyszczenie? IMO czyszczenie matrycy jest normalną czynnością obsługową. No chyba że podczas czyszczenia uszkodzisz matrycę to wtedy już po gwarancji.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Matewka napisał/a:
Kluczowe pytanie: czy gwarancja może zostać podważona w związku z tym, że podjąłem się czyszczenia matrycy poza autoryzowanym serwisem?
Nie.

Matewka  Dołączył: 16 Wrz 2006
Dziękuję za odpowiedzi :)

Nagov  Dołączył: 26 Wrz 2013
Re: Czyszczenie matrycy a gwarancja
Matewka napisał/a:
Na matrycy mojego K-5 zauważyłem pyłek. Oddałem aparat do serwisu. Był to zwykły serwis fotograficzny, nie "firmowany" marką Pentaxa.

Okazało się, że na matrycy było też kilka innych pyłków, które udało się usunąć, ale pyłek, który widziałem na niektórych zdjęciach pozostał.

Pan z serwisu powiedział mi, że pyłek jest wadą fabryczną ponieważ znajduje się między matrycą a filtrem ochronnym, które to dwa elementy są zespolone ze sobą fabrycznie. W związku z tym nie było żadnej możliwości, żeby ów pyłek dostał się na swoje miejsce podczas eksploatacji aparatu.

W związku z tym, że do marca 2014 aparat jest jeszcze na gwarancji, chcę odesłać go do serwisu Apollo.
Kluczowe pytanie: czy gwarancja może zostać podważona w związku z tym, że podjąłem się czyszczenia matrycy poza autoryzowanym serwisem? Wiem, że czyszczenie matrycy jest czynnością normalną. W instrukcji są nawet zalecenia dotyczące tej czynności.
Na karcie gwarancyjnej nie jest to niestety sprecyzowane. Piszą tylko, żeby "czyścić produkt wilgotną szmatką" itp.

Witam

Czyszczenie matówki w body z wymienną optyką nie wymaga rozkręcania obudowy, zatem można to zrobić samemu lub w każdym serwisie BEZ utraty gwarancji (o ile producent nie określi inaczej- patrz gwarancję!).

Pozdrawiam

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
SPAM napisał/a:
Czyszczenie matówki w body
Matówki? ;-)

Nagov  Dołączył: 26 Wrz 2013
jaad75 napisał/a:
SPAM napisał/a:
Czyszczenie matówki w body
Matówki? ;-)

Ups... oczywiście miałem na myśli matryce :-)

Maxi 7  Dołączył: 07 Mar 2007
Witam, trochę z innej beczki- czy jest jeszcze możliwość przedłużenia gwarancji przy świeżo zakupionym aparacie?

tdew  Dołączył: 06 Sty 2007
Moja K-5 wróciła w zeszłym tygodniu z serwisu (Francja - przynajmniej taki był język ustawiony w menu gdy go odebrałem). Wcześniej (sierpień) oddałem do czyszczenia i diagnoza była zgodna z twoją, paproch między filtrem a matrycą. Apollo odrzuciło gwarancję i zostawiło mi decyzję czy wysyłam do ekspertyzy za granicę czy rezygnuję. W przypadku odrzucenia przez zagraniczny serwis trzeba pokryć koszty przesyłki.
Po półtora miesiącu aparat wrócił naprawiony, coś zostało wymienione (nie wiem co - brak dokumentacji). Matryca w każdym razie czyściutka ;-)
Dobrze że mam jeszcze k-5 II bo by były wakacje bez aparatu.

Pzdr

rey  Dołączył: 12 Paź 2009
Zapytam o jedną rzecz odnośnie czyszczenia matrycy w K-5 8-)

Czy przy włączeniu funkcji czyszczenia matrycy wyczuwalne są jakiekolwiek wibracje? Nawet gdy położę body na stole brak jakiegokolwiek odgłosu ruchów matrycy :roll:

mr.ra66it  Dołączył: 03 Wrz 2011
Jakiś czas temu czyściłem matrycę mojego K-7 z tego co nie dało się wydmuchać. Przy włączaniu korpusu bez obiektywu/dekielka słychać krótki, cichy odgłos "piknięcia". Po podniesieniu lustra cisza. Wibracji nie wyczułem. Przypuszczam, że w K-5 będzie tak samo.

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
rey, nie. Czyszczenie jest ultradźwiękowe. No chyba,że jesteś nietoperkiem :-) , Pzdr.

rey  Dołączył: 12 Paź 2009
W K-r wyraźnie było czuć i słychać, tutaj bez żadnych wibracji i odgłosów 8-)

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
powalos napisał/a:
Czyszczenie jest ultradźwiękowe. No chyba,że jesteś nietoperkiem :-)
Ja przy włączaniu słyszę takie ciche wysokie bzzziiiii.... :->

Skocz do: