irek83  Dołączył: 10 Paź 2014
KENKO TELEPLUS 1.4x DG MC
Czy konwerter KENKO TELEPLUS 1.4x DG MC działa jak Pentax HD Rear Converter 1.4X AW ?

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
Ja miałem Kenko 1.5x i nie posiadał elektroniki więc nie przeliczał ogniskowej i przysłony. Przypuszczam że 1.4x ma podobnie. Brak elektroniki to w pewnym sensie wada ale czasem też zaleta.

O taki mi chodzi

Masz go fizycznie u siebie czy tylko to zdjęcie?

Na pierwszy rzut oka nie posiada tych dwóch dodatkowych styków potrzebnych do obiektywów z wbudowanym napędem. Z tego co pamiętam musi mieć oznaczenie Pz-AF żeby była pełna obsługa SDM.

ZbyszekB, Nie mam go, zwyczajnie zastanawiałem się czy w pełni przekazuje automatykę. Dziękuję za wyjaśnienie :-B

MixerB  Dołączył: 16 Sty 2010
Oznaczenie "Pz" to może być pozostałość po funkcji "Power Zoom", która korzystała początkowo z tych dwóch "wewnętrznych" styków, pozwalających teraz na funkcjonowanie SDM.
M.

Literka "P" jest na pewno od Pentax. Możliwe że "z" jest od Power Zoom. Niemniej jak kupowałem Kenko 1.5x przeanalizowałem dokładnie wszelkie informacje i wyszło mi że aby telekonwerter obsługiwał SDMa to musi być oznaczony Pz-AF. To dotyczy dowolnego Kenko. ;-)

Skocz do: