mondey  Dołączyła: 08 Mar 2013
Pentax K-50 i zacinające się lustro.
Witam
Czy ktoś mógłby pomóc w kwestii zacinającego się lustra? Robiąc zdjęcie lustro nie odbija od razu tylko po chwili, nie dzieje się tak zawsze tylko jak np. czas jest bardzo długi. Czy to kwestia złych ustawień, czy jakiś problem z aparatem? Dziś wgrałam aktualizację, więc ten temat odpada. Może miał ktoś taki problem i coś poradzi.
pozdrawiam :)

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
mondey napisał/a:
Robiąc zdjęcie lustro nie odbija od razu tylko po chwili, nie dzieje się tak zawsze tylko jak np. czas jest bardzo długi. Czy to kwestia złych ustawień, czy jakiś problem z aparatem?
A czasem nie jest to problem z odejmowaniem "darków" ? Kiedy dokładnie się zacina ? Na początku, czy na końcu naświetlania ?

co to są "darki" ? Na końcu naświetlania się zacina. Zauważyłam,że wtedy też czas się zmienia, tzn wydłuża się, pomimo,że jest ustawiony inny.

kerrad  Dołączył: 15 Lip 2008
To właśnie są te "darki". Matryca rejestruje dane bez otwierania migawki w celu redukcji szumów przy długim czasie naświetlania. W K-50 można wyłączyć.

kerrad, chyba wyłączyłam wszelakie redukcje szumów i , jak widzę poskutkowało :) Mam nadzieje,że to będzie to :) dziękuję :)

kerrad  Dołączył: 15 Lip 2008
Chodzi o to: http://www.ricoh-imaging....an-pdf/k-50.pdf strona 100. Sam mam bliźniacze K-30 i to działa.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006

Tak, to wyłączyłam i działa poprawnie już :) jeszcze raz dziękuję :)

[ Dodano: 2014-12-17, 19:03 ]
plwk, dzięki, elektroniczna wersja instrukcji się przyda, w polskiej wersji szczególnie :)

Szczerze mówiąc to raczej wskazane jest stosowanie tego przy naprawdę długich czasach naświetlania -powyżej kilkunastu sekund.

Dada, teraz będę wiedziała.

maderos  Dołączył: 07 Lis 2013
Dada napisał/a:
Szczerze mówiąc to raczej wskazane jest stosowanie tego przy naprawdę długich czasach naświetlania -powyżej kilkunastu sekund.

Wytłumacz, w czym ma to pomóc, jak ISO mam na 100 i aparat na statywie? Po co mi odszumianie?

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Nikt nie mówił o 100 ISO , takie dłuższe czasy naświetla sie też na wysokich czułościach i wtedy niektórzy lubią odszumiać .

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
maderos napisał/a:
Wytłumacz, w czym ma to pomóc, jak ISO mam na 100 i aparat na statywie?

Przy długim czasie matryca się jednak trochę grzeje, co zwiększa poziom szumu.

Ok, to rozumiem. Można to później odszumić np.: w LR, ale ok. Co do kolegi gezeb, to nie bardzo pojmuję ideę ustawiania wyższego ISO na długie pstryki. Panowie, macie większe doświadczenie, wiec może mi coś umknęło?

Kocur  Dołączył: 04 Maj 2011
maderos napisał/a:
nie bardzo pojmuję ideę ustawiania wyższego ISO na długie pstryki

Czasem jestem ograniczony czasowo i zamiast godziny przy ISO 100, mam 15 minut przy ISO 400. Przy kilku(nastu) takich zdjęciach jest to spora oszczędność czasu.

I wszystko jest jasne. Ostatnia rzecz jaka przyszła mi do głowy, to był czynnik czasowy. Teraz mam już obraz całości.

I trzeba tu dodać, że różnica szumów wynikająca z różnych ISO jest w takim przypadku niewidoczna (prawie), ale różnica szumów wynikająca z podgrzewania matrycy bardzo znaczna - czas otwarcia jest baaardzo różny. No i wtedy odejmowanie darków jest co najmniej niezbędne.

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
maderos napisał/a:
Wytłumacz, w czym ma to pomóc, jak ISO mam na 100 i aparat na statywie? Po co mi odszumianie?

To nie jest zwykłe odszumianie. Jako że matryce nie są doskonałe to podczas długotrwałego naświetlania (czyt. podgrzewania) niektóre piksele tracą parametry i mocno fałszują, tworząc jasne, jaskrawe punkty, specyficzne hot piksele, które normalnie (na zimno) nie są widoczne. Takie duże różnice w jasności raczej ciężko odszumić. Łatwiej odjąć programowo te jaskrawe co robi aparat darkiem.
Zwykły szum jest chaotyczny i wynika z małej ilości światła, a ten z niedoskonałości matrycy i jest raczej stały.
Co do wysokiego ISO i długich czasów to wszędzie tam gdzie jesteśmy ograniczeni czasem np. w astro fotografii (ruch gwiazd).

[ Dodano: 2014-12-17, 21:50 ]
Widzę że Kocur już napisał o czasie :-)

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Przykład jak k-50 potrafi sie nagrzać na ISO 100 i 5 minutach naswietlania przy wysokiej temperaturze otoczenia https://www.dropbox.com/s...GP3608.jpg?dl=0
To wprawdzie krócej bo 2 minuty ale robiłem też 5 minutowe na których dzięki zimnemu wiatrowi k-50 dobrze sie schładzała i nie było problemu hot pixeli https://www.dropbox.com/s...GP6354.jpg?dl=0 .
Ne robiłem bezpośredniego porównania z k-5 ale z pamięci coś mi sie widzi że k-5 przy długich czasach tak nie sieje hotami , ciekawe czy to zasluga oprogramowania czy moze róznica budowy opakowania ?

Antoni  Dołączył: 27 Maj 2014
gezeb, ładnie obsypało i przygrzało przy IMGP3608.jpg, według Exif Reader około 30'C. Przy drugim pliku o połowę chłodniejszy już.

Skocz do: