trago  Dołączył: 08 Sty 2015
[lampa] Pentax Af-540 FGZ dziwne odgłosy
Witam forumowiczów :)
jestem tu nowy - zabawe z pentaxem zaczolem jakies 2 latka temu z K-30 +DA 18-135 potem Sigma 50/1.4 i Sigma 18-35/1.8.

Zakupilem ostatnio na alledrogo w/w lampe - niby praktycznie nie uzywana malo blyskow itd.
Niepokoi mnie odglos pracy zoom palnika - przy ustawieniu korpus pion i palnik 90st mozna powiedziec ze przesuwa cicho - kazde odchylenie od pionu podczas posuwu slychac takie "zgrzytanie" - niby niezby glośno ale nie jest to to samo co w pozycji opisanej jako 1 - zoom pracuje poprawnie zdjecia wychodza dobrze - nic sie nie przycina.
2 sprawa - przednia szybka jest lekko przyzółknieta - w stosunku do metz to metz jest "przezroczysty" - czy 540 tak maja i z czego to moze wynikac ??

jako ze to 1 moja lampa Pentaxa - czy wszystkie tak "piszcza" przy ladowaniu ?? metz'a slyszalem tylko po wlozeniu nowych aku potem praktycznie nie zwracalem na to uwagi - tu za kazdym razem slychac ze laduje..:(

Jak cos napisalem zle z gory przepraszam wdrazam sie :)
dziekuje za jakiekolwiek sugestie - aha nie dodalem ze mam gwarancje rozruchowa.

Taka mysl mnie jeszcze naszla - a moze jest ktos z okolic Tarnowa/Dębicy i posiada taka lampe tak zeby podjechac porównac ??

_rado  Dołączył: 14 Mar 2010
Witam.
Jeśli chodzi o kolor przedniej szybki to nie masz się czym stresować.
Kiedyś sam myślałem, że jej żółtawo beżowy kolor wynika z przepalenia i zamówiłem nową w Apollo, co się okazało, nowa ma identyczną barwę jak ta stara (w taki sposób pozbyłem się 100zł).

A zgrzytanie mechanizmu zoom - podpowie ktos ?? martwie sie bo kiedys mialem podobnie w metz i okazalo sie ze prowadnica ceramiczna byla peknieta i za ciezko chodzil - pomimo ze ustawialo prawidlowo.

Ew. moze ktos podpowie jak sie sciaga pokrywe palnika zeby niczego nie uszkodzic i sprawdze sobie co to moze byc...

_rado  Dołączył: 14 Mar 2010
Sprawdziłem również dźwięk zooma.
Podczas zmiany w kierunku 16->58 dźwięk jest jednostajny (bzzzzy) i nie zmienia się przy zmianie położenia palnika.
Przy zmianie 58->16 odgłos jest już inny i przypomina pyrkotanie.
Z tego co się orientuję to żeby otworzyć tą lampę trzeba odkleić gumowe nakładki po bokach palnika, pod nimi znajdują się śrubki, ale w tej materii za bardzo nie jestem kompetentny, zam nie rozkręcałem.
Pozdrawiam

Promocja111  Dołączył: 04 Lis 2008
Czyli lampa zachowuje się tak jak powinna ... Przepraszam, że się wtrącam do dyskusji, ale to ja byłem właścicielem opisywanej lampy. Sprzedałem sprzęt praktycznie nieużywany i martwi mnie chęć rozkręcania dobrej lampy, na którą dałem gwarancję.

Nie wtraca sie Pan do dyskusji - tak jak Panu pisalem dla mnie troche za glosno pracuje ten zoom - rozkrecal raczej nie bede bo bez instrukcji papierowej to na 100% mozna cos urwac :)
Wlasnie chodzilo mi o to "pyrkotanie" jak to _rado nazwal - w metzach mialem taki sam dzwiek w obie strony - jak prowadnica padla to w jedna chodzilo dobrze a w druga duzo glosniej - stad moj niepokoj:)
Nie mialem wczesniej pentaxa lampy - pytam na forum - lepiej zapytac jak leciec od razu do serwisu i wyzbywac sie niepotrzebnie pieniedzy :)

Zapytam moze ogolu czy ułamala sie komus kiedys prowadnica w Pentaxie ??

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
trago napisał/a:
Nie wtraca sie Pan do dyskusji

Forum jest po to, żeby dyskutować.
trago napisał/a:
Zapytam moze ogolu czy ułamala sie komus kiedys prowadnica w Pentaxie

Używam takiej lampy od 2006 roku i jak na razie nic mi się nie ułamało i nie przepaliło.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
A moja też zgrzyta i trzeszczy od początku. :mrgreen:

newcastle26  Dołączył: 24 Mar 2010
moge sie podpiac do tematu?
wlasnie stalem sie szczesliwym posiadaczem tej lampy. uzywanej, stad moje pytania.
jesli chodzi o dzwieki, to mam juz jakis obraz jak to wyglada :)
natomiast niepokoi mnie czas ladowania (chodzi mi o ladowanie od blysniecia do blysniecia). jakos tak dlugo u mnie to trwa. w zasadzie dopiero ja podpialem i zrobilem moze z 10 zdjec (brak czasu na przetestowanie) ale jestem ciekaw jak wyglada to u Was.
i jeszcze jedno pytanie. jak u Was chodzi glowka lampy. bo u mnie z baaardzo delikatmyni oporami. w metzie sa zdecydowanie bardziej wyczuwalne te "skoki".

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
newcastle26 napisał/a:
u mnie z baaardzo delikatmyni oporami.
Powiedziałbym, że prawie bez. :mrgreen:
newcastle26 napisał/a:
niepokoi mnie czas ladowania (chodzi mi o ladowanie od blysniecia do blysniecia). jakos tak dlugo u mnie to trwa.
Czym zasilasz ? Muszą być dobre akumulatorki. Najlepiej Eneloopy lub podobne. Lampa w czasie ładowania pobiera naprawdę duży prąd.

newcastle26  Dołączył: 24 Mar 2010
zasilam wlasnie eneloopami. wprawdzie maja juz z 5 lat wiec moze czas na zmiane.
tym bardziej ze w metzie tez wydawalo mi sie ze dlugo laduje, ale teraz widze ze bardzo porownywalnie. na tych samych akumulatorkach.

Zauważyłem ze na wprost w zasadzie ląduje niemal natychmiast. Natomiast z glowka w gore jest potrzebny dosc dlugi czas do naladowania lampy.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
newcastle26 napisał/a:
Zauważyłem ze na wprost w zasadzie ląduje niemal natychmiast. Natomiast z glowka w gore jest potrzebny dosc dlugi czas do naladowania lampy.
Przy błysku na wprost lampa prawdopodobnie nie zużywa całej energii i jest tylko doładowywana, przy błysku odbitym potrzeba więcej mocy, aby odpowiednia ilość światła dotarła do obiektu.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
O ile dobrze pamiętam (ktoś wrzucał kiedyś link do tabelki z czasami ładowania) to przy błysku pełną mocą do naładowania potrzebuje 6 sekund.

Skocz do: