Dziobak  Dołączył: 28 Kwi 2013
  [lampa] Lampa AF 540 FGZ
Witam. Mam problem z 540 fgz. Po ustawieniu na synchronizacje blysku na druga kurtyne lampa blyska dwa razy, pierwszy raz przy otwarciu migawki i drugi przy zamknieciu zamiast tylko przy zamknieciu, po za tym nie mogę ustawić trybu manualnego bo przy wcisnieciu spustu do polowy lampa przelacza się w tryb PTTL. Zaznacze ze przy tych samych ustawieniach aparatu i podlaczeniu lampy Metz 50 af-1 z ustawieniami na druga kurtyne ta lampa normalnie pracuje w trybie manualnym i blyska tylko przed zamknieciem migawki. Prosze o pomoc w rozwiązaniu problemu.

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
Lampa działa prawidłowo - system p-ttl robi przedbłysk jeszcze przed otwarciem migawki żeby dobrać siłę błysku głównego. Metz jest dedykowany do Pentaksa? Może to on działa nieprawidłowo? W jakim trybie aparatu robisz testy?

Robie w trybie manualnym aparatu. Metz jest dedykowany do pentaxa. Lampe pentaxa dostalem od znajomego zeby sie z nia zapoznac i troche go podszkolic w jej obsludze a metz jest moj i nigdy nie mialem z nim problemow. Probowalem wczoraj jeszcze z obiema lampami i uwagi mam nastepujace Metz w trybie PTTL w synchronizacji na drugą kurtyne tez blyska dwa razy ale w trybie manualnym tylko raz przed zamknieciem migawki a o sile blysku decyduje ja i po tym co napisales rozumie ze w trybie PTTL pierwszy blysk okresla z jaka sila lampa ma blysnac przed zamknieciem migawki, ale nie rozumie dalczego lampa pentaxa pomimo ustawienia na manual w momencie wcisniecia spustu do polowy i tak przechodzi do PTTL i blyska dwa razy. To tak jakby manual bez mozliwosci recznej kontroli blysku. Prosze o pomoc bo nie daje mi to spokoju a nigdzie w necie nie znalazlem informacji na ten temat.

bakulik  Dołączył: 20 Kwi 2013
Jaki masz aparat? W zestawie K-50 + AF540FGZ bez problemu mogę ustawić tryb manualny na lampie przy trybie manualnym na aparacie i nic się samo nie przełącza.
Nie masz przypadkiem w M ustawionego Auto ISO? Wtedy faktycznie lampa chce pracować tylko w P-TTLu (aparat pracuje jak w trybie TAv).

Ja mam K-5 zakres Auto ISO mam 80-3200 ale nie rozumie bo przeciez przy trybie M to ja ustawiam ISO a nie aparat.

W K-50 w trybie M ISO można ustawić zarówno ręcznie, jak i w tryb AUTO. W trym drugim przypadku lampa działa tylko w P-TTLu. Nie mam pod ręką K-5II, więc nie mogę sprawdzić, czy tam jest tak samo.

Mam K-5 nie K-5II w trybie manualnym nie mam mozliwosci zeby aparat za mnie ustawial czulosc ISO wydaje mi sie to nielogiczne zeby w trybie M za jakies ustawienie mial decydowac aparat. W K100d o ile dobrze pamietam przy trybie M nie mogłem wprowadzac komepnsacji ekspozycji, regulowalem ja tylko przyslona lub czasem naswietlania i gdy kupilem K-5 bylem zaskoczony ze w trybie M jestem w stanie wszystko sam ustawic wlacznie z komensacja ekspozycji. Znajomy ktorego jest ta lampa ma K20d i tez lampa przechodzi w tryb PTTL przy wcisnieciu spustu do polowy. Dla mnie jak narazie czarna magia :-/

[ Dodano: 2014-07-15, 22:54 ]
Czy jezeli masz na lampie tryb M i Ci sie nie przelacza do PTTL-u to wtedy blyska tylko raz przed zamknieciem migawki?

Dziobak napisał/a:
wydaje mi sie to nielogiczne zeby w trybie M za jakies ustawienie mial decydowac aparat

Dlatego przy ustawieniu Auto ISO aparat automatycznie przełącza się w tryb TAv (tak wyświetla na ekranie, mimo że na pokrętle jest ustawione M). ;-)

Dziobak napisał/a:
Czy jezeli masz na lampie tryb M i Ci sie nie przelacza do PTTL-u to wtedy blyska tylko raz przed zamknieciem migawki?

Właśnie teraz doczytałem, że chodzi o synchronizację na drugą kurtynę. W takim przypadku faktycznie dostępny jest tylko P-TTL… Manualne ustawienia lampy możliwe są tylko przy synchronizacji na pierwszą kurtynę i rzeczywiście jest to dziwna sytuacja.

Tu http://pttl.mattdm.org/feature:rear-curtain-sync piszą, że tylko zaawansowane lampy Metza pozwalają na wyzwalanie błysku przed zamknięciem migawki przy ustawieniach manualnych, pozostałe działają w takim wypadku w P-TTLu. Tak więc, jeśli to Cię pocieszy, zachowanie Twoich lamp jest typowe, aczkolwiek trudno wyjaśnić, dlaczego tak właśnie jest… :-/

A to dla mnie niespodzianka. Mozna powiedziec ze flagowa lampa Pentaxa a tu prawie dwa razy tanszy Metz lepszy. Tak wogole to Metz ma wszystkie funkcje co 540 FGZ z ta roznica ze trzeba po nie siegac do menu a 540 ma je na wierzchu w postaci przelacznika ale czy jest to warte prawie 8 stowek. No i ta plastikowa stopka w Pentaxie bardzo niepewnie sie czulem przy zakladaniu jej na aparat majac wrazenie ze zaraz cos sie polamie, nie ma to jak metalowa w Metzie. Dziekuje za wyjasnienie tematu, teraz moge sie skupic na innych rzeczach i juz sie tym nie glowic ;-) . Pozdrowionka.

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
Dziobak napisał/a:
nie ma to jak metalowa w Metzie.

:shock: :shock: :shock:

Nie rozumie zdziwienia? Mam Metza 50 AF-1 i posiada ona stopke metalowa.

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
Ano dziwię się, bo mam Metza z wymiennymi stopkami (system 3000) i wszystkie są plasticzane. Jeżeli w nowych konstrukcjach robią metalowe to bardzo dobrze. Domyślam się, że tylko w tych ze stałą stopką i dedykacją do określonego systemu. Pzdr.

Prakticant  Dołączył: 12 Gru 2014
  Re: Lampa AF 540 FGZ
Czy w lampie AF540FGZ można jakoś wejść w menu serwisowe (jeżeli w ogóle takie jest)?
Na początek chciałbym umieć sprawdzić liczbę błysków, jaką lampa z siebie wydała w życiu.
Ponoć jest to dostepne w lampach Metz (przypomni ktoś, jak sprawdzić liczbę błysnięć w Metz?), to może i w Pentaksie?
A ktoś coś może wie o menu serwisowym lamp Sigma EF-610 DG Super?

Skocz do: