Aparaty szczęścia nie dają...
Generic napisał/a:ale kolory pixeli już zgadywane z 5mpix?
Generic napisał/a:A i matryca. Nie rozumiem. Merrile miały po 15mpix na każdej warstwie, tak, żeby wynikowy obraz był 15mpix. I jest świetny. A teraz pierwsza, niebieska warstwa prawie 20mpix ale kolejne po 5?
Generic napisał/a:Nie dość, że kolejne DP robią się coraz większe to teraz już całkiem odjechali z kształtem.
PentaGrupa na FB | Zapraszam również na moją stronę poświęconą fotografii nieruchomości - bshots.pl
x4rd napisał/a:Mi się wydaje, że to własnie ze względu na matrycę oraz konieczność upchnięcia całej elektroniki, która odpowiada za obliczenia
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
„Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski
PentaGrupa na FB | Zapraszam również na moją stronę poświęconą fotografii nieruchomości - bshots.pl
dusza Pentaksa, a sprzęt Canona
P30n, 5D Mk I, objektorów kilka i same pełne klatki RF
pawelek-79 napisał/a:A na matrycy Bayera to nie ma zgadywania? Masz 4 piksele - 2xG, 1xR i 1xB oraz 4 wynikowe piksele o pełnej barwie RGB. Ciekaw jestem sposobu i efektów demozaikowania w tej matrycy.
x4rd napisał/a:Pierwsza - największa odpowiada za luminacje, dwie kolejne za odczyt kolorów.
Generic napisał/a:Na matrycy Bayera nie ma zgadywania.
Każdy wynikowy kolorowy piksel jest stworzony z czterech sub-pikeli 2xG 1xR i 1xB. Tam jest tylko oszukiwanie na rozdzielczości. Bo każdy pojedynczy sub-piksel bierze udział w tworzeniu czterech różnych pikseli wynikowych.
Królestwo za jedno zdjęcie! @czarnobialestudio
Polska, cóż, to nie Śląsk, ale też tam ładnie, A. Sapkowski, "Boży wojownicy"
GX8, GM1, P7-14, P12-32, P35-100, P100-300, K50/1.1
romeck napisał/a:To ja nie rozumiem tego:
jeżeli cztery piksele (wynikowe) to cztery sub-piksele, to jakim cudem np.:
1xR(sub-piksel)=1xRGB(wynik)?
???
=
Na przykład pewien pan wyjaśnia, * , że każdy piksel (wynikowy) stworzony jest z uśredniania dziewięciu pikseli.
*profesor fizyki na Uniwersytecie im. A. Mickiewicza w Poznaniu
Minolta X500 + wiadro słoików
Pentax K-S2,[S]12-24, [P]16-45, [P]35
Generic napisał/a:Po pierwsze, zdziwiło mnie w podanym przykładzie, że Pan pisze o używaniu układu 3x3 zamiast 2x2. Tym bardziej, że pisze też o tym dlaczego sub-pikseli zielonych jest dwa razy więcej od czerwonych i niebieskich. A później bierze grupy gdzie raz jest 4xR 4xG 1xB a raz 2xR 5xG 2xB... Wg. mnie coś jest z tym nie tak. No nic, wracając do twojego pytania. Przeczytaj jeszcze raz to co napisałem o-)
sasic napisał/a:Jak czytam Wasze posty to zaczynam się bać swojego aparatu...
romeck napisał/a:Jeżeli jest, jak kolega pisze, to wracam do ławki w pierwszej klasie... :)
Generic napisał/a:Każdy wynikowy powstaje z czterech sub-pikseli
Stachu napisał/a:Z tego co ja czytałem, to tak nie jest. Gdyby tak było, to matryca fizycznie miałaby 4 razy więcej pikseli niż plik wynikowy. Dwie składowe każdego piksela są interpolowane z sąsiednich. Tak przynajmniej to zapamiętałem z tekstów o budowie matryc.