Pentax K5II
YM124G, MX, Mz-5n, K-5II, K-3II
Pentax K5II
Sid Gotama napisał/a:wizjer nie się go do okularów i trzeba by go jakoś wydłużyć, nie wiem czy coś takiego w ogóle istnieje. Aparat się po prostu nie mieści pod "daszek
K 5IIs, LX,MX,MEs,ME F,superA,MZ5n,Z1p,ZX-M,KM,SFXn,SF7,P50,SP II+słoiki 16-500mm,flaszki
A próbowałeś muszlę powiększającą O-ME53 ?Sid Gotama napisał/a:Problem jest gdy nakładki są założone i odchylone tak jak szkła zółte na foto. Wówczas wizjer nie się go do okularów i trzeba by go jakoś wydłużyć, nie wiem czy coś takiego w ogóle istnieje. Aparat się po prostu nie mieści pod "daszek"
Pentax K5II
Prawie. O centymetr dłuższy.Sid Gotama napisał/a:ma podobne wymiary do zamontowanej w korpusie
Są dwa lematy Dady-Opiszona.
Trzeci lemat Dady - FuFu w kwadracie jest boskie.
Pozdrowienia z jaskini Kicka
Dada napisał/a:Prawie. O centymetr dłuższy.Sid Gotama napisał/a:ma podobne wymiary do zamontowanej w korpusie
Pentax K5II
Sid Gotama napisał/a:@ZbyszekB
Nie próbowałem ale gdzieś na forum był wątek dla okularników w którym o ile dobrze pamiętam polecano O-ME53 może faktycznie pora to rozwiązanie wypróbować.
Jednakże podejrzewam że ma podobne wymiary do zamontowanej w korpusie więc wiele nie zyskam, ale...
SMC Pentax F 35-70mm F3.5-4.5....żeby nie było . FUJI X-T10, Canon G16.
Pentax K5II
Jak to nie są podróbki no to chyba soczewka jest taka sama. Inna sprawa to guma, ja bym wolał nowszą czyli Ricoh.Sid Gotama napisał/a:Bo znajduję na baju O-ME53 w opakowaniach: Ricoh, Pentax i Asahi
Wynikało by z tego że Ricoh to najnowsza produkcja, wiem że pudełko to pudełko ale może jest coś co by przemawiało za którymś O-ME53.
Wizjer kątowy ma swoje wady i zalety. Do normalnego fotografowania jest raczej niezbyt wygodny. Co innego jak bez wizjera kątowego nie było by zdjąć więc wtedy jest zbawieniem. Do Pentaxa to chyba tylko zamienniki przychodzą bo oryginał jest już dawno nie produkowany - używek na wolnym rynku nie widziałem ale to nie oznacza że nie ma.Sid Gotama napisał/a:I prosił bym jeszcze o podpowiedz co do wizjera kątowego, jeżeli ym się zdecydował również na taki zakup szukać pentaxowego oryginału czy może jest jakiż zamiennik godzien uwagi
Pentax K5II
Sid Gotama napisał/a:rowerowe okulary przeciwsłoneczne z zamontowanymi szkłami korekcyjnymi "Arctica"
CzareK
Pentax K5II