Tak, ale... W 635 zasadniczo był stosowany obiektyw Yashikor, który nie cieszy się najlepszą opinią ze szkieł do Yashiki. Zdecydowanie lepszy jest ponoć Yashinon, który na pewno występuje w modelu 124, a w 635 bywał sporadycznie stosowany. Ceny za A po mojemu zdecydowanie za duże. Ja zresztą z definicji szukałbym na ebay'u, jako że generalnie u nas za wszystkie średnioformatowce sprzedawcy chcieliby stanowczo za dużo (ze szczególnym uwzględnieniem Yashik)Anem napisał/a:Yashica 635 jest dobrym wyborem na początek:?:
Są dwa lematy Dady-Opiszona.
Trzeci lemat Dady - FuFu w kwadracie jest boskie.
Pozdrowienia z jaskini Kicka
<pozdrawiam>
M.
Zupełnie odpentaksiony
Cytatjuż ogłoszenie zniknęło :(
Stachu napisał/a:Możesz kręcić przysłoną do woli.
Dada napisał/a:Ja w Jaśce 124 używam SR i nic się nie dzieje
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
dusza Pentaksa, a sprzęt Canona
P30n, 5D Mk I, objektorów kilka i same pełne klatki RF
I to chyba jest podstawowe. Z moich doświadczeń to Yashica dość jest wrażliwa na odblaski. Soczewka w obiektywie nie jest głęboko schowana, a i warstwy przeciwodblaskowe są takie se.Anem napisał/a:1. niekorzystanie z osłony przeciwsłonecznej,
Też możliwe, zwłaszcza że brak wprawy swoje może robić.Anem napisał/a:2. niewłaściwe zakładanie albo wyjmowanie filmu,
Nie zauważyłem specjalnie, żeby coś się działo takiego. U mnie komora jest standartowo - czarna matowa i nie widzę potrzeby doklejania czegokolwiek, w dodatku generującego farfocle. Jedynym błyszczącym elementem są rolki prowadzące, ale nie sądzę żeby generowały odblaski, jako że w zasadzie są już poza kadrem. Lepiej sprawdź labirynty na tylnej ściance, czy czasem gdzieś zbytni luz nie przepuszcza odrobiny światła.Anem napisał/a:odblaski powstające w komorze aparatu, które ponoć wcale nie są rzadkie w Yashicah.
Trzeba by ją zobaczyć.Anem napisał/a:jest pionowa kreska prawie przez środek klatki, której pochodzenia również nie znam...
Anem napisał/a:Aha i jeszcze jedno... na pierwszej klatce (i na kilku innych) jest pionowa kreska prawie przez środek klatki
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
Dada napisał/a:Trzeba by ją zobaczyć.
plwk napisał/a:skazy mogącej rysować film
Niekoniecznie. Przy zwijaniu film względem rolki jest w zasadzie nieruchomy i "coś" na rolce ma małe szanse go porysować. Szukaj raczej na krawędzi komory, lub w okolicy rolek prowadzących. Sprawdź, czy one luźno się kręcą, bo jeśli np. któraś się blokuje, to też może być przyczyną zarysowań. Równie dobrze może to być ziarnko piasku, albo jakiś paproch dość twardy, który dostał się do wnętrza aparatu i wylądował na chwile na filmie.Anem napisał/a:Musiałaby być na rolce jak rozumiem.