Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006
Mały teścik MC Wołna 1.8/50mm
Postanowiłem przeprowadzić mały test mojego obiektywu. Nie pokazałbym tutaj rezultatów, gdyby nie pewne zaskakujące (przynajmniej mnie) właściwości. Wydaje mi się bowiem, że MC Wołna jest ostrzejsza na przysłonie f2.8, niż na f8!

Zawsze myślałem, że obiektywy 50 mm najpełniej rozwijają skrzydła właśnie na przesłonie f8. Tutaj jest odwrotnie. Test starałem się przeprowadzić możliwie najdokładniej jak umiałem.
Możecie wyrazić swoją opinię na ten temat?

100%crop
f2.8

f8

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Czym to skanowales? Przeostrzone tragicznie... i w ogole kaszkowate... stawiam na lab :-)

Skanowane z negatywu w labie...tak wygląda jakby to sami wyostrzali, ale co sądzisz na temat wyników testu???

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Marcinicus - Alkos sugeruje, że trudno jest się wypowiadać na podstawie skopanego skanu.

oyo555  Dołączył: 02 Wrz 2006
To pewnie skan z Frontiera. on specjalnie robi taką kaszkę, bo na odbitkach lepiej wychodzi. Jak będziesz oddawał do skanowania następnym razem, to poproś żeby zrobili Ci to na low1 albo 2
Ja zawsze proszę, o low1.
A wogóle, to Alkos ma chyba rację (wyraził zdanie posrednio), ja bym nie opierał testów na skanie z labu. No i światło Ci się trochę zmieniło w międzyczasie.
Powtórz testy w bardziej stabilnych warunkach.
Specjalistą od szkieł nie jestem ale tak mi się wydaje.

[ Dodano: 2007-06-16, 20:09 ]
Marcinicus. Z ust mi to wyjąłeś. Napisałes to w momencie kiedy właśnie pisałem :-)

Cytat
Alkos sugeruje, że trudno jest się wypowiadać na podstawie skopanego skanu.

Zrozumiałem aluzję. Gdyby to było porównanie powiedzmy przysłon f5.6 i f8 to dałbym sobie spokój, ale tutaj przecież jest 2.8(!), które powinno w porównaniu do f8 mydlić niemiłosiernie, a jest zupełnie odwrotnie. I to widać mimo złego skanu.

No, w każdym razie zostawmy ten mój "test". Ale tak na marginesie: co można powiedzieć o obiektywie, który najlepszą rozdzielczość uzyskuje na jednej z najbardziej otwartych przysłon?

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Marcinicus - przy dobrej stałce różnice nie sa aż tak widoczne pomiędzy pełnym otworem i przymkniętą przysłoną do wartości optymalnej. Jeżeli rzeczywiście nurtuje Cię owe szkło - zeskanuj ów film na skanerze dedykowanym bez ingerencji lub strzel coś na cyfrze.

Skocz do: