damian0708  Dołączył: 05 Lip 2011
Jak już jesteśmy przy temacie dodatków do programów, czy ktoś z was używał tego magicznego narzędzia w połączeniu z K-3:

http://www.prodigitalsoft...le_Sharpen.html

Patrząc na znaczek mustanga, nie wygląda to źle aczkolwiek są znaki przeostrzenia. Ciekawe jak sobie radzi z dużą rozdzielczością i brakiem filtra AA. Może się okazać że będzie jeszcze bardziej przeostrzać. Ale niech się wypowiedzą użytkownicy o ile takowi są :)

Wurcel  Dołączył: 07 Lis 2012
Bardziej mnie kusi ten profil, tym bardziej że chyba nie ma innej alternatywy, 10$ nie tak dużo

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Odnośnie ostrzenia po co tracić kasę na ten plugin ostrzący jak jest darmowy GIMP i G'MIC.
W zakładce Details ma 8 sposobów ostrzenia.
Można wypróbować wszystkie za darmo.
A efekty więcej niż bardzo dobre...

Co do profili to można spróbować RawTherapee , ma on obecnie zdefiniowane profile do portretów itp.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Markus napisał/a:
Odnośnie ostrzenia po co tracić kasę na ten plugin ostrzący jak jest darmowy GIMP i G'MIC.
W zakładce Details ma 8 sposobów ostrzenia.
A próbowałeś lub porównywałeś efekty do przykładu z linka? Masz tam wyostrzonego JPGa i RAWa do zabawy. Właśnie jestem po kilku próbach i nie ma szans na zbliżenie się do efektu z tego pluginu. Daje fantastyczne efekty bez artefaktów i obwódek. Gdyby nie to, że jest tylko na PSa CC, pokusiłbym się...

Kilka minut zabawy i efekt moim zdaniem porównywalny lub nawet lepszy :

[img=http://www63.zippysh...ile.html][/img]

[ Dodano: 2014-04-24, 10:37 ]
Moim zdaniem darmowe narzędzia mają olbrzymi potencjał tylko nie każdemu chce się w nie wgłębiać aby osiągnąć maksymalnie dobre rezultaty.

Przykładowy poradnik znaleziony w sieci :

http://zbyma.gimpuj.info/...wadzenie%20.pdf

Przykro mi, ale to, co pokazałeś, to jest jedna wielka porażka.
Po pierwsze: zauważ, że oni zwiększyli wielkość pliku do 5832x3888 pikseli.
Po drugie: popatrz na obwódki - chociażby przy odbiciu anteny na karoserii.
Po trzecie: ilość szumu na karoserii.
Po czwarte: kontrast - u Ciebie nie widać szczegółów w ciemniejszych tonach (przy zachowaniu zbliżonej tonalności zdjęcia).

Muszę przyznać że algorytmy skalujące w górę mają bardzo dobre.

Moja druga próba :

[img=http://www72.zippysh...ile.html][/img]

Tym razem w RT...

Druga próba, to również porażka - zauważ, że wydobyłeś głównie szum w ciemnych partiach obrazu. A do ostrości z ich przykładu wciąż daleeeko...

Michu poddaję się :-)

Może jest nieco gorzej ale dramatu nie ma.

Ta ilość szumu jest do pominięcia.

W bardzo dużym powiększeniu zdjęcie z pluginu wygląda jak akwarela.

W każdym razie da się coś zbliżonego "wykrzesać" w darmowym sofcie mi nieco brakuje umiejętności...

Markus - nie da się osiągnąć zbliżonych efektów. Próbowałem Lr w połączeniu z PSem i znanymi mi metodami. Zresztą oni sami przyznają, że działa to tylko z PS CC ze względu na nowy algorytm próbkowania. Tutaj dokonujemy poważnego powiększenia i wyostrzenia i w takim układzie efekt jest rewelacyjny: bez artefaktów, obwódek i szumu.
Przy powiększeniach (tutaj 22MPxl z 10MPxl matrycy) zawsze będzie pojawiać się wrażenie akwareli, ale efekt finalny w tym przypadku robi kolosalne wrażenie.

Rafi  Dołączył: 25 Mar 2007
No cóż... Sądzę, że dość zbliżone efekty uzyskałem bez użycia tego dodatku...
Oczywiście wolałbym korzystać z pluginu i jednego(?) kliknięcia (może się doczekamy rozszerzenia funkcjonalności wtyczki o inne programy?), ale jak na mój brak nawet podstaw teoretycznych poprawnej obróbki chyba nie jest źle ;-)
http://www.witkowski.pias...G_1747_test.jpg

Rafi - a przypatrzyłeś się na swoim przykładzie liniom idącym pod kątem? Brak antyaliasingu.. Ale poza tym rzeczywiście jest nieźle...

Rafi  Dołączył: 25 Mar 2007
Michu - miałem z czym porównać (plus uwzględniałem Twoje wcześniejsze uwagi odnośnie wersji by Markus - było mi łatwiej), to oczywiście widziałem. Innym rzucającym mi się dość mocno w oczy słabym "punktem" jest podstawa anteny i część lusterka "odcięta" przez antenę.

Na razie bazowego oprogramowania zmieniać nie planuję, więc póki co ten plugin nie dla mnie, niestety. Zresztą u mnie to i tak tylko i wyłącznie zabawa fotkami jest, więc braku jakoś szczególnie nie odczuję, choć miło byłoby "kliknąć" i mieć. Nawet dla tych kilku moich fotek ;-)

Edit: wiem, że to o K-3, ale skoro już przy ostrzeniu jesteśmy, to może potrafisz (albo kto inny) mi odpowiedzieć? Biorę udział regularnie w rc i bywa, że niektórych RAW-ów wręcz nie daje się prawie w ogóle wyostrzyć (niestety przykładu/ów nie pamiętam teraz), bo pojawiają się od razu różnego typu artefakty (a RAW niekoniecznie jest ostry po puszce), zaś inne przy wyostrzaniu zachowują się bardzo "przyzwoicie" (jak np. ostatni rc338). Czym jest/może to być spowodowane? A może po prostu czegoś nie umiem?

Edit2: - samo powiększenie u mnie (w PSE) też mogło "popsuć" końcowy efekt w porównaniu z pluginem. Swoją drogą u mnie już w RAW-ie ukośne linie były bardzo "kiepskie", więc ten plugin pewnie jakoś dodatkowo je "wygładza"...

Plugin robi niesamowite wrażenie, ale trudno mi znaleźć (poza powiększaniem fragmentów kadru) sensowne zastosowanie dla niego przy wielkościach dzisiejszych matryc.

Kadet80  Dołączył: 28 Lis 2013
Michu ostrzenie za pomoca high-pass tez nie da podobnych efektow?
slyszalem ze dobrze sie tez ostrzy na CMYK.. ale tego nigdy nie probowalem

W tym przypadku osiągnąłem efekt zbliżony do Rafiego. Głównie zastosowałem filtr "Odnajdowanie krawędzi" na osobnej warstwie, zwiększyłem mu kontrast, zrobiłem z niego negatyw, wczytałem powstały efekt jako zaznaczenie, następnie na tak powstałej masce zastosowałem dwukrotnie wspomniany przez Ciebie filtr dolnoprzepustowy, przy czym za pierwszym razem z zanikiem działania filtra ustawionym na tryb mieszania ściemnij (zlikwidowałem w ten sposób białą obwódkę).
Fakt, ograniczyłem się jedynie do przestrzeni RGB. Być może w LABie byłoby lepiej, ale nie chce mi się już nad tym ślęczeć.
Przy tego typu powiększeniach liczą się szczegóły i pod tym względem ów plugin odwala niesamowitą robotę...

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Nie chce mi się sprawdzać, ale na oko, to stary Genuine Fractals dawał podobne (równie plastikowe) efekty. Osobiście raczej spróbowałbym co da się zrobić dekonwolucją, choćby takim kultowym (i mega ślamazarnym) Refocus.

Ale to są pluginy zewnętrzne. Upscale Sharpen działa na zasadzie Akcji, a to oznacza, że wykorzystuje jedynie algorytmy PSa CC.
Z drugiej strony coś do nowości musieli dołożyć...
Można by wydzielić te kilkanaście postów - nijak ma się to do K-3.

Skocz do: