W fotografii szukam wrażeń - natury mam pod dostatkiem w naturze
K-70 | K1mkII | ME Super | P30t | Zenit 80 | DA 35 f/2.4 | DA 50 f/1.8 | DA 18-55 | K 28 f/3.5 | Tamron: 28-75 f/2.8 | 10-24 |  Sigma 70-200 f/2.8 | Pentacon 50 f/1.8 
SlicaR napisał/a:Faststone wyświetla inaczej, PS inaczej a FF i przeglądarka windowsowska pewnie jeszcze inaczej.
Sprzętu kupa a i tak du...a
Rafi napisał/a:Bo errorów ten nie popełnia, kto pikseli nie obrabia
                Dołączył: 26 Sie 2007errorbypixel napisał/a:Pożycz może X-Rite, bądź temu podobny sprzęt.
Kiedyś to były czasy ! Po drzewach się chodziło...
Kotlet`s professional photography
http://sebastianstoklosa.blogspot.com/
Masz przede wszystkim stworzyć profil monitora - czyli użyć kalibratora. Twoje ustawienia same z siebie niewiele dadzą, bo musisz stworzyć tablice opisujące zachowanie Twojego monitora - bez tego CMS nie jest w stanie poprawnie działać.SlicaR napisał/a:I przyszedł czas na część 2 - kolor.
Jak ja mam to poustawiać w PS i gdzie, żebym wiedział co mi się wyświetla bo już się pogubiłem.
Jak masz właściwy profil, to ustawiasz go w oprogramowaniu które na to pozwala (czyli jest w pełni zarządzane) jako profil twojego monitora. FastStone nie ma pełnego CMS i uznaje każdy monitor z automatu za sRGB. Im gamut monitora bardziej odbiega od tej przestrzeni, tym bardziej rozjechane kolory pokazuje, siejąc po całym jego zakresie.SlicaR napisał/a:Ustawień dot koloru w PS jest z milion a do tego Faststone wyświetla inaczej, PS inaczej a FF i przeglądarka windowsowska pewnie jeszcze inaczej.
Jak wyżej, profil monitora wskazać w odpowidnim oprogramowaniu. Innego przestać używać.SlicaR napisał/a:Pytanie 1. co i jak poustawiać, żebyście widzieli mniej więcej tak jak ja w necie?
Jeśli masz skalibrowany i oprofilowany monitor, to możesz używając PS, czy Lightrooma zasymulować jak obraz będzie wyglądał na medium o węższym gamucie, dzięki opcji softproofa. Im szerszy gamut monitora, tym więcej mediów możesz zasymulować.SlicaR napisał/a:Pytanie 2. co i jak poustawiać, żeby wydruk, który mam zamiar wykonać w najbliższym czasie był zbliżony do tego co ja widzę u siebie na monitorze.
Twój monitor pokazuje tylko 72% tej przestrzeni. Nie widzisz co obrabiasz.SlicaR napisał/a:Edycja -> Ustawienia koloru -> Adobe RGB 98
Po pierwsze, nie mając profilu monitora nie masz szans użyć softproofa poprawnie, a po drugie, czym zamierzesz drukować?SlicaR napisał/a:Widok -> Ustawienie próby -> Roboczy CMYK

K-5IIs, K-5, K10D+D-BG2+KatzEye+0-ME53
DA10-17/3.5-4.5, DA12-24/4, FA31/1.8 Limited, FA35/2, FA43/1.9 Limited, FA50/1.4, FA77/1.8 Limited, DFA100/2.8 Macro, DA*200/2.8
AF-540 FGZ
jaad75 napisał/a:stworzyć profil monitora - czyli użyć kalibratora
jaad75 napisał/a:Twój monitor pokazuje tylko 72% tej przestrzeni.
jaad75 napisał/a:Nie widzisz co obrabiasz.
jaad75 napisał/a:zasymulować jak obraz będzie wyglądał na medium o węższym gamucie
jaad75 napisał/a:czym zamierzesz drukować?
jaad75 napisał/a:BTW, jakim cudem przez tyle lat udało Ci się ominąć tak podstawowe dla obróbki zagadnienia?
 szczerze mówiąc nie wiem. Kiedyś cos tam próbowałem zrobić, potem było dobrze więc nie trza było psuć aż się samo zepsuło. A nigdy nic nie drukowałem.
  szczerze mówiąc nie wiem. Kiedyś cos tam próbowałem zrobić, potem było dobrze więc nie trza było psuć aż się samo zepsuło. A nigdy nic nie drukowałem.  
 W fotografii szukam wrażeń - natury mam pod dostatkiem w naturze
K-70 | K1mkII | ME Super | P30t | Zenit 80 | DA 35 f/2.4 | DA 50 f/1.8 | DA 18-55 | K 28 f/3.5 | Tamron: 28-75 f/2.8 | 10-24 |  Sigma 70-200 f/2.8 | Pentacon 50 f/1.8 
                Dołączył: 05 Lip 2010M.K napisał/a:Mam x-rite, ale odległość znaczna. Gdybys nie mógł sobie zorganizować na miejscu zapraszam do mnie.
 Będę strzelał Poznań ??
    Będę strzelał Poznań ?? Dołączył: 26 Sie 2007