bodzio239  Dołączył: 10 Gru 2010
Pentax F 35-70 3.5-4.5 Macro
Witam.
Na Pentax K-S2 nie czyta mi przysłony tego obiektywu , wcześniej na K-500 nie było problemu. Czy ktoś z kolegów odwiedzających to forum i posiadających lustrzankę Pentaxa , zamieszkuje w okolicy Strzyżowa na podkarpaciu i zgodził by się , aby próbnie podpiąć mój obiektyw w celu sprawdzenia. Pozdrawiam

jancewicz  Dołączył: 30 Cze 2014
może styki są zapaskudzone (w aparacie bądź obiektywie)? Przedmuchałeś? Rozumiem, że z innymi obiektywani aparat współpracuje normalnie?

jancewicz napisał/a:
może styki są zapaskudzone (w aparacie bądź obiektywie)? Przedmuchałeś? Rozumiem, że z innymi obiektywani aparat współpracuje normalnie?

Tak z innymi obiektywami nie ma najmniejszego problemu . Styki ok .
W sumie to nic wielkiego , bo tylko ustawiać przysłonę ręcznie trzeba. A tak ,wszystko hula .
To ostry obiektyw . W sumie to zastanawiam się nad sprzedażą , dlatego chciałem spróbować na innym typie Pentaxa . Być może to wyjątek i tylko z K-S2 jest ten problem.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Poruszaj trochę pierścieniem przysłon (z "A" na 4 i z powrotem). Może styk pod pierścieniem trochę zaśniedział.

Grzechotnik  Dołączył: 27 Paź 2008
Problem musi być gdzieś po stronie korpusu a nie po stronie obiektywu.
Skoro K-500 przysłonę widział a K-S2 już jej nie widzi to nie ma cudów. Styki nie śniedzieją w kilka godzin czy nawet dni, no chyba, że obiektyw upadł lub miał inną przygodę.

Zdecydowanie najpierw sprawdzić równocześnie na dwóch korpusach tym bardziej, że niepokoi mnie Twoje stwierdzenie:
bodzio239 napisał/a:
tylko ustawiać przysłonę ręcznie trzeba. A tak ,wszystko hula

Co znaczy hula? Czy AF działa?

Grzechotnik napisał/a:
Problem musi być gdzieś po stronie korpusu a nie po stronie obiektywu.
Skoro K-500 przysłonę widział a K-S2 już jej nie widzi to nie ma cudów. Styki nie śniedzieją w kilka godzin czy nawet dni, no chyba, że obiektyw upadł lub miał inną przygodę.

Zdecydowanie najpierw sprawdzić równocześnie na dwóch korpusach tym bardziej, że niepokoi mnie Twoje stwierdzenie:
bodzio239 napisał/a:
tylko ustawiać przysłonę ręcznie trzeba. A tak ,wszystko hula

Co znaczy hula? Czy AF działa?

Owszem ; działa.

[ Dodano: 2015-05-20, 12:17 ]
W takim razie z innej beczki : może mógłbym przesłać obiektyw na mój koszt do któregoś z kolegów w celu sprawdzenia , ponieważ naprawdę w okolicy nie mam takiej możliwości , a najbliższy serwis to minimum 50 km . Moja lokalizacja to Frysztak 38-130 woj.podkarpackie . Pozdrawiam
P.S
Obiektyw jest zachowany w stanie idealnym , aż trudno uwierzyć , że ma kilka ładnych lat . Nie wiem czy wszystkie z tej serii są ostre tak jak mój od 3,5 a na 5,6 można się pociąć , ale ten tak ma. Gdybym wiedział , że nie działa tylko z moim aparatem to wówczas z czystym sumieniem sprzedał bym go w dobrej cenie , a jeśli okazało by się , że faktycznie ten mankament występuje to obniżył bym cenę i wystawił jako uszkodzony .

Skocz do: