hitman1986  Dołączył: 17 Mar 2008
FF i APS-C w jednym?
Jako, że K-3 będzie posiadało software'owy filtr AA, a wcześniej można było kupić K-5II z lub bez filtra mechanicznego, to pójdźmy o krok dalej i się zastnawiam:

czy dałoby się zrobić aparat, który zawierałby w sobie matrycę FF i APS-C w jednym?

W sensie, że np. przy FF miałaby 36Mpix a przy APS-C 24 MPix? W menu można byłoby wybrać, czy woli się pracować na FF czy APS-C, albo jeszcze lepiej - automatycznie by to "przeskakiwało" w menu aparatu.

Przykładowo: Sigma 50 kryje pełną klatkę i po jej podłączeniu aparat działałby na pełnej matrycy FF. Jednakże, po zmianie na S18-35, która FF nie kryje, aparat programowo zewnętrzne brzegi dezaktywowałby i byłyby one nieczułe na światło, co dawałoby mniejszą matrycę i w konsekwencji APS-C. Można byłoby to ustawiać tak jak, np. mikroregulację - do każdego obiektywu osobno.

Czy dałoby się taki sposób wykorzystać, czy to tylko science fiction? ;-)

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
hitman1986, nie wiem czy we wszystkich FF, ale w D700 to już było dawno temu :-P

hitman1986  Dołączył: 17 Mar 2008
No to w takim razie kajam się niewiedzą i temat jest do usunięcia ;-)

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Wszystkie FF Nikona mają taką opcję, ale nawet taki D800 ma w trybie APS-C rozdzielczość zbliżoną do K-5, tak więc by dostać 24MPix w crop mode, matryca musiałaby mieć ~55MPix...

reastdignity  Dołączył: 29 Kwi 2010
Pozostaje problem rozmiarów i wagi puszki. Osobiście nie jestem fanem nadmiernego nadwyrężania szyi :evilsmile:

cube007  Dołączył: 12 Mar 2009
reastdignity napisał/a:
Pozostaje problem rozmiarów i wagi puszki.
Uszczelniona Alfa 7r - 465g. Jest i pełna klatka i crop...

studentmibm  Dołączył: 29 Mar 2008
fajna ta alfa, z tymze w takiej cenie i tak nikt tego nie kupi

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
studentmibm napisał/a:
fajna ta alfa, z tymze w takiej cenie i tak nikt tego nie kupi

Rotfl (szkoda, że nie ma na forum emotki tarzająco-śmiejącej) ....

.... czy ja już tego gdzieś kiedyś nie pisałem? :roll:

wuzet  Dołączył: 12 Sie 2009
sołtys, nie śmiej się, to sa obiektywne opinie.

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
reastdignity napisał/a:
Pozostaje problem rozmiarów i wagi puszki.

Jaki problem? FF są tak duże dlatego, że były projektowane dla profesjonalistów i musiały być po prostu wygodne do długiego trzymania w ręku z ciężkim obiektywem(tak ja przynajmniej tłumaczę sobie rozmiary tych klocy). Zaś korpus K-5 może z powodzeniem posłużyć do budowy aparatu z matrycą FF. I to by była miła odmiana od tych wielkoludów z FF. Mi się FF nie podoba głównie z uwagi na rozmiary.

[ Dodano: 2013-10-18, 22:26 ]
wuzet napisał/a:
to sa obiektywne opinie

Raczej subiektywne - dziś w PR3 Polskiego Radia słuchałem jak ludzie ot tak w jakiejś aukcji charytatywnej licytują jakąś szkatułkę z 1000zł do 4000zł, a to nie był koniec aukcji, oraz jakiś zegarek już za 12000zł. Są w Polsce ludzie zamożni i bogaci, więc kupcy się znajdą, o ile marketing do nich trafi.

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
Myślę, że są nawet tacy co stwierdzą, że toto tanie jest bo ponad 2 razy tańsze od Leiki :mrgreen:

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
mcgyver napisał/a:
Myślę, że są nawet tacy co stwierdzą, że toto tanie jest bo ponad 2 razy tańsze od Leiki :mrgreen:
Bo jest tanie i wcale nie trzeba tu rozpatrywać relacji do Leiki.

Kfan  Dołączył: 02 Mar 2007
mcgyver napisał/a:

Zależy do czego porównać.
Jak do Szajsunga to jest drogie ale jak do Fuji... no to jest tanie...

Tak czy inaczej trudno porównywać bo w zasadzie konkurencji ani widu ani słychu w TEJ KLASIE!

Skocz do: