precelik  Dołączył: 13 Maj 2014
[SMC Pentax-FA 28-70mm F4 AL] + [k-30]
Witam, mam problem taki:
Obiektyw w momencie gdy nie uda mu sie wyostrzyć zatrzymuje sie na 'znaczku nieskończoności' i 'buczy', tak jakby chciał dalej kręcić.

Czy ktoś wie co może być nie tak? Może czegoś w aparacie nie ustawiłem jak trzeba?? Tylko czego?

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
precelik, a masz jakiś inny obiektyw z AF?

Popatrz na bagnet obiektywu. Może jest coś nie tak ze śrubokrętem? Pomacaj.

Hmm mam dwa co były z aparatem działają bez zarzutu... wszystko kręci jak trzeba styki wyglądają na czyste...

Zaktualizowałem firmware, niestety dalej nic :(

To wygląda jakby on chciał dalej kręcić szukać ostrości, ale jako ze jej nie znajduje to chce kręcić dalej a się nie da... boje sie żeby mi się coś w aparacie od tego nie zepsuło... :( bo z obiektywem to bym jakos przeżył.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
precelik napisał/a:
To wygląda jakby on chciał dalej kręcić szukać ostrości, ale jako ze jej nie znajduje to chce kręcić dalej a się nie da...

Dokładnie tak.

No tak tylko pytanie mam czy jakoś aparat mogę uszkodzić takim obiektywem, bo rozumiem że silniczek do tego śrubokręta jest w aparacie, pytanie tylko czy on zwykle kręci do oporu czy ma jakiś mechanizm do zatrzymywania się na stykach?

precelik napisał/a:
czy jakoś aparat mogę uszkodzić takim obiektywem

Tak, przeciąża się silnik.

Rozumiem z tym obiektywem jazda na ręcznym została? Czy może macie jakiś pomysł?

Na pewno da się to w sposób nieskomplikowany przeregulować. Zapytaj w jakimś serwisie lub kolegę Grzechotnik http://pentax.org.pl/prof...wprofile&u=7466

Grzechotnik  Dołączył: 27 Paź 2008
Na 99% prosta sprawa, ze wskazówkami powinieneś dać sobie radę sam.
Najlepiej odezwij sięna priv, podam Ci numer i powiem co i jak, tylko koło czwartku dopiero bo na razie siedzę w warsztacie i nie dam rady.

Skocz do: