micreg  Dołączył: 02 Sty 2009
[K-5] K-5IIs przepala przy pomiarze punktowym.
Mam problem z k-5IIs. Tak jak napisałem w temacie aparat przepala zdjęcia przy pomiarze punktowym. Przy matrycowym i przy centralnie ważonym wszystko jest ok. Naświetla w punkt. Przy przełączeniu na pomiar punktowy (ten sam kadr) aparat przepala i to grubo bo o jakieś 6ev. Dzieje się to we wszystkich trybach. W Av wydłuża czas w Tv otwiera przesłonę itd. Żeby było weselej dzieje się to z obiektywami Pentax DA 17-70, Pentax F70-210, natomiast przy FA50/1.7, przy FA35/2 i pentax-a 100/2.8 jest wszystko ok. .????????? Ma ktoś jakiś pomysł poza serwisem apollo? No i z góry dziękuję za rady że należy focić tylko stałkami. ;-)

komtur  Dołączył: 04 Cze 2008
Może głupio zapytam, ale co mi tam... Nie trafiałeś przypadkiem punktem pomiarowym w jakiś stosunkowo ciemny obiekt? Może pokaż jakieś przykładowe fotki?

Nie. Dzieje się to także przy fotografowaniu gładkiej ściany wypełniającej cały kadr. Poza tym tak jak pisałem na tych moich stałkach wszystko śmiga jak trzeba.

No jeśli tak, to chyba awaria jednak... :-( U mnie punktowy jest dokładny, tylko mocno wrażliwy na zmianę kadru (co oczywiste). A matówkę masz standardową (fabryczną)?

No mam focusing screen k3 ale wydaje mi się że jakby to była wina matówki to wtedy powinien wariować na wszystkich obiektywach.

Przed decyzją o wysłaniu aparatu w podróż do serwisu warto może zrobić eksperyment i wsadzić standardową matówkę. Gdzieś kiedyś czytałem (na Pentaxforums może?), że ktoś miał z puszką podobne do Twoich "przygody".

Tak zrobię. Jutro wsadzę fabryczną matówkę. W sumie to chyba będzie to. Przy jasnych obiektywach wszystko gra ale przy ciemniejszych zoomach połowa tego kółka przy klinie jest ciemna i przy punktowym przekłamuje pomiar. :-/

matzll  Dołączył: 28 Lis 2014
Ja mam podobne problemy z moim K-5IIs. Tyle, że nie z punktowym pomiarem, a z każdym. Jakby priorytetem aparatu był brak miejsce zacienionych, zupełnie ignorując przepalenia.

Do serwisu nie odsyłałem, bo mi szkoda czasu na to. Krajobazy robię i tak w trybie manualnym, w studio też, więc dobieram ekspozycję z uwzględnieniem tego feleru. A jak potrzebuję trybu Av czy P, do zawsze kompensacja ustawiona na -0,7 (a przy scenach o dużej rozpiętości to nawet -2), wtedy najlepsze, najbardziej naturalne efekty uzyskuję.

kerad  Dołączył: 02 Sie 2006
Sprawdzaliście jak działa na szarej karcie? Ciekawe czy wszystkie "nowe" modele tak mają (znaczy się taki trend) czy to jednak awaria? O ile pamiętam to matrycowy pomiar w pentaxach raczej nie doświetlał niż przepalał. To się chyba nazywało - naświetlanie na światła.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
kerad napisał/a:
Ciekawe czy wszystkie "nowe" modele tak mają (znaczy się taki trend) czy to jednak awaria?
W pierwszym wypadku, raczej na pewno matówka z klinem, w drugim obstawiam kalibrację światłomierza. Ale tak, ogólnie nowe Pentaksy naświetlają wyżej niż stare, co generalnie jest akurat dobrym rozwiązaniem, zwłaszcza jeśli używa się RAW.
kerad napisał/a:
O ile pamiętam to matrycowy pomiar w pentaxach raczej nie doświetlał niż przepalał. To się chyba nazywało - naświetlanie na światła.
Naświetlanie na światła, to ETTR i polega na naświetlaniu najwyższych świateł tuż przed przepałem i czasem będzie powodować niedoświetlenie, a czasem wyraźne prześwietlenie 18% szarości. Stare Pentaksy miały ogólnie tendencję do niedoświetlania, żeby chronić światła, nawet jak nie miało to większego sensu, ale 16-segmentowy pomiar nie dawał szczególnie dużo informacji... Poza tym, przy niedoświetleniu kolory wydają się bardziej nasycone, co większości JPG-owiczów zapewne odpowiadało.

Kfan  Dołączył: 02 Mar 2007
Re: K-5IIs przepala przy pomiarze punktowym.
micreg napisał/a:
Ma ktoś jakiś pomysł poza serwisem apollo? No i z góry dziękuję za rady że należy focić tylko stałkami. ;-)

Niewiarygodny przypadek..
A próbowałeś wgrać inny Firmware ?
Czasem nie tylko korpus ale też obiektywy mają własny FW - nie wiem jak te Twoje.

Skocz do: