arcadius  Dołączył: 29 Maj 2007
tele zoom do kadyszki
Wszystko wskazuje na to,że nowa gwiazdka 60-250 zbyt szybko na rynku się nie pojawi a przecież pstrykać trzeba.
W tej sytuacji zastanawiam się czy aby nie dać zarobić firmie Sigma.
Gdyby było mnie stać na 120-300 f/2.8 APO to dylematu by nie było,ale niestety jest inaczej i w obszarze moich zainteresowań pozostają:
-100-300 f/4 APO oraz
-70-200 f/2.8
Ceny w przypadku obu szkieł są zbliżone więc o wyborze (poza przydatnością ze względu na różne ogniskowe) powinna zdecydować jakość optyczna i poziom kompatybilności z K10D.
Jeśli ktoś pomógłby mi dokonać wyboru to byłbym wdzięczny

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
arcadius
1 - bardziej uniwersalne bedzie 70-200
2 - 10x sprawdz czy z twoja puszka nie ma FF/BF (albo dowiedz sie jak tam u ciebie sigma wykonuje korekcje ( W SZKLE !!! nie w aparacie.)

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Arcadius
Pomacaj najpierw obydwa szkiełka. To spory kawał mięsa. Być może okaże się jednak, że targanie ze sobą tych niewątpliwie świetnych szkieł nie przekłada się na jakość obrazowania.

A jak najprościej sprawdzić występowanie FF/BF ?
Czy w różnych egzemplarzaćh może być różnie ?
Kwestia FF/BF akurat dla mnie jest bardzo ważna bo potrzebuję tego zooma przede wszystkim do pstrykania sportu gdzie nikt jakoś nie chce cierpliwie pozować i muszę mieć bezbłędne szkło
Waga sprzętu to dla mnie drugoplanowa sprawa.

Tak. FF/BF to sprawa indywidualna dla każdego szkła. Na szczęscie serwis Sigmy dostosowywuje szkła do konkretnej puszki, bez ingerencji w nią. Jeśli sport, to chyba jednak 100-300. Chyba, że halowy - wówczas bardziej to z f2.8.

No cóż...myślałem,że może ktoś ma jakieś doświadczenie w używaniu obu obiektywów,ale i tak dziękuję za odpowiedź w tej sprawie.Będę jeszcze zaglądał do tego wątku,może ktoś napisze coś co będzie miało merytoryczną wartość.Pozdrowionka

Argawen ma Sigmę 100-300/4. Ale teraz zapewne zapadł w krókotrwały sen letni.

No to może on po przebudzeniu zechce mi coś na jej temat podszepnąć :-)

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Michu napisał/a:
Ale teraz zapewne zapadł w krókotrwały sen letn
Takie upały, że chętnie bym to zrobił :-) .

arcadius napisał/a:
No to może on po przebudzeniu zechce mi coś na jej temat podszepnąć :-)
Niby mogę.
1. Mam z Sigmą BF na Kadyszce, ale po miesiącach urlopowych wyślę do serwisu Sigmy i poprawią tą przypadłość. Na razie radzę sobie wchodząc do menu serwisowego :-P .
2.Sigma jest bardzo szybka, szybsza od FA* 300/4.5. Wadą jest to, że trzeba przestawić na szkle i w korpusie, by robić w manualu. Z 300/4.5 wystarczy przestawić na szkle.
3. Kawał szkła, ciężka, ale bardzo dobrze wykonana( w końcu EX)
4. Nie zmienia długości( wewnętrzne ogniskowanie, ale to z parametrów można wyczytać), co jest naprawdę zaletą.
5. Rozdzielczość wg. mnie lepsza aniżeli w FA 300/4.5. Możliwe, że to tylko moje odczucie ( w końcu sporo kasy na to wydałem :mrgreen: ). Ostra już od pełnej dziury. Za jakieś 2 miesiące będę miał telekonwerter Sigmy 1.4, to zobaczymy jak z jakością tego kompletu.

Osobiście jestem bardzo zadowolony z zakupu, ale na razie dużo tym szkiełkiem nie strzelałem. Dopiero może poganiam z nim w czasie urlopu . Więcej fotek tą Sigmą to chyba robili forumowicze na PPD, aniżeli ja :mrgreen:

Canin  Dołączył: 19 Kwi 2006
argawen napisał/a:
Więcej fotek tą Sigmą to chyba robili forumowicze na PPD, aniżeli ja :mrgreen:

No właśnie :mrgreen: 300mm/f4 pełna klatka i 100%crop ze środka

jak dla mnie to super (tylko ta cena)
PS. kadr niezbyt przemyślany :roll:

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
Fafniak napisał/a:
1 - bardziej uniwersalne bedzie 70-200

z tym sie zgodze i wlasnie dlatego z dwojga wybralem wlasnie ta sigme
Michu napisał/a:
Pomacaj najpierw obydwa szkiełka. To spory kawał mięsa. Być może okaże się jednak, że targanie ze sobą tych niewątpliwie świetnych szkieł nie przekłada się na jakość obrazowania.

100-300 jest sporo wieksze, macalem w obecnosci swojej 70-200. Co do wagi to 1.3kg daje w kosc (jak chodzisz z aparatem podczas kilkugodzinnego pleneru/imprezy to chyba bedziesz przekladal sprzet z reki do reki :mrgreen: , ja tak robie) Ale...jakosc kompensuje
ciezar, teraz taszcze sigme niemal na kazde wyjscie z aparatem (niemal bo mam takie dni dziwne ze biore tylko ...rybie slepie 15/2.8), niewazne czy jest goraco, czy leje, czy za sprawa tej 'kielbasy' bede musial miec plecak itp. Podoba mi sie wszystko: kolory, tlo-bokeh, jego jasnosc i duze mozliwosci, wykonanie ex, if, rozdzielczosc (ostry nawet otwarty, tyle ze glebia jest tyci, zwykle o oczko/dwa przymykam), szybkosc af (drzyjcie ciemne zoomy z sigma 70-300apo na czele)- ta ostatnia cecha sprawdzona, ale najczesciej ostrze manualnie - duzy komfort. wady? raczej nie, chociaz: polar 77mm jest drogi koszmarnie, samo szklo tez tanie nie jest, z ciezarem sie pogodzilem (wiekszosc moich ulubionych szkiel to kowadla). Moze jeszcze cos: brak mozliwosci pracy z polarem i tulipanem jednoczesnie (ksztalt oslony uniemozliwia krecenie filtrem), ogolnie tulipan sensowny tylko w pozycji roboczej.
pozdrawiam
kp

No i właśnie...jest tak jak myślałem,obydwa szkła są chwalone (z pewnością słusznie).
Osobiście jednak skłaniam się leciuśko w stronę 70-200 ze względu na jasność.Wydłużenie tej ogniskowej do 280 za pomocą konwertera (x1.4) przyciemni ten zestaw do f/4 i to chyba będzie słuszny wybór w moim przypadku.
Wielkie dzięki za opinie i sugestie.Pozdrawiam pentaxowską społeczność.

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
arcadius napisał/a:
Wydłużenie tej ogniskowej do 280 za pomocą konwertera (x1.4) przyciemni ten zestaw do f/4 i to chyba będzie słuszny wybór w moim przypadku.

czasem stosuje te sigme z tamronem 1.4af, optycznie ok, przy czym do sigmy sa konwertery dedykowane o lepszym wykonaniu mechanicznym (sigma ex 1.4x i 2x) - sporo drozsze od tamrona ale zadnych zgrzytow. kwestia potrzeb. Tak czy owak przed zakupem ktoregos ze szkiel polecam oba dotknac i przestrzelic.
pozdrawiam
kp

Na pewno nie omieszkam tak zrobić :-)
Dzięki

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
To jest ten test, który był stworzony dla Nikona D70 :-P :evilsmile:

chonza  Dołączył: 29 Kwi 2007
arcadius napisał/a:
Osobiście jednak skłaniam się leciuśko w stronę 70-200 .

... a za ile upolowałeś to szkło (i gdzie) - z tego co wiem polski dystrybutor nie posiada z naszym mocowanim. ......

Widziałem je w fotorimexie za 3700,ale nie pytałem jeszcze o dostępność

stw  Dołączył: 19 Kwi 2007
arcadius napisał/a:
Widziałem je w fotorimexie za 3700,ale nie pytałem jeszcze o dostępność

Ja pytałem - nie ma.

hmmm... to smutna wiadomość,trzeba poszukać w cywilizowanych krajach

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
arcadius napisał/a:
trzeba poszukać w cywilizowanych krajach
Tam tez raczej nie ma od dłuższego czasu. Na razie Sigma chyba czeka na szkła Pentaxa z SDM. Może nowe 70-200/2.8 będą takze HSM do Pentaxa :-P .

Skocz do: