dalco  Dołączył: 02 Lip 2012
Tamron 17-50/2.8
Witam. Kupiłem używany obiektyw jak w tytule. Okazało się, że nie ostrzy jak należy. Po kilku doświadczeniach wprowadziłem korektę na -8 w precyzyjnej regulacji AF. Taka wartość jest moim zdaniem optymalna. Jednak przy ostrzeniu z wykorzystaniem LV ostrość jest i tak jeszcze lepsza. Czy to normalne?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Możesz wysłać razem z body do kalibracji.

plwk, wiem, tylko nie wiem, czy mi się to opłaci. Dzwoniłem do Gdańska do Fototechniki, ale nikt mi w piątek nie odbierał, dlatego nie wiem ile taka usługa kosztuje. Dzisiaj kombinuje. Testy robię na przysłonie 2.8.
Jak ustawie 4.0 to jest żyleta. Może to norma? Nie ma mi kto pomóc, a sam mam małe doświadczenie.

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
dalco napisał/a:
Jednak przy ostrzeniu z wykorzystaniem LV ostrość jest i tak jeszcze lepsza. Czy to normalne?

LV wykorzystuje detekcję kontrastu stąd różnica. Tamron na pełnej dziurce nie jest demonem ostrości i podobnie jak inne obiektywy zyskuje wraz z przymykaniem przysłony. Mój egzemplarz od F3,5 jest całkiem ok.

unbreakable  Dołączył: 16 Paź 2012
testy możesz sam wykonać a później ocenisz wyniki i co zrobisz dalej:
- pobierz sobie tablice do kalibracji obiektywu: http://www.studiobelle.pl/files/foccal22xl.pdf
- wydrukuj sobie, wytnij, poskładaj. Jeżeli masz statyw możesz sobie kalibrator na nim ustawić
- wykasuj ustawienia mikroregulacji obiektywu w aparacie,
- ustaw aparat na stole lub na taborecie skieruj go prostopadle do szachownicy (dobrze żeby stał stabilnie żeby wykluczyć poruszenie)
- ustawienia aparatu, AF centralny, ISO 100-200, przysłona 2,8 (testy dobrze jest przeprowadzać przy dobrym dziennym oświetleniu)
- wykonujesz serie zdjęć na różnych ogniskowych 17;35;50 mm i w różnej odległości tablicy od obiektywu 1;3;5 m
Na wykonanych zdjęciach patrząc na sfotografowaną skalę zauważysz gdzie masz ostro gdzie obraz się rozmazuje.

Regulacja mechaniczna obiektywu:
- ściągasz pierścień otaczający przednią soczewkę, z mają dziurką zamontowany jest na 3 bolcach,
- soczewka przykręcona jest na 3 śrubkach luzujemy je, w ten sposób możemy regulować soczewkę na klinach. W moim przypadku do max wysokości soczewka jest przesunięta o ok 6mm im bardziej będziesz schodził w dół będzie ostrzył nieskończoność.

Przysłona f4 no na pewno im wyżej tym większy obszar ostrzenia, obiektyw ma swoje plusy i minusy z czasem albo go zostawisz albo sprzedasz :)

Enzo, chyba temat opanowałem. Jest dobrze. Ogólnie jestem zaskoczony na plus tym obiektywem.

Skocz do: