Ganz  Dołączył: 30 Kwi 2007
  Dylematy, ale konkretne ;-)
Witam,
Z góry sorry za powielanie, dlatego postaram się nie pytać o rzeczy oczywiste. W odpowiedziach można zaryzykować i nie traktować mnie jak lamera ;-) .
Pierwszy post na formu, więc kilka słów wstępu:
Konrad, fotoamator: krajobrazy, panoramy, portrety, dzieciak, kotlet; choroba postępująca,nieuleczalna, odbyte terapie : zenit, kilka kompaktów i hybryd w ciągu ostatnich lat, nasiliła się ponad pół roku temu, decyzja : najpierw nikon, teraz kasetka (wolę doinwestować w szkła niż w body, dlatego nie K10D).
W posiadaniu (M42): jupiter 135/3,5 ; 50/3,5 ; pierścienie makro, lampy, lampeczki, halogeny, statywy itp....
Ogólnie od dawna siędzę w forach, newsach, testach (mniej - nie dzielę pixeli na 4) i dlatego kilka konkretów:
W planach konwerter na M42, ale nowe szkła manualne już tylko w bagnecie.
Priorytet (wygoda): dual kit. I tutaj wątpliwość: brać od razu czy szukać alternatywy dla 50-200? Różnica w cenie pomiędzy zestawem, a osobno kupionym 50-200 nie jest wielka, więc można dokupić później. Z drugiej strony jak podepnę 50 i 135 to po przeliczeniu będzie ok. 75 i 200mm.
Przy szybko postępującej chorobie jak prędko zamienię kita 18-55 na coś lepszego? I analogowo: kiedy znudzi mi się 50-200? (tak statystycznie - wiem że to wróżenie z fusów ale prośba o własne doświadczenia).
W sumie głównie chodzi mi o tele kita. Wiem, że jest przyzwity ale wszelkie informacje na forum na temat szkieł są na zasadzie co jest ok, a co nie. Natomiast ja potrzebuję porównanie różnych alternatyw z ceną na czele.
Czy do podpięcia powyższych M42 muszę wymienić matówkę? (znaczy, czy zdziałam cokolwiek bez jej wymiany?)
Bawić się w wymianę matówki i manuale czy nie? - Chodzi mi o przekładnię :cena manuali i jakość przeciw cenie i jakości szkieł dedykowanych ?
Mam nadzieję, że nic nie namieszałem.
Z góry dzięki,
Pozdrawiam,
Konrad

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Vitaj Konradzie Ganz ze Słupska.
Prawdę powiedziawszy, trochę trudno jest mi się rozeznać w Twoim poście: co jest pytaniem, a co już mniej.
Może odpowiem więc wybiórczo.
Kita raczej za szybko nie wymienisz. Jest mały, poręczny i jak na złość dobry optycznie. To samo można powiedzieć o tlel kicie, dlatego polecałbym Ci od razu zakupić oba - może się bowiem okazać, że komfort użytkowania szkła z bagnetem przeważy nad zaletami stałki M42.
Do podpięcia M42 niczego nie musisz wymieniać. Będziesz miał zarówno pomiar ekspozycji jak i potwierdzenie ostrości.

webjay  Dołączył: 31 Mar 2007
@Ganz: da sie focic manualkami bez matowki z klinem i nie jest to jakas straszna akrobacja, nie mniej - osobiscie zamowilem sobie matowke z klinem, bedzie za kilka dni (150PLN'a, jesli mi cla nie dowala...) wiec bede mogl z 'zywca' powiedziec cos wiecej, choc juz teraz stwierdze, ze bedzie nieco latwiej - no bo po co bym kupowal? ;)

co do manualnych - masz przeciez doswiadczenie (nie to co ja ;) ) - wiec wiesz jakies sa wady/zalety. zle sie zdjecia robi? nie... po prostu inaczej i tyle. koniec kropka.

no i moje wnioski:
- na kita krotkiego i dlugiego pewnie bedzie potrzebne z 1200PLN'a - zyskujesz na uniwersalnosci, tracisz nieco na swietle (dla niektorych to znaczenie marginalne).
- za 1200PLN dokupisz sobie co dusza zapragnie na m42, wlanczajac 50 1.4, jakas 28-mke, na wieksze tele sie znajdzie i jeszcze polowa zostanie! jednak zaczynasz czasami sie zastanawiac co zapakowac do plecaka, ale zdjecia wychodza ekstra :)

ja jako amator (podkreslam to, bo z tego co piszac masz o wiele wiekszy staz) za namowa kolegow z tego forum kupilem mimo wszystko kita i 'na dwor' jest po prostu rewelacyjny - wiec polece go i Tobie (tymbardziej, ze kosztuje naprawde nieduzo). a za reszte - kupowalbym tylko manualne (juz mi calkowicie sigma 70-300 wyszla z glowy, a zaklinalem sie ze ja kupie) ;)

tak wiec od siebie raz jeszcze - kasiorke najlepiej wydac na krotki kit, a reszta w manualne. satysfakcja gwarantowana ;)

lukasz b  Dołączył: 22 Maj 2007
a jak jest z pomiarem swiatła z manualnym obiektywem w body cyfrowym???

wciskasz zielony guzik i pstrykasz ;) myslalem, ze bedzie wielkie chalo, ale naprawde jest to bardzo proste i sklamalbym, gdybym powiedzial, ze uciazliwe :)

tak, wiem. Gdy podpinam analogowy obiektyw do cyfry, to mam info o punktowym pomiarze swiatła, mimo tego ze ustwiony mam na wielosegmentowy... :-/

czy to normalne ?? :-|

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
lukasz b napisał/a:
tak, wiem. Gdy podpinam analogowy obiektyw do cyfry, to mam info o punktowym pomiarze swiatła, mimo tego ze ustwiony mam na wielosegmentowy... :-/

czy to normalne ?? :-|

Polecałbym lekturę instrukcji :mrgreen: Pomiar matrycowy jest możliwy jedynie dla obiektywów z automatą przysłony (pozycja "A" na obiektywie). Dla pozostałych masz do wyboru punktowy lub centralnoważony.

Pozdrówka
Marucha

marucha, dzieki :-) :-B

hehe :-P

Wielkie dzięki wszystkim za wskazówki, chyba już dobrnąłem do zamówienia sprzętu.
Pozdrawiam,
Konrad

@Ganz: no dobrze, ale na co sie zdecydowales? :)

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
webjay napisał/a:
wciskasz zielony guzik i pstrykasz

To w K10D, w pozostałych wciskasz AE-L

@djack: napewno jest tak jak mowisz :)

@webjay Na kasetkę + dual Kit.

i tez bardzo dobrze ;) gratuluje

Skocz do: