Bardzo ciekawy i po pierwszym sprawdzeniu wydaje się, że bardzo dobry optycznie obiektyw (ostry od f/2.8!). Trafiłem na egzemplarz z pełnym kompletem (pudełko, futerał, dekielki).
Pierwszy raz spotykam się z takim obiektywem, wcześniej widziałem w internecie wersję na gwint M42. Prawdopodobnie producentem jest Tomioka, co wyjaśnia wysoką jakość optyczną. Zapewne jest z lat 80-tych, gdyż na pudełku jest zdjęcie obiektywu na aparacie Chinon CE-4.
Przysłona 6-listkowa, skoki o pełne wartości przysłon (nie ma połówek) od f/2.8 do f/16. Ostrzenie od 30 cm. Posiada 7 soczewek w 6 grupach. Gwint filtra 52 mm. Z ciekawostek: pierścień ostrości kręci się odwrotnie niż w Pentaksach (czyli jak w Canonach
).
Na f/2.8 w centrum Chinon jest ostrzejszy nawet od kultowego K 30/2.8, muszę zrobić porównanie dodatkowo z K 28/3.5. Na f/4 jednak K 30/2.8 wchodzi na bardzo wysoki poziom rozdzielczości i kontrastu i pokonuje Chinona.
Mam do Was pytanie: ten obiektyw ma czarny, zalakierowany bagnet. Jak sprawić, żeby na cyfrówce dało się używać przysłon innych niż f/2.8. Rozumiem, że trzeba zewrzeć styki aparatu? Czy można czymś pomaziać bagnet obiektywu, czy może lepiej zeszlifować ten lakier? Trochę mi szkoda obiektywu w pięknym stanie.
Bagnet widoczny na zdjęciu poniżej.