powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
Promlen z Adaptal P/KA
Zaobserwowałem taką dziwną sytuację. Po podpięciu obiektywu z ww adaptallem (pozycja "A") wszystko śmiga ok. W wizjerze (Z1p) widać wartość wybranej przysłony, czas i co tam innego jeszcze pokazuje. Jeżeli podepnę ten obiektyw do K-5 to nadal mogę sterować wartością przysłony z poziomu korpusu, jednak w wizjerze mam tylko "--". Na ekranie podglądu wartość wybranej przysłony pokazywana jest prawidłowo. Również w Exifie wszystko jest prawidłowe. Czy tak to jest z "cyfranką", czy jest jakaś inna przyczyna takiego zachowania aparatu. Pzdr.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Masz styki na adaptallu ?

Dada, tak. Przecież inaczej nie mógłbym sterową przysłoną z poziomu korpusu. Przeczytaj uważnie co napisałem ;-) Pzdr

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Do sterowania wystarcza jeden styk - ten zagłębiony. Do odczytu wartości musi być ich więcej i muszą być zgodne z systemem kodowania przysłon. W pełnym bagnecie KA (Z-1) wartości te są dodatkowo przenoszone przez symulator mechaniczny. W cyfrze go nie ma.

mam taki jak w tej aukcji http://allegro.pl/tamron-...6037408989.html Dziwne jest tylko to, że wartości przysłony nie wyswietla w wizjerze, natomiast wyswietlana jest prawidłowo na dużym ekranie. Pzdr.

Skocz do: