DVX  Dołączył: 15 Gru 2008
  16-50 nie ostrzy ?!
Jak w temacie, mało używany a już szwankuje, gwarancji NIET :-/
Już kiedyś miał takie swoje dni że nie reagował na próby wyostrzania, potem kilka miesięcy pracował normalnie aż do teraz, nie reaguje kompletnie na nic.
Miał już ktoś kiedyś takie problemy z tym obiektywem i na ile w temacie ewentualnych napraw można liczyć na Apollo ??

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
To raczej typowa awaria SDM. Zdaje się, że im rzadziej używany, tym większe prawdopodobieństwo padu.

Kosztowna ta awaria ??
No i nie jest tak aby obiektyw stał miesiącami bezczynnie, regularnie używany ale umiarkowanie.

MixerB  Dołączył: 16 Sty 2010
Do czasu naprawy wewnętrznego napędu AF (lub podjęcia decyzji o dalszym losie "słoika") można próbować przestawić "gwiazdkę" na śrubokręt i pominąć padnięty SDM. Wymaga to przeprogramowania pamięci obiektywu za pomocą korpusu. Jest to odwracalne, a procedura była opisywana w sieci. Na forum też.
M.

Dzięki za podpowiedź ale nazbyt skomplikowana procedura jak na moje możliwości.
Druga sprawa to nie po to kupuje się taki obiektyw żeby słuchać brzęczenia śrubokrętu.
Zadzwonię jutro do Apollo, zobaczę co mi powiedzą.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
DVX, w Apollo raczej się nie opłaci. Poszukaj na forum namiaru na firmę z Łodzi - m.in. espresso u nich naprawiał swoje SDM-y, powinieneś znaleźć wątek, albo zapytaj go na PW.

Apollo to już przeszłość, nie zajmują się Pentaxem, wysłali mnie do RICOH.
W RICOH nie ma z kim pogadać, odbierają same kobiety które nic nie wiedzą i wszystko trzeba i tak załatwiać drogą @.
Żona zawozi go dziś do miejscowego serwisu foto w Gdyni, ponoć naprawa ma się zamknąć w 300 zł. ale może być problem z częściami a wtedy i tak trza go będzie do RICOH wysłać.

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007

pawcio  Dołączył: 11 Maj 2007
Mnie wymiana SDM w Apollo kosztowała 450 zł (jakieś 2-3 lata temu). Jak padł drugi raz to przełączyłem na śrubokręt. Szukałem samego silniczka, żeby samemu wymienić ale nie znalazłem.

rey  Dołączył: 12 Paź 2009
Mam silnik, który był wymieniony zanim padł całkowicie - oddali mi w serwisie po wstawieniu nowego. Jeżeli firma z Łodzi jest w stanie go ożywić mogę podesłać chętnemu do eksperymentowania.

pawcio  Dołączył: 11 Maj 2007
Która to firma z Łodzi?

No i już coś wiadomo, w poniedziałek do odbioru, koszt 170zł.
Naprawa obejmuje silnik + jakieś sprzęgiełko. To na razie tyle wiem z krótkiej rozmowy tel. W poniedziałek po odbiorze dokładnie napiszę co naprawiono.

[ Dodano: 2016-02-01, 22:55 ]
A więc tak, koszt naprawy to 172,20
Specyfikacja naprawy:
- czyszczenie silnika AF
- naprawa sprzęgła napędu AF
Pół roku gwarancji na wykonaną naprawę.
Czas realizacji, przyjęty dnia 25 I 2016, odebrany 1 II 2016 czyli równe 7 dni.
Bardzo miła obsługa, ja polecam.
http://www.fotocomplex.pl/

Skocz do: