Yahoou  Dołączył: 24 Lis 2010
K50-problem z migawka, sterowaniem przysłoną ?
Mam problem z moim k-50.
Pojawiał się już wcześniej, ale dziś szczególnie dał mi się we znaki. Otóż, kiedy włączę aparat, lub wybudzę go ze stanu czuwania, bardzo często pierwsza fota jest niedoswietlona o około 4-5 EV, prawie czarna. Tak jakby migawka otwierała się za krótko. .. Kolejne ujęcie tego samego kadru jest juz poprawnie naświetlone. .. W exif'ach oba zdjęcia mają identyczne parametry ekspozycji a zdjęcia różnią się o 4-5 EV.
O co chodzi? Czyżby migawka się kończyła? K50 mam od nowości (około 3,5 roku) i nie wykonałem nim zbyt wiele zdjęć - aktualny shutter count to 10258 zdjęć.

Dzwoniłem do serwisu (Opto Technika) i wstępnie ocenili, że to awaria systemu sterowania przysloną i wycenił naprawę na 455zl :( Oczywiście pełna diagnoza nastąpi po wysłaniu sprzętu.

Może ktoś spotkał się z podobnym problemem w swoim Pentax'ie i pomoże?
 

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
Yahoou, odpowiedziałem Tobie w wątku o Sigmie. Było o tym sporo na forum. Gdy zdobędziesz potrzebny element to niektórzy z forum potrafią to naprawić sami. Pzdr.
 
rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
To przez awaryjność cyfrówek znikają z rynku cenne Mz-etki ?
 
Yahoou  Dołączył: 24 Lis 2010
powalos napisał/a:
Yahoou, odpowiedziałem Tobie w wątku o Sigmie. Było o tym sporo na forum. Gdy zdobędziesz potrzebny element to niektórzy z forum potrafią to naprawić sami. Pzdr.


Dzięki. Właśnie zgłębiam właściwy wątek o problemach z K-30. Może tam znajdę odpowiedz...
 
Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Spróbuj podpiąć inny lżejszy obiektyw ?
U mnie problem pojawia się fisheye a nie występuje z obiektywem kitowym ;-)
 
Yahoou  Dołączył: 24 Lis 2010
Odpowiedz znalazłem w wątku o problemach z k30. Niestety mam tylko Sigme 10-20/F3.5 i P18-135 i z oboma jest problem, średnio co 8 klatek :( Na koszyczku z aky Eneloop na razie problem nie występuje. ...
 
mrnobody1  Dołączył: 04 Maj 2016
yahoou- a jaki masz przebieg i ile ma lat twój aparat?- edit widze juz ...
 

Kuba Nowak  Dołączył: 12 Maj 2010
Yahoou, mrnobody1 jeśli jeszcze nie mieliście okazji, to oddajcie głos w ankiecie http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=51918 - Waldek już na Was czeka ;-)
PS.: Miejcie świadomość, że wynik negatywny jest zawyżony, bo raczej znakomita większość użytkowników interesuje się problemem dopiero po jego wystąpieniu.
 
mrnobody1  Dołączył: 04 Maj 2016
ja już jakiś czas temu dałem głos
 
Yahoou  Dołączył: 24 Lis 2010
Ja tez brałem udział w ankiecie...
 
kjacek  Dołączył: 25 Sie 2016
Odgrzeję temat.
Mam taki sam problem.
Pentax niestety leżał od roku w szafie.
Ostatnio byłem w słoneczny dzień na łąkach, robiłem zdjęcia ptakom.
Podgląd zdjęć zdziwił mnie, wszystkie były bardzo ciemne. Próbowałem na priorytecie przesłony i na zielonym/automacie. ISO zmienne 100-800.
Większość RAW i JPG była po prostu za słabo oświetlona. Pomiar światła uśredniony i centranie ważony, różnie próbowałem.
Szkło to Sigma 28-135 aspherical.
Czy to awaria? Czy zapomniałam czegoś oczywistego? W końcu swoje lata mam...
Proszę o pomoc, radę.
 

mertel  Dołączył: 17 Gru 2008
kjacek, prawdopodobnie solenoid, taka przypadłość tych modeli.
 
kjacek  Dołączył: 25 Sie 2016
Czyli serwis? Jest coś w Trójmieście?
 

mertel  Dołączył: 17 Gru 2008
Na allegro są w tym temacie ogłoszenia, z tego co widzę to cena na chwilę obecną 250 zł, ale ja sam nie naprawiałem jeszcze więc hmmm nikogo specjalnie nie polecę. I jedno ogłoszenie jest z Gdańska, ale to już sam musisz zdecydować.

 
kjacek  Dołączył: 25 Sie 2016
A jaki serwis jest teraz polecany?
 

pszczołowaty  Dołączył: 07 Gru 2009
kjacek napisał/a:
Odgrzeję temat.
Mam taki sam problem.
Pentax niestety leżał od roku w szafie.

Taki już ich urok, dlatego róbcie zdjęcia ;)
Mój też zaczął niedomagać. Problem dotyczy widocznie wszystkich EL, mało używanych

 

zuka68  Dołączył: 31 Maj 2010
Na upartego można wszystko ustawiać ręcznie i da się robić ;) W moim też solenoid padł... Za dużo bawiłem się K-70 i KP więc się wnerwił i przestał poprawnie naświetlać. Czasami jak mnie coś najdzie to go wyciągam i się bawię, a pomaga mi w tym LightMeter w komórce (taki śmieszny światłomierz) lub metoda prób i błędów. Przeważnie pierwsze 4 zdjęcia na straty, a potem jakoś idzie :)
 

Kerebron  Dołączył: 10 Mar 2016
zuka68 napisał/a:
Na upartego można wszystko ustawiać ręcznie i da się robić

Jeśli ma się porządne, stare obiektywy z pierścieniem regulacji przysłony. Niestety wszystkie nowe szkła są takie ekskluzywne, niszowe i super-hiper-duper, że zostały pozbawione tej możliwości. Do wypuszczania nowych wersji z KAF4 też się jakoś nie kwapią. :-|
 
RPM  Dołączył: 28 Lip 2010
rychu napisał/a:
To przez awaryjność cyfrówek znikają z rynku cenne Mz-etki ?


Tylko te, które są zabite na śmierć. Nie odważyłbym się rozmontować sprawnego analoga, żeby ratować cyfrę. Choć MZ-50 uszkodzone zniknęły z rynku. Zostały tylko sprawne.
 

Stawe  Dołączył: 21 Maj 2010
Mam to teraz w K-70. To jest chyba problem znany z K-30, K-50 i K-70 – pierwszych kilka zdjęć jest ciemnych. Opisano w sieci sposób naprawy i nawet pokazano na YouTube. Ja szukam dobrego warsztatu w Trójmieście. Ktoś był na Fleszarowej- Muskat 3 w Gdyni?

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach