blackbird  Dołączył: 27 Kwi 2008
  Quick strap do Pentaksa
Witam,

rozglądam się za paskiem naramiennym typu "Quick strap"
do mojej K-5, i że jako tako nie widzę oddzielnego tematu,
pozwoliłem sobie taki wątek założyć.

Czy ktoś z forumowiczów używa takowego ?
Czy może się pochwalić jakimiś doświadczeniami w tym zakresie
(na co zwrócić uwagę przy zakupie, której firmy będzie w miarę znośny) ?

Chciałbym kupić od razu na dwa body, znaczy z dwoma karabinkami,
może ktoś z Was używa ?
W wątku z pierwszych wrażeń odnośnie K-5, jeden z forumowiczów wypowiadał się
(trochę lakonicznie), ale licze, że może ktoś więcej coś skrobnie w tym temacie.

Na allegro jest kilka ale naprawde nie wiem na który się zdecydować.

Pomożecie.... ? ;-)

BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
http://www.optyczne.pl/34...uble_Strap.html

ja osobiscie jestem ciekawy tego double...

paradziqs napisał/a:
http://www.optyczne.pl/3473-nowo%C5%9B%C4%87-Quick_Strap__Quick_Strap_Kit_i_Double_Strap.html

Dzięki za linka, lecę czytać póki co.
Tak czy inaczej mam nadzieję,
że któryś Pentaksjaninów z forum używa tego typu ustrojstwa
i wypowie się jakoś subiektywnie nt współdziałania z własnym korpusem.

Edit:

no i prosze...

Cytat
benet | 2011-01-07 19:06:22
Zakupiłem zestaw w sklepie Foto Tip i żałuję. Okazało się że paski nie mają nawet podstwowej wytrzymałości i podczas pierwszego reportazu uległ uszkodzeniu karabinek powodując upadek i rozbicie obiektywu. Dodatkowo firma nie chce wziąc jakiejkolwiek odpowiedzialności za swój produkt. Zaproponowałem ekspertyzy materiałowe w specjalistycznym instytucie, jednak Foto tip się nie zgodził na nią obawiając się o jej wynik. Mimo niskich cen przestrzegam przed jakimikolwiek zakupami u ludzi w ten sposób traktujących odpowiedzialnoaść za sprzedawany towar.

Ostatni komentarz pod prezentacją na optycznych niespecjalnie zachęca do zakupu... a i nie widze specjalnie żeby producent próbował sie odnieśc do owego komentarza, bo jakoś sobie nie wyobrażam że o tym (komentarzu) nie wie.

pozdrawiam

Renn  Dołączył: 31 Mar 2011
Firmowe paski mają te smyczowate metalowe łączenie mocowania body z paskiem, które są najsłabszym elementem całego paska. Często są małe i łamią się w miejscu obracania, polecałbym kupić większy i wymienić.

Noszenie 1 body wbrew pozorom nie jest tak wygodne jak się wydaje, aparat bardzo "dynda". Paska używam własnej roboty, głównie jako zabezpieczenie przed upadkiem i dla "wolności" od zwykłego paska (mam K-x). K-5 ma zdecydowanie lepsze łączenie body-pasek szyjny. Sam mając K-5 spróbowałbym dłuższego paska (przerzucanego przez ramię) łączonego tak jak pasek szyjny. Przy dwóch body ten pomysł jednak odpada.

Na Twoim miejscu zainteresowałbym się takimi szelkami na 2 body. Zwróć też uwagę na szerokość paska. Mój pasek ma szerokość 3cm, jest trochę za szeroki. IMO 2-2,5cm szerokość byłaby ok.

Renn napisał/a:
Na Twoim miejscu zainteresowałbym się takimi szelkami na 2 body. Zwróć też uwagę na szerokość paska. Mój pasek ma szerokość 3cm, jest trochę za szeroki. IMO 2-2,5cm szerokość byłaby ok.

O takowych wspominam właśnie, że chce kupić w pierwszym poście ;-)
Tak czy inaczej dzięki za rady.

Kapar  Dołączył: 29 Sty 2008
blackbird, mam SunSnipera. Jest przegenialny - mocny, wygodny, ma odpowiednią długość. Nie wyobrażam sobie teraz noszenia aparatu na szyi. Ręce masz wolne, a w razie potrzeby body zawsze pod ręką gotowe do szybkiego "strzału".

papcio  Dołączył: 20 Kwi 2006
Mam takiego double strapa. Jest to bardzo wygodne na dwa korpusy, tylko to mocowanie ze smyczy... trochę mu nie ufam. Może wiecie, gdzie dostane mocny, cienki karabinek z mozliwością obracania? Sklepy wspinaczkowe nie mają.

sycamor  Dołączył: 10 Lut 2011

Kapar napisał/a:
blackbird, mam SunSnipera. Jest przegenialny - mocny, wygodny, ma odpowiednią długość. Nie wyobrażam sobie teraz noszenia aparatu na szyi. Ręce masz wolne, a w razie potrzeby body zawsze pod ręką gotowe do szybkiego "strzału".

oo! coś takiego to jest właśnie to czego poszukuję!
szkoda tylko że cena zabija w przeliczeniu na polskie za double strapa (circa 600 zł...)

Choć z drugiej strony, jeśli by mi miała upaść taka kapiątka np z założoną 31-ką,
tylko dlatego że "zaoszczędziłem" na mocowaniu... strach się bać.

Tak na marginesie, gdzie kupowałeś ?
Bo w ichnim sklepie firmowym widzę,
że przy rejestracji nie ma możliwości wybrania polski jako miejsca docelowego wysyłki.

tadeuszd2  Dołączył: 06 Gru 2009

sycamor  Dołączył: 10 Lut 2011
Ewentualnie tu, sygnowany do Pentaxa ;-)

http://cgi.ebay.ie/Rapid-...=item415a10c7c8

Z wyglądu podobny do SunSnipera, choć pewnie nie ta jakość ... Wychodzi ok 60 zl z dostawą ...

J.

Patrzyłem na ibeja, ale ja szukam tak jak napisałem raczej podwójnego paska,
brałem pod uwagę takie cuś od Trust'a, ale po tym jak mi Kapar pokazał SunSpider'a,
to okropnie zachorowałem na niego i zastanawiam się skąd tu lewą kasę wziąć na niego... :-|

może ktoś poleci jeszcze jakąś alternatywę... ?

blackbird, ten trust wyglada identycznie jak ten ktory testowali optyczni

Kapar  Dołączył: 29 Sty 2008
blackbird, ja mam pojedynczy, na jeden aparat. Kupilem za 100 nowych zlotych. Kolega kolegi wygral w konkursie a nie korzysta z paskow, wiec mi sprzedal. Ten pas obok torby inwerse to moj najlepszy zakup okolo aparatowy

paradziqs napisał/a:
blackbird, ten trust wyglada identycznie jak ten ktory testowali optyczni

o widzisz :shock: , nie zwróciłem widocznie baczniejszej uwagi,
czyli pewnie te same małe chińskie rączki miały udział w produkcji,
a li tylko dany importer sygnuje produkt swoją (wątpliwą ?) marką.

ech... czasy powszechnej konsumpcji i wszystko jasne... huh

kurcze no ja bym sie skusil na tego testowanego przez optyczne..
k-5 + grip + (w najciezszej opcji 50-135/2.8) nie jest chyba az tak ciezki...

Sam już nie wiem co wybrać, muszę poobserwować wątek przez kilka dni,
(może ktoś jeszcze coś sensownego skrobnie nt swoich doświadczeń w w/w temacie),
przespać się z problemem kilka nocy, może w końcu coś wydumam.
Na razie ciężko mi zająć jednoznaczne stanowisko na co się zdecydować.

http://allegro.pl/reporte...1618385107.html
znalazlem jeszcze takie cos..

paradziqs napisał/a:
http://allegro.pl/reporter-strap-dual-rs-pasek-reporterski-na-2-body-i1618385107.html
znalazlem jeszcze takie cos..

ha! ubiegłeś mnie o jeden post ;-)

Miałem pisać właśnie o produktach tejże firmy za chwile.
Dzwoniłem do znajomego który zawodowo trudni się fotografią ślubną (I liga) i widziałem kiedyś u niego właśnie "uprząż" o której w wątku mowa. Chciałem żeby mi powiedział jakiej to firmy osprzęt używał, gdy go widziałem ostatnio.

Chodzi o firmę Black Rapid , u nas niestety raczej niedostępna, ale z tego co mi przekazał, warto się zainteresować właśnie też firmą Reporter. Był w tamtym roku na targach w Łodzi i jak najbardziej mi rekomenduje wyroby tejże firmy, twierdząc że wcale nie ustępują jakością BR. Tak czy inaczej pewnie kupie tego Black Rapid'a choćby z racji że rodzina przyjeżdża na wakacjach z usa, to i przywiezie ze sobą.

Chyba rzutem na taśmę, podjąłem już dzisiaj decyzję.

ten Reporter ma fajne dodatkowe zabezpieczenie przed upadkiem aparatu.. ciekawa sprawa..model dual X wyglada interesujaco..

Skocz do: