Sprzętu kupa a i tak du...a
Rafi napisał/a:Bo errorów ten nie popełnia, kto pikseli nie obrabia
schwefel napisał/a:W Pentaksie najlepsze co można podpiąć to 50-500 HSM OS.
Grzechotnik napisał/a:Raczej najgorsze co można podpiąć
"Przychodzi baba do pasmanterii..."
Awatar przedstawia buraka pastewnego.
Grzechotnik napisał/a:Raczej najgorsze co można podpiąć, jak każde szkło o takim mnożniku ogniskowych.
No to ten obiektyw możesz uznać za wyjątek potwierdzający regułę.Grzechotnik napisał/a:schwefel napisał/a:W Pentaksie najlepsze co można podpiąć to 50-500 HSM OS.
Raczej najgorsze co można podpiąć, jak każde szkło o takim mnożniku ogniskowych. Każdy zoom to kompromis jakościowy, zoom o takim mnożniku to wielki kompromis, ale w tej kwestii każdy ma inne oczekiwania i inny poziom który uzna za zadowalający.
Ja się jakoś nie przekonałem do tego obiektywu a miałem trzy egzemplarze w rękach. Jest to dobry obiektyw ale bez rewelacji o której można od czasu do czasu poczytać. No chyba że miałem pecha i trafiałem na takie egzemplarze. Tyle że ich właściciele wychwalali je niesamowicie.Grzechotnik napisał/a:Sigma 100-300 ma ugruntowaną pozycję i zasłużoną.
Oba te obiektywy są gorsze od Sigmy 50-500. Sigma 150-500 jest nawet ostra ale bokeh ma fatalny a o 120-400 to należało by zapomnieć.Grzechotnik napisał/a:Sigmy 120-400 czy 150-500, w obu wypadkach nie ma co się oszukiwać, są to obiektywy trochę lepsze niż konstrukcje budżetowe, ze wszystkimi wadami takich konstrukcji i zaletami zarazem w postaci niskiej ceny między innymi.