nessar  Dołączył: 17 Cze 2015
[K30D] Mydli czy tylko tak mi sie wydaje?
Witam od okolo roku jestem posiadaczem K30D i odkad kupilem ten aparat caly czas mam mam wrazenie ze cos jest z nim nie tak, ze jakość zdjęć nim wykonywana jest bardzo słaba, zdjecia wychodza malo kontrastowe i nie ostre. Poczatkowo myslalem ze to wina obiektywu kita 18-55 WR ale zainwestowalem w takie obiektywy jak samyang 16 2.0 i samyang 85 1,4 które podobno sa bardzo dobre optycznie i "ostre" ale uzywajac tych obiektywow jakos poprawy jakosci zdjec nie zauwazylem, dalej sa rozmydlone.

Zamieszczam ponizej kilka zdjęć wykonanych samyangiem 85 1,4 do oceny, ostrosc byla ustawiana na prawym uchu kota poprzez live view przy wylaczonej stabilizacji na samowyzwalaczy czyli tez i przy wstepnie podniesionym lustrze oraz ze statywu.

f 1,4
f 1,8
f 2,0
f 2,2
f 2,5
f 2,8
f 3,2
f 4,5

Nie wiem czy wysyłać aparat do serwisu, czy ja robie zle zdjecia jakos, czy moze wszystkie obietywy sa kiepskie, juz glupieje.

[EDIT]: Dodam jeszcze ze zdjecia to jpeg wyciagniety z rawa bez zadnej obróbki, moze jedynie delikatnie ostrosc automatycznie podciagnieta przez lightrooma.

Fenol  Dołączył: 31 Sie 2010
Czym robiłeś zdjęcia wcześniej? :-)

To jest moja pierwsza lustrzanka, wczesniej robilem zdjecia Kodakiem Easy Share z740. :)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Wszystko jest w porządku. Typowy objaw po przejściu z kompakta na lustrzankę :mrgreen:

Wychodzi na to że jestem przewrażliwiony. no nic, dziękuję za odpowiedz. Posta można chyba usunąć skoro nie ma problemu :)

Skocz do: