Jarek  Dołączył: 23 Kwi 2006
Sigma albo coś innego - K100d
Mam K100d z kitem. Zastanawiam się nad zmianą tego obiektywu na coś lepszego. Chodzi o lepszą rozdielczość i jasność ale żeby mnie cena nie zabiła.
Czy ob Pentaxa 16-45, daje widoczną różnicę jakości zdjęć, czy byłby to jedynie wydatek bez wyraźnej poprawy?
A co powiecie o Sigmach. Np 17-70/ 2,8-4,5 ? Cena około 1300 zł - czy to jest dobre szkło?
albo sigma 24-60/ 2,8 (coś koło 1700) ? W sumie chodzi mi o takiego spacerzooma ale z lepszą jakością. A jeszcze jedno : czy sigmy mają też plastikowy gwint do filtra???
Jak Sigmy działają z kasetką ? A może macie jakieś inne propozycje?

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
A musisz mieć coś innego? Prawdę powidziawszy cenię sobie kita za niezłą jakość optyczną i małe gabaryty. 16-45 z całą pewnością będzie bardziej ostry i to już od pełnej dziury, ale jakość wykonania raczej niewiele lepsza, gabarytowo większy, plus pojawiające się aberacje. Jeżeli jesteś na 100% przekonany do jakości, przeanalizuj swoje pliki, sprawdź na jakiej ogniskowej focisz najczęściej i może zainwestuj w stałki?
Na Twoim miejscu wolną kasę przeznaczyłbym raczej na akcesoria typu lampa, statyw, filtry lub coś równie istotnego.
Jeżeli jednak zainteresowany jesteś z całą pewnością zamianą kita, to powinieneś moim zdaniem wziąść Sigmę 17-70. To świetny ekwiwalent dla spacerzooma w dodatku o dość niezłej jakości optycznej.

cheshirecat75  Dołączył: 04 Gru 2006
Jeżeli masz na mysli ten 16-45 to używam go i nie narzekam (zajrzyj np TU - zdjęcie robione na pełnej dziurze. Natomiast z porównywalnego zakresu ogniskowych używałem TEJ SIGMY i uważam że jest optycznie lepsza (no i dużo jaśniejsza). O innych obiektywach, o które pytasz, się nie wypowiem, bom laik i niegodzien i nie miałem ich w ręce ;) Ale tak ogólnie co do spacerzooma to nieustająco polecam SMC-A 35-105 f/3.5 (za ok 500 zł do znalezienia na amerykańskim lub niemieckim Ebay). Większość zdjęć robię na tym obiektywie i była to jedna z moich lepszych inwestycji w szkło - jak do tej pory. Chyba że musisz mieć koniecznie AF...

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
niedawno ktos wrzucal sample z sigmy 17-70, bodajze Jarek Dabrowski. poszukaj w dziale o obiektywach

Dzięki za opinię. A powiedzcie mi jeszcze jak jest w K100, gdy jest włączony na AF to można kręcić pierścieniem ostrości czy nie wolno go ruszać?

Kit ma możliwość doostrzenia. Szkła producentów niezależnych w przypadku Pentaksa to już chyba nie bardzo. Możliwość taką mają wszystkie szkłą Pentaksa z funkcją Quick-Shift Focus System.

Hej, Cheshirecat75- ta fotka mi się podoba. Czy wyostrzałeś w PS-ie ? Tak naprawdę to najbardziej zależy mi na rozdzielczości. No cóż, lubię jak jest stro, jak np. robi M50/1.7. Tam i ostrość i kontrast jest ładny... Czy sigmy temu są w stanie dorównać, bez SMC ?

cheshirecat75  Dołączył: 04 Gru 2006
Jarek napisał/a:
Hej, Cheshirecat75- ta fotka mi się podoba. Czy wyostrzałeś w PS-ie?

He, nie fotka Ci sie podoba, ino dziołcha, przyznaj sie ;) Ale dziękuję :) W PSie nic nie ruszałem, nie musiałem :P A poza tym nie używam PS'a :D Optycznie Sigme uważam za lepszą od DA 16-45 (TE SIGMĘ - bez makro, innej nie używałem) ale uprzedzam że ma ona gorszy AF (wolniejszy i łatwiej się gubi). Za to wygląda dużo porządniej niż DA 16-45 ;) Tu masz sample z Sigmy:

ORYGINAŁ

ORYGINAŁ

ORYGINAŁ

To ostatnie na pełnej dziurze (2.8), ogniskowa 40mm bez cropa.

Oprócz tego pooglądaj sobie foty na http://kasetka.blox.pl/html tam podaję pod zdjęciami czym robione, jaka przesłona i ekspozycja.

Aha, i pamiętaj że o Sigmach się mówi że ponoć z tej samej serii różnej jakości szkła wychodzą... Ale to se chyba tak ino gadajom ;) A TU masz jeszcze testy tej Sigmy...

pozdrawiam

[ Dodano: 2007-06-18, 14:29 ]
A Sigma 18-50 f/2.8 leży sobie TUTAJ

Ciekawe za ile zejdzie.... ;)

Skocz do: