uniks  Dołączył: 20 Lut 2012
Jaki program do oglądania zdjęć
Witam,

dzisiaj mój tato, zabił mi ćwieka prośbą żebym mu zainstalował jakiś program do oglądania zdjęć. Otóż coś czego używa do tej pory (nie mam pojęcia co to jest) nie wyświetla zdjęć robionych moim kr, pisząc że zdjęcia mają za duży rozmiar. Co prawda Windowsa od 20lat to zazwyczaj oglądam na plakatach, reklamówkach czy u znajomych, acz zadanie wydało mi się banalne. I tu zaczyna się moja epicka przygoda... Ów komputer to stary, poczciwy firmowy wół roboczy (P4 3GHz/4GB ramu) z Windowsem 2000 Prof. Żadna aktualizacja nie wchodzi w grę, bo jest na nim poinstalowana cała masa legalnego oprogramowania w wersjach równie leciwych. Jak zdążyłem się szybko zorientować, i nie przesadzę tutaj zbytnio, od 10lat już nikt nie bawi się w pisanie softu pod ten system. A od kiedy to wycofuje się wsparcie dla XP to sytuacja jest tylko gorsza.
Dlatego też mam pytanie, czy ktoś zna/kojarzy/może polecić jakiś program do oglądania zdjęć, który spełni kilka wymagań:
* będzie działać na windowsie 2000 prof.
* jest darmowy
* można przeglądać katalogi ze zdjęciami (wodotrysków mieć nie musi, najważniejsze żeby się dało oglądnąć serię zdjęć i żeby sam wyskalował zdjęcia do rozmiaru ekranu)

Penteusz  Dołączył: 27 Mar 2012
IrfanView

Jest tu wszystko, co potrzeba.

bakulik  Dołączył: 20 Kwi 2013
Imagine – polecam, sam z niego korzystam. Jest nawet wersja na PocketPC, nie wspominając o 2000. Można używać jako portable (bez potrzeby instalacji).

uniks  Dołączył: 20 Lut 2012
Dziękować za odpowiedź,
moje obawy co do IrfanView to zapis "FREEWARE (for non-commercial use)" bo jak już wspomniałem jest to komputer firmowy. Czyli jak dobrze rozumiem będzie to nielegalne oprogramowaine. :-(

A jeśli idzie o Imagine, wygląda zacnie :-)
jutro będę testował

Jeszcze raz dziękować.

pe72  Dołączył: 12 Paź 2010
uniks napisał/a:
Czyli jak dobrze rozumiem będzie to nielegalne oprogramowaine.

Byłoby nielegalne gdyby było wykorzystywane do celów komercyjnych (zarobkowych), a nie poprzez instalację na komputerze firmowym

Penteusz  Dołączył: 27 Mar 2012
pe72 napisał/a:
Byłoby nielegalne gdyby było wykorzystywane do celów komercyjnych (zarobkowych), a nie poprzez instalację na komputerze firmowym

Swego czasu sprawdzałem, ile może kosztować licencja komercyjna. Było to (o ile pamięć mnie nie zawodzi)......57zł ( :shock: )
Tak więc bez przesady, można sobie dokupić za tę cenę, o ile program faktycznie będzie wykorzystany w firmie zarobkowo, a nie do przeglądania jedynie zdjęć.

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Zdaje się, że Picasa również powinna działać pod W2K. Program bardzo przyjazny i łatwy w użyciu.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
XnView.

sinster  Dołączył: 08 Mar 2009
Polecam lekki i czytający rawy FastStone http://www.faststone.org/

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
Z Irfana przesiadłem się właśnie na FastStone'a. Irfan żeby był w pełni funkcjonalny,musi być uzupełniony o wtyczki łącznie z językiem polskim. FS ma to wszystko od razu a i podstawowa edycja jest wygodniejsza choćby z powodu łatwo dostępnego chowanego paska bocznego.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
andybond, FastStone, w przeciwieństwie do Irfana, nie ma pełnego CMS, w związku z tym nie nadaje się do użytku (a zwłaszcza edycji zdjęć) dla kogokolwiek ciut bardziej zainteresowanego fotografią. A że jest wygodny, to fakt, tylko co z tego, jak nie pokazuje właściwych kontrastów i kolorów?

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Na plus dla Irfana dodam jeszcze, że podgląd dla DNG generuje tylko, gdy faktycznie nie ma podglądu osadzonego w pliku.

joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
również do tego co piszesz polecam FastStone

Skocz do: