Adam Sławomir  Dołączył: 07 Maj 2007
  Sigma DG Macro EX 105mm f2.8
Dla zainteresowanych obiektywami do makrofotografii. Nabyłem właśnie wspomnianą Sigmę i zabrałem ją dziś na spacer. Niestety nie wziąłem statywu i musiałem trzymać się bliżej "szeroko otwartego" niż przymkniętego, dlatego GO dość mała miejscami.
http://picasaweb.google.pl/Mad78s/Sigma105mmMacro

Pozdrawiam,
Adam

tom  Dołączył: 07 Maj 2007
szczerze? slabo. spodziewalem sie ze taka dluga i jasna sigma - pokazesz nam zdjecia jakis ciekawe ujecia, a tu nie widze roznicy miedzy ta sigma a kitem :P zwlaszcza kiedy ogladam zdjecia dmuchawca.

Ja tam roznice widze, a spacer byl dosc krotki, wiec jest co jest.. Jak bede mial wiecej czasu to sie bardziej postaram.

daro  Dołączył: 19 Kwi 2006
Cytat
Niestety nie wziąłem statywu i musiałem trzymać się bliżej "szeroko otwartego" niż przymkniętego, dlatego GO dość mała miejscami.

niestety, ta Sigma też lubi sporo światła....jeśli myślisz o dobrych zdjęciach makro trzeba szybko pracować nad lampą z dyfuzorkiem...
A wtedy można np takie coś ustrzelić:

Tak, wiem, niestety narazie wiecej domowy budzet nie wytrzyma. Bede probowal z dyfuzorem na koncu obiektywu i blyskaniem wbudowana lampa. Idzie lato wiec swiatla w dzien tez bedzie dosc sporo. No nic. Nie kupowalem tego obiektywu tylko do makro. Lezy mi tez jako portretowka i do innych tematow.

Pozdrawiam,
Adam

motoko  Dołączył: 20 Maj 2007
daro napisał/a:
niestety, ta Sigma też lubi sporo światła....jeśli myślisz o dobrych zdjęciach makro trzeba szybko pracować nad lampą z dyfuzorkiem...
A wtedy można np takie coś ustrzelić:
Obrazek

Każde makro lubi dużo światła z prostej przyczyny: przy takim jak w makro zestawieniu ogniskowa/odległość od obiektu trzeba obiektyw moooocno przymknąć dla uzyskania odpowiedniej głębi ostrości. Jasne makra to wynik jakości konkretnego szkła a przy okazji ukłon w stronę "portrecistów", którzy będą focić na otwartej przysłonie dla uzyskania ładnego rozmycia tła.

Skocz do: