WhiteMan  Dołączył: 14 Lip 2012
Obiektyw makro M42
Witam forumowiczów, czy polecicie mi jakiś godny obiektyw do makro fotografii na mocowanie m42? No chyba, że jest jakieś stosunkowo tanie szkło pod bagnet Pentaxa.

cube007  Dołączył: 12 Mar 2009
Re: Obiektyw makro M42
WhiteMan napisał/a:
stosunkowo tanie
Ile to jest dla Ciebie?

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
Pytanie czy chcesz jako obiektyw TYLKO do makro i w grę wchodzi np. 50/1.7 na pierścieniach pośrednich (ok. 250-300 zł komplet zależnie czy w wersji A czy M), czy też pełnoprawny obiektyw do makrofotografii i tu moja propozycja brzmi MACRO-TAKUMAR 50MM/4 - dorwiesz za około 400 zł+adapter M42 jeśli go nie posiadasz...

WhiteMan napisał/a:
No chyba, że jest jakieś stosunkowo tanie szkło pod bagnet Pentaxa.
:mrgreen:

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
WhiteMan napisał/a:
jakieś stosunkowo tanie szkło pod bagnet Pentaxa

Pojęcie względne "tanie", za około 700 zł znajdziesz Pentaksa 100 mm f/3.5 macro

ADestroyer  Dołączył: 16 Cze 2010
Industar, Wołna, Takumar - wszystko zależy od przeznaczenia i od budżetu. :roll:

Grzechotnik  Dołączył: 27 Paź 2008
Jest jeszcze Tomioka 60mm, i Kiron 105mm też był na M42 i Komina 90mm i jeszcze by się kilkanasice znalazło.
Jednak z zasady określenia "szkło makro" i "tanio" - nie stoją obok siebie i trzeba sobie z tego zdawać sprawę.

arQ napisał/a:
MACRO-TAKUMAR 50MM/4 - dorwiesz za około 400 zł

Tego za 400 zł nie dostaniesz już od bardzo dawna, trzeba wysupłać już o połowę więcej.
Za 400zł da się kupić Super-Macro Takumar lub Super-Multi-Coated MACRO-TAKUMAR 50mm F4 ze skalą 1:2.

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
W kolejności jakości: A.Schacht Travenar Macro, Super Macro Takumar, Industar 61L/Z, Wołna Macro. Industar ma najlepszy stosunek jakość - cena, ale nie ma pełnego odwzorowania 1:2, choć jest typowym obiektywem makro. Do niego pierścienie pośrednie. Wymieniłem te o ogniskowej 50mm. Największe możliwości bez dodatkowych elementów posiada pierwszy, w układzie macro tubus. Jest najdroższy i najtrudniejszy do zdobycia. Można też spróbować zapolować na Macro Takumara (odwzorowanie 1:1). Wszystkie wymienione obiektywy należą do grupy dobrych i nie wymagających wymiany na lepsze. Godny polecenia jest Soligor (czy jak tam inaczej go nazywano) 100mm z soczewką. W wypadku dobrego obiektywu makro często stwierdzenie "dobry i tani" oznacza konieczność zakupu dwóch: dobrego i taniego. Osobiście polecam w tym przypadku Industara. Jeżeli zaś chodzi o Takumara proponuję nie przywiązywać większej wagi do tego, czy ma być Super-Macro Takumar, czy Super-Multi-Coated Takumar.

WhiteMan  Dołączył: 14 Lip 2012
Na pewno manualne szkło. Właśnie Industara widziałem na allegro, chyba 3 aukcje. Komplet z pierścieniami. Stosunkowo tanio tzn. max 300. Niestety moje fundusze na szkła są ograniczone i staram się kupować stare manualne. Muszę się wybrać na jakiś bazarek, może znajdzie się ktoś pozbywający się rupieci z domu i akurat trafi się coś ciekawego :-)

Zastanawiam się pomiędzy odwrotnym mocowaniem obiektywu, a pierścieniem pośrednim.

Grzechotnik  Dołączył: 27 Paź 2008
WhiteMan napisał/a:
Stosunkowo tanio tzn. max 300. Niestety moje fundusze na szkła są ograniczone i staram się kupować stare manualne.

To całkiem wystarczająca kwota na dedykowane szkła makro z mocowaniem Pentaxa ale z odwzorowaniem 1:2. W tej cenie do załatwienia Pentax-M 100mm F4 lub Cosina 100mm F3,5 w wersji A ale bez AF.

mfoto  Dołączył: 20 Kwi 2015
WhiteMan
Obiektywem godnym polecenia jest MC Wołna 2.8/50 , dająca odwzorowanie 1:2 .
Jest to obiektyw typowo do makrofotografi z gwintem M 42. Posiada odpowiednią konstrukcję optyczną i fabrycznie jest skorygowany do małych odległości obrazowych,czego nie uzyskuje się po zastosowaniu obiektywu w pozycji odwróconej.
Wołna ma wygodny szeroki pierścień ustawiania ostrości i głęboko osadzoną pierwszą zewnętrzną soczewkę w obudowie co sprawia że obudowa obiektuwu zastępuje osłonę p.słoneczną.
Przy wyborze obiektywu makro obowiązuje zasada jak przy narzędziach , albo są do konkretnej roboty albo uniwersalne czyli do niczego i nigdy nie dorównają jakością i wygodą obsługi tym pierwszym. Moim pierwszym obiektywem makro była wołna póżniej doszedł tamron 2,8/90.

valdis62  Dołączył: 12 Cze 2006
Czasami trafia się za przyzwoite pieniądze Tamron 90/2,5. Odwzorowanie 1:2, po dodaniu dedykowanego konwertera 1:1 (czasem trafia się na aukcji komplet). Obiektyw był produkowany w dwóch wykonaniach, starszej z gwintem filtra 49mm i późniejszej z filtrem 55mm. Minus - mocowanie adaptall, więc trzeba jeszcze trafić dupkę z M42.

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
valdis62 napisał/a:
- mocowanie adaptall, więc trzeba jeszcze trafić dupkę z M42
ale po co wyważać otwarte drzwi skoro są adaptery bezpośrednio z Adaptalla na bagnet K ?

valdis62  Dołączył: 12 Cze 2006
arQ, masz rację, zasugerowałem się tematem postu, ale z kontekstu wynika, że to docelowo miałoby być na nasz bagnet :oops: Ale to upraszcza sprawę, przejściówka na bagnet K jet zdecydowanie łatwiejsza do trafienia. Czasami warto szukać również w obiektywach, bo może się okazać, że taniej będzie kupić cały obiektyw Adaptall (np. 28 mm) z dupką K niż sam adapter. Warto poszukać P/KA (ze stykami, będzie pracował jak obiektyw A.

Skocz do: