Dołączył: 12 Gru 2014 taki wynalazek 1,8/135mm. Własnie się namęczyłem, bo miało to-to mocowanie FD "breechlock", kupiłem to szkło z 10 lat temu okazyjnie od jakiegoś Szwajcara (tamten kurs CHF??
  taki wynalazek 1,8/135mm. Własnie się namęczyłem, bo miało to-to mocowanie FD "breechlock", kupiłem to szkło z 10 lat temu okazyjnie od jakiegoś Szwajcara (tamten kurs CHF??  ) i nie pamiętałem, co jak rozkrecać, uff udało się, po zdjęciu "breechlocka" ukazuje się M42 z napisem YS-PE Japan (no Yashica-Pentax jak w pycho strzelił, tyle że M42
 ) i nie pamiętałem, co jak rozkrecać, uff udało się, po zdjęciu "breechlocka" ukazuje się M42 z napisem YS-PE Japan (no Yashica-Pentax jak w pycho strzelił, tyle że M42  ), przy czym to M42 jest mocowane do samego obiektywu poprzez jakiś system (ale to raczej nie jest Adaptal), poprzez pierścień z wyżłobionym rowkiem, w rowek tego pierścienia wchodzą trzy śrubki ustalające, a żeby było śmieszniej to ten rowkowany pierścień mocujący jest nakręcany na obiektyw poprzez gwint... M42.
 ), przy czym to M42 jest mocowane do samego obiektywu poprzez jakiś system (ale to raczej nie jest Adaptal), poprzez pierścień z wyżłobionym rowkiem, w rowek tego pierścienia wchodzą trzy śrubki ustalające, a żeby było śmieszniej to ten rowkowany pierścień mocujący jest nakręcany na obiektyw poprzez gwint... M42.

)
 )

T2Prakticant napisał/a:Jak nazywa się taki system mocowania przejściówek (pierścień z rowkiem na śrubki ustalające),
 Są dwa lematy Dady-Opiszona.
Trzeci lemat Dady - FuFu w kwadracie jest boskie.
Pozdrowienia z jaskini Kicka
bywjąCytati czy były w nim dostepne przejściówki do bagnetu K (PK)?