Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Wycieczka do Wrocławia
Koledzy wybieram się na jednodniowy wypad z Kasią do Wrocławia. Proszę o sugestie co trzeba koniecznie zobaczyć, gdzie pójść - wyjazd bez samochodu więc jestem ograniczony w możliwości dotarcia do co odleglejszych atrakcji.

White  Dołączył: 31 Paź 2008

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Żaba napisał/a:
co trzeba koniecznie zobaczyć, gdzie pójść -wyjazd bez samochodu
minibrowar Spiż http://smakiwroclawia.pl/...a-i-minibrowar/
Na jeden dzień to i tak więcej nie zdążysz. :-P

Kytutr  Dołączył: 20 Lut 2007
Dada napisał/a:
minibrowar Spiż http://smakiwroclawia.pl/...a-i-minibrowar/

Szkoda gardła, piwo w "Spiżu" popsuło się jeszcze kiedy tam mieszkałem, niech miejscowi potwierdzą.
Jak na piwo, to do "Kontynuacji" na Ofiar Oświęcimskich, 2-3 minuty piechotą od "Spiżu". Całkiem fajny wybór piw, ale trochę drogo, niestety.

Do zobaczenia bez samochodu polecam świetnie wyremontowany dom handlowy "Renoma", tak mi przyszło do głowy.

Dada z Kaśką jadę więc piwko to może 3, ale nie więcej :mrgreen:

Zbynio zrobił mi przewodnik telefoniczny więc co nie co już wiem i planuję.

White  Dołączył: 31 Paź 2008
Kytutr napisał/a:
piwo w "Spiżu" popsuło się

Potwierdzenie nr 1.

Kytutr napisał/a:
Jak na piwo, to do "Kontynuacji" na Ofiar Oświęcimskich

Potwierdzenie nr 2.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Kytutr napisał/a:
piwo w "Spiżu" popsuło się
Oj tam, oj tam ! To raczej o przykład obiektu do zwiedzania chodziło. Może iść obok i smaki porównywać. :mrgreen:

zloty_2000  Dołączył: 27 Wrz 2010
Jakieś 8 lat temu... Była w okolicach rynku czy na samym rynku żydowska restauracja, nie pamiętam nazwy. Warto tam pójść, jedzenie palce lizać, typowo żydowskie pozycje w menu a szyjki gęsie palce lizać :)

Aj waj

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Żaba napisał/a:
Dada z Kaśką jadę więc piwko to może 3, ale nie więcej

Źle kombinujesz. Bo jak się jedzie do Wrocławia, to główną atrakcję stanowią możliwości całonocnego clubbingu. A przy limicie trzech piw taka idea z gruntu nie ma sensu.

Dawno, dawno temu, zaraz potem, jak wyginęły dinozaury, to we Wrocławiu było pięć atrakcji "must see" dla typowego turysty:
Hala Ludowa (teraz nazywają ją Halą Stulecia)
Rynek z ratuszem
Ostrów Tumski
Panorama Racławicka
Aula Leopldyńska w gmachu głównym Uniwersytetu Wrocławskiego.

Teraz zapewne turystów cieszyć mają inne rzeczy, jak multimedialna fontanna, Bardzo Duże Akwarium czy Najdłuższa w Polsce Rura na basenie czy też Pałac Królewski, co jednak należał do króla, którego w Polsce raczej nie lubimy. Ale na tych nowych atrakcjach to ja się nie znam, niestety. Jak dla mnie obowiązkowym punktem wizyt każdej wycieczki we Wrocławiu powinien być staw będący pomnikiem współpracy służb komunalnych i osobiście Prezydenta Wrocławia z biznesem, uosabianym w postaci pana Solorza. Łatwo znaleźć, bo tuż obok zamkniętego stadionu. A to naprawdę interesujący obiekt, bo stworzenie tej dziury w ziemi wypełnionej deszczówką kosztowało ponad 20 mln zł.

matb z całym szacunkiem dla Wro jeżeli chodzi o całonocny clubbing to ja nie musze wyjeżdżać ze swojego miasta ;-)

Listę "must see" wykorzystam.

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
Jak jest ładna aura, to warto też pospacerować po ogrodzie botanicznym, no i całe nabrzeże wokół Ostrowa Tumskiego, obecnie chyba jest w remoncie.

jack  Dołączył: 25 Mar 2007
To ja też namieszam.
Znajdź wszystkie krasnale w okolicach Rynku. Ciekawe ile znajdziecie :mrgreen: :mrgreen:

http://krasnale.pl/

challenge accepted

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
Jeden dzień we Wrocku? Można ale polecam np weekend :) Piwa można się napić wszędzie więc to nie jest z mojego punktu widzenia priorytet. Jesli już to może nowy "Browar Stu Mostów"? :)

Ramowy program zwiedzania (z aparatem).

1) Tzw "Korona Wrocławia" czyli punkty widokowe:

- wieża Sky Tower (wys. 212 m, ul. Powstańców Śląskich);
- wieża archikatedry pw. św. Jana Chrzciciela (wys. 97 m, pl. Katedralny);
- wieża kościoła pw. św. Elżbiety (wys. 91 m, ul. św. Elżbiety);
- wieża kościoła pw. Marii Magdaleny tzw. „Mostek Pokutnic” (wys.45 m, ul. Szewska);
- wieża Matematycznej na Uniwersytecie Wrocławskim (wys. 42 m, pl. Uniwersytecki).

(przy okazji "wypraw" na te wieże zwiedzić można Uniwersytet, katedrę Marii Magdaleny, katedrę na Ostrowie Tumskim etc).

2) Latarnik na Ostrowie Tumskim (trzeba trafić w porę kiedy chodzi i z kija odpala latarnie gazowe)

3) ZOO i Afrykarium.

4) Fontanna Multimedialna.

5) Stadion Wrocław.

6) Panorama Racławicka.

7) Restauracja "Pod Papugami" w Rynku (takiego lokalu nie ma nawet w Krakowie ;P )

[ Dodano: 2015-02-13, 09:19 ]
ps. właśnie teraz (wczoraj, dziś, jutro) są warunki na takie ujęcia:

Dzięki

jack  Dołączył: 25 Mar 2007
Co wy z tą fontanną?
Owszem fajna sprawa, ale czy ona jest o tej porze roku czynna?
Fontanna
Wg mnie najlepsze są pokazy specjalne, ale one są przeważnie o 22:00.

hitman1986  Dołączył: 17 Mar 2008
izbkp napisał/a:
- wieża Sky Tower (wys. 212 m, ul. Powstańców Śląskich);
- wieża archikatedry pw. św. Jana Chrzciciela (wys. 97 m, pl. Katedralny);
- wieża kościoła pw. św. Elżbiety (wys. 91 m, ul. św. Elżbiety);
- wieża kościoła pw. Marii Magdaleny tzw. „Mostek Pokutnic” (wys.45 m, ul. Szewska);
- wieża Matematycznej na Uniwersytecie Wrocławskim (wys. 42 m, pl. Uniwersytecki).

A czy te atrakcje nie są zamknięte zimą (nie licząc ST)?

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
Są otwarte. Zdjęcie dwa posty wcześniej jest z wczoraj :)

Skocz do: