K-373, 11-300 mm f/1.7-4.0, sunpaki i agfatroniki, LX15, XZ-1
galex https://500px.com/galex2
Pentax K-30+ kit Xenon
Pentax SMC- DA 35/2,4 AL
Pentax SMC-A 35-70/3.5-4.5
Chinon 1,7/50
oraz z przejściówką LOMO:
Sonnar 135/3,5, Sonnar 180/2,8
K-373, 11-300 mm f/1.7-4.0, sunpaki i agfatroniki, LX15, XZ-1
Rzeczywiście, z tej ankiety wyjdzie Ci, że K-30 jest podobny do K-30, bo z Twojej wypowiedzi wynika, że może nie wszyscy wieżą że jest podobny do K-30.Kuba Nowak napisał/a:Czołem
Jako jedna z ofiar przypadłości K-30 zacząłem się interesować zasięgiem awarii solenoidu w podobnych aparatach pentax'a tj. K-30, K-50, K-500, K-S1, K-S2, (K-70?)...
K-3II, S 10-20/4-5.6, S 17-50/2.8, DA 35/2.4, FA 50/1.7, DA 55-300/4-5.8 WR, DA 70/2.4 Ltd, T 90/2.8, T 70-200/2.8, S 100-300/4.0, Metz 44 AF-2, flickr
Lepiej wyjść na spacer, niż wyjść na debila.
Jeden aparat 2017
W fotografii szukam wrażeń - natury mam pod dostatkiem w naturze
K-70 | K1mkII | ME Super | P30t | Zenit 80 | DA 35 f/2.4 | DA 50 f/1.8 | DA 18-55 | K 28 f/3.5 | Tamron: 28-75 f/2.8 | 10-24 | Sigma 70-200 f/2.8 | Pentacon 50 f/1.8
WaldekW napisał/a:na trzy sprzedane aparaty Pentax jeden jest dotknięty tą wadą. Oczywiście taki wynik nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. Gdyby zjawisko miało taką skalę jak w ankiecie to firma Pentax już dawno nie powinna istnieć.
K-3II, S 10-20/4-5.6, S 17-50/2.8, DA 35/2.4, FA 50/1.7, DA 55-300/4-5.8 WR, DA 70/2.4 Ltd, T 90/2.8, T 70-200/2.8, S 100-300/4.0, Metz 44 AF-2, flickr
Po pierwsze jeżeli wszystko jest takie pewne to po co robić ankietę? Po drugie to co piszesz to się kupy nie trzyma. Jak układ jest konstrukcyjnie wadliwy to jakim cudem w niektórych aparatach przebiegi bez napraw przekraczają 50 tys. zdjęć? Musisz wiedzieć, że taki K-50 i K-S1 to nie są aparaty reporterskie tylko amatorskie aparaty dla niedzielnych pstrykaczy. Przekroczyć 50 tys. zdjęć to trzeba przez 4 lata robić 35 zdjęć dziennie. Dla mnie ta ankieta by miała sens gdyby wykluczyć model K-30. Wg mnie tylko w K-30 była wada konstrukcyjna. Teraz użytkownicy K-30 zlatują się jak pszczoły do miodu i stanowią nieproporcjonalnie dużą grupę głosujących. Oczywiście w takiej ankiecie "duża grupa" to 5 osób.Color napisał/a:WaldekW napisał/a:na trzy sprzedane aparaty Pentax jeden jest dotknięty tą wadą. Oczywiście taki wynik nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. Gdyby zjawisko miało taką skalę jak w ankiecie to firma Pentax już dawno nie powinna istnieć.
A skąd wiadomo, że taki wynik nie ma nic wspólnego z rzeczywistością? Wydaje się jednak, że wada solenoidu to nie przypadek, a norma. Układ źle zaprojektowany i tyle. To raczej kwestia czasu, że elektromagnesik padnie.
WaldekW napisał/a:Po pierwsze jeżeli wszystko jest takie pewne to po co robić ankietę?
WaldekW napisał/a:Po drugie to co piszesz to się kupy nie trzyma. Jak układ jest konstrukcyjnie wadliwy to jakim cudem w niektórych aparatach przebiegi bez napraw przekraczają 50 tys. zdjęć?
WaldekW napisał/a:Musisz wiedzieć, że taki K-50 i K-S1 to nie są aparaty reporterskie tylko amatorskie aparaty dla niedzielnych pstrykaczy.
WaldekW napisał/a:Przekroczyć 50 tys. zdjęć to trzeba przez 4 lata robić 35 zdjęć dziennie.
WaldekW napisał/a:Dla mnie ta ankieta by miała sens gdyby wykluczyć model K-30. Wg mnie tylko w K-30 była wada konstrukcyjna.
WaldekW napisał/a:Teraz użytkownicy K-30 zlatują się jak pszczoły do miodu i stanowią nieproporcjonalnie dużą grupę głosujących.
WaldekW napisał/a:Oczywiście w takiej ankiecie "duża grupa" to 5 osób.
Jeden aparat 2017
K-70 | K1mkII | ME Super | P30t | Zenit 80 | DA 35 f/2.4 | DA 50 f/1.8 | DA 18-55 | K 28 f/3.5 | Tamron: 28-75 f/2.8 | 10-24 | Sigma 70-200 f/2.8 | Pentacon 50 f/1.8
Przeszkadza mi nierzetelność tej ankiety. Zakłada się z góry jaki ma być wynik i pod ten wynik robi ankietę.kojut napisał/a:WaldekW napisał/a:Po pierwsze jeżeli wszystko jest takie pewne to po co robić ankietę?
Z czystej ciekawości. Przeszkadza Ci to?
To są niepotwierdzone dowodami wnioski (raczej głupie wnioski). Ogólnie w przypadku maszyn najwięcej awarii jest na początku użytkowania i po czasie bliskim wyeksploatowania. Dlatego może być takie wrażenie. A trolujesz to Ty.kojut napisał/a:WaldekW napisał/a:Po drugie to co piszesz to się kupy nie trzyma. Jak układ jest konstrukcyjnie wadliwy to jakim cudem w niektórych aparatach przebiegi bez napraw przekraczają 50 tys. zdjęć?
To już było kilka razy i jakbyś poświęcił chwilkę na zapoznanie się z tematem zamiast trolować, to dowiedziałbyś się, że im częściej aparat jest używany i im więcej zdjęć się robi, to zmniejsza się prawdopodobieństwo awarii.
Nie wątpię, że jest świetny, czemu zaprzeczy ta ankieta bo co trzeci nadaje się do śmietnika. Jest świetny w swojej klasie cenowej, z tym że aparat 10 krotnie droższy będzie wielokrotnie trwalszy.kojut napisał/a:WaldekW napisał/a:Musisz wiedzieć, że taki K-50 i K-S1 to nie są aparaty reporterskie tylko amatorskie aparaty dla niedzielnych pstrykaczy.
k-50 to świetny aparat i ludzie robią nim świetne zdjęcia. To, że ty pstrykasz tylko od święta nie oznacza, że każdy tak robi.
Wykonalne, tylko myślę, że to okolice granicy dla tego typu sprzętu.kojut napisał/a:WaldekW napisał/a:Przekroczyć 50 tys. zdjęć to trzeba przez 4 lata robić 35 zdjęć dziennie.
Myślisz, że to niewykonalne?
Taka ankiety byłaby bardziej uczciwa i coś by wniosła.kojut napisał/a:WaldekW napisał/a:Dla mnie ta ankieta by miała sens gdyby wykluczyć model K-30. Wg mnie tylko w K-30 była wada konstrukcyjna.
No tak, w pozostałych modelach, w których występuje to już jest cecha. Dobrze żeby Ricoh teraz Cię posłuchał i naprawiał bezpłatnie tylko k-30, a w k-50/500, k-s1/2 już traktował to jako "ficzer"
Wręcz przeciwnie, gdyby mnie nie interesował to bym tu nie tracił czasu. Ale interesuje mnie rzetelna ankieta bo jestem użytkownikiem Pentaxa. Ja mam wrażenie, że zakłada się wynik:kojut napisał/a:WaldekW napisał/a:Teraz użytkownicy K-30 zlatują się jak pszczoły do miodu i stanowią nieproporcjonalnie dużą grupę głosujących.
Boli Cię to? Poza tym, z tego co tu można zobaczyć, to właśnie użytkowników k-30 chyba jest najmniej.
WaldekW napisał/a:Oczywiście w takiej ankiecie "duża grupa" to 5 osób.
Trolling w czystej postaci: jeśli Cię temat nie interesuje, to po jaką cholerę się produkujesz?
Color napisał/a:
...W K-30/K-50 nie istnieje podejrzenie, jest raczej pewność, że prędzej czy później szlag trafi solenoid...
kojut napisał/a:że im częściej aparat jest używany i im więcej zdjęć się robi, to zmniejsza się prawdopodobieństwo awarii.
WaldekW napisał/a:Ogólnie w przypadku maszyn najwięcej awarii jest na początku użytkowania i po czasie bliskim wyeksploatowania.
WaldekW napisał/a:SlicaR, nie tylko Ty nie wiesz co to za awaria. Ale zaraz Cię kojut zgasi, że nie przeczytałeś 2564 wątków na ten temat i raczysz wziąć udział w ankiecie.
WaldekW napisał/a:Ludzie głosują na zasadzie każda awaria korpusu.
CytatCzy Twój aparat miał problem z przysłoną (solenoidem)?
WaldekW napisał/a:Przeszkadza mi nierzetelność tej ankiety. Zakłada się z góry jaki ma być wynik i pod ten wynik robi ankietę.
WaldekW napisał/a:To są niepotwierdzone dowodami wnioski (raczej głupie wnioski). Ogólnie w przypadku maszyn najwięcej awarii jest na początku użytkowania i po czasie bliskim wyeksploatowania. Dlatego może być takie wrażenie. A trolujesz to Ty.
WaldekW napisał/a:Nie wątpię, że jest świetny, czemu zaprzeczy ta ankieta bo co trzeci nadaje się do śmietnika.
WaldekW napisał/a:Jest świetny w swojej klasie cenowej, z tym że aparat 10 krotnie droższy będzie wielokrotnie trwalszy.
WaldekW napisał/a:Wykonalne, tylko myślę, że to okolice granicy dla tego typu sprzętu.
WaldekW napisał/a:Wręcz przeciwnie, gdyby mnie nie interesował to bym tu nie tracił czasu. Ale interesuje mnie rzetelna ankieta bo jestem użytkownikiem Pentaxa. Ja mam wrażenie, że zakłada się wynik.
WaldekW napisał/a:Ktoś tu podał przykład samochodu. To tak jakby wadę jednego modelu mercedesa, który nie przeszedł "testu łosia"
Jeden aparat 2017
Wypraszam sobie chamskie odzywki. Chamstwem nie nadrobisz braku argumentów.kojut napisał/a:...Udowodniłeś po raz kolejny, żeś głupi i nic nie rozumiesz...