sycamor  Dołączył: 10 Lut 2011
LR 5 - jak posortować obrazy z kolekcji po rozmiarze ?
Witam,

przygotowuję sobie właśnie małą kolekcję do druku, aktualnie jest w niej 17 zdjęć ...

Niby niedużo, ale kilka z nich jest kadrowanych, kilka składanych w panoramy, żeby było trudniej, większość będzie oprawiona w ramy wielkości A3 (wydruk 400*300 mm), ale kilka tych szerszych już w dłuższe, a węższe ... Dodatkowo zastanawiam się nad możliwością wydruku A2...

Jak to posortować, by mieć pojęcie o wielkości zdjęć ? Muszę je posegregować do katalogów, by nie pomieszać w drukarni.

Przeglądałem LR i nie widzę takiej opcji ... Jest co prawda w opcji Print możliwość wyboru wielkości papieru (A3, 12*18"), ale to jakoś mi nie do końca pasuje ...

Ma ktoś jakiś pomysł ?

S.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
View/sort/Aspect ratio?

psore
[Usunięty]
Spróbuj może utworzyć inteligentną kolekcje:Library-New Smart Collection i tam jest sporo możliwości sortowania ale czy jest wg rozmiaru to nie pamiętam a nie mam teraz LR na podoredziu.

Michu napisał/a:
View/sort/Aspect ratio?

:-B

No pięknie, działa.

Teraz pytanie nr 2 :

jak znaleźć informację o wielkości wydruku w mm ? Pozwoli mi to na lepsze dopasowanie do ramek ...

Pozdrawiam,

S.

Witam,

odpowiem sobie sam, bo może się komuś przyda ;-)

By w LR znaleźć wymiary zdjęcia na wydruku musimy :

- wejść w moduł Print

- po lewej wybrać drukarkę, by mieć większy wybór formatów niż tylko z posiadanej drukarki wybieramy drukarkę Adobe (jeżeli ktoś nie ma zainstalowanego pakietu Adobe można pobrać darmowy Foxit Reader)

- we właściwościach drukarki wybieramy format papieru i jego orientację, można wybrać formaty do A0, a nawet oversized, mamy wówczas większe pole manewru przy druku z roli

- przechodzimy na prawy panel i tam kolejno zaznaczamy :
* Rotate to fit
* Guides : Dimension
* inne rzeczy do wyboru, ale chyba nie są konieczne

Uzyskamy wówczas taki oto obrazek :

I już wiem, że moje zdjęcie na wydruku o długości 50 cm będzie miało wysokość 33 cm. O to właśnie chodziło ...

Pozdrawiam,

S.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
sycamor napisał/a:
I już wiem, że moje zdjęcie na wydruku o długości 50 cm będzie miało wysokość 33 cm.
A do tego nie wystarczy informacja o wielkości w pikselach i znajomość proporcji (matematyka, szkoła podstawowa)?

Jarek Dabrowski napisał/a:
sycamor napisał/a:
I już wiem, że moje zdjęcie na wydruku o długości 50 cm będzie miało wysokość 33 cm.
A do tego nie wystarczy informacja o wielkości w pikselach i znajomość proporcji (matematyka, szkoła podstawowa)?

Hmm, być może :-P

Tylko znając liczbę pikseli i nawet wiedząc, że maszyna drukuje 300 PPI ...

To co dalej ? Może to dziwne, ale skąd mi wiedzieć, jakie będą wymiary zdjęcia ?

Pozdrawiam,

S.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
sycamor napisał/a:
Może to dziwne, ale nie skąd mi wiedzieć, jakie będą wymiary zdjęcia ?
sycamor napisał/a:
maszyna drukuje 300 PPI ...

Tu masz odpowiedź, to ilość punktów na cal (25,4mm).

No dobra...

mam zdjęcie (panorama), które ma 11.118 px, dzielę to przez 300 PPI = 37,06" = 94.13 cm

Jeżeli wybiorę wydruk na długość 50 cm, to maszyna przeskaluje to w dół 1,882648 x ...

Teraz to samo : muszę podzielić wysokość zdjęcia 4.778 px / 300 PPI = 15,93" = 40,45 cm / 1,882648 = 21,49 cm

Fajnie, ale chciałem to znaleźć w LR, w PS Elements to jest od ręki, widziałem w drukarni.

Stąd moje pytanie.

Dzięki za info.

S.

romeck  Dołączył: 18 Lut 2011
300 ppi = 300 points per inch (punktów na 2,54cm)
tu: punkt=pixel

przy obrazku o długości 4000 pikseli -/sinus cosinus alfa :)/ - wychodzi 33,87 cm

(obliczne w 3,386666666666666 sekundy na kalkulatorze)

====
niestety, w zeszłym roku na maturze było pytanie które oblało 55% maturzystów! (poziom podstawówki! Jak dla mnie porażka, że takie pytanie wogóle pojawiło się na maturze!!!):

towar kosztuje 100 zł. Jest pierwsza obniżka, -20%, a potem druga, -30%. Ile kosztuje produkt?
a) 50zł, b) 56zł, c) 44zł, d) 54zł

(Mój syn, w pamięci, po 5. sekundach.)

romeck,

Fajnie,

w końcu do tego doszedłem, ale moje pytanie brzmiało : czy lub gdzie jest ta informacja od razu widoczna w LR ? Bo w PS Elements i pewnie w pełnym PS jest od ręki.

Jak robisz jedno zdjęcie, to sobie policzysz i mniej więcej wiesz, ale ja kombinuję kilkadziesiąt zdjęć w różnych formatach, muszę do tego dopasować ramy, liczenie każdego z nich przestaje być zabawne.

Może i moja matematyka trochę już zardzewiała, dodatkowo praktycznie pierwszy raz kombinuję z wydrukami i to od razu w kilku różnych rozmiarach, stąd było moje pytanie.

Pozdrawiam,

S.

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
sycamor, moim zdaniem robisz to od d...y strony. Przecież jak wiesz że drukarnia drukuje 300dpi i wiesz że masz przykładowo trzy ramy o określonych wymiarach to wiadome jest jakich rozdzielczości potrzebujesz aby do tych ram się zmieściły przy 300dpi. Np. dla ramy 20x30cm potrzeba pliku o rozdzielczości 2362x3543. Przy eksporcie z LR ustawiasz sobie taką rozdzielczość finalną przy okazji nazywając pliki odpowiednio żeby dało się rozróżnić.

ZbyszekB,

Ciekawa uwaga ;-) , od tej strony nie kombinowałem (jeszcze)...

Być może dlatego, że nie chciałem zmieniać rozmiaru zdjęć u siebie (jak pisałem, to dopiero pierwsze wydruki), w sumie macam dopiero temat, ramy też są różne...

Po prostu zwróciłem uwagę na informację widoczną w PS Elements o wielkości wydruku, choć Twój pomysł też mi się podoba, muszę tylko oddzielnie przygotować zdjęcia, bo niestety prawie każde z panoram jest inne ...

Dzięki za uwagi.

S.

ZbyszekB napisał/a:
sycamor, moim zdaniem robisz to od d...y strony. Przecież jak wiesz że drukarnia drukuje 300dpi i wiesz że masz przykładowo trzy ramy o określonych wymiarach to wiadome jest jakich rozdzielczości potrzebujesz aby do tych ram się zmieściły przy 300dpi. Np. dla ramy 20x30cm potrzeba pliku o rozdzielczości 2362x3543. Przy eksporcie z LR ustawiasz sobie taką rozdzielczość finalną przy okazji nazywając pliki odpowiednio żeby dało się rozróżnić.

W zasadzie to to powinienem napisać zaraz po łajance za zapomnienie wiedzy z podstawówki...

1. najpierw rozmiar w cm/mm
2. potem celowe dpi
3. wtedy zmniejszanie/kadrownaie do pikseli, jakia wyszły z punktów 1. i 2.

np.
1. fotka ma być 15x21
2. przy 300 dpi
3. =2520x1800 piksli

1. fotka ma być 40x30cm
2. przy 400 dpi
3. =6300x4725 pxls

romeck napisał/a:
W zasadzie to nie powinienem napisać...

I chyba słusznie :-P

Przeczytałeś mojego posta :?:

Grzecznie zapytałem, czy jest opcja zorganizowania zdjęć po ich rozmiarze w druku, a Ty się czepiasz ...

Suma, sumarum doszliśzmy do pewnych informacji...

S.

sycamor napisał/a:
romeck napisał/a:
W zasadzie to nie powinienem napisać...

Kolega zmienił mój post! Napisane jest "to to" a nie "to nie".
:/
I proszę się nie obrażać. Nie tyle czepiam się, co wychodzi ze mnie belfer... No i mało w temacie, więc... przepraszam, jeśli źle wyszło.
:)

romeck,

Ależ się nie czepiam ;-)

Tak czy siak w końcu do czegoś wspólnymi siłami doszliśmy ...

Zdrówka.

S.

Skocz do: