Istreed  Dołączył: 04 Lut 2007
Auto chinon 35-70/2.7-3.5
Witam. Dzisiaj zupełnym przypadkiem wszedłem w posiadanie tego właśnie szkła.

Jest ono w stanie idealnym przyznam ze poza gabarytami zapowiada się nieźle.
Przeszukiwałem forum w poszukiwaniu jakiś informacji na jego temat ale niestety nic nie znalazłem. Może ktoś z was miał z nim styczność i może napisać cokolwiek na jego temat.

cheshirecat75  Dołączył: 04 Gru 2006

Wymowne milczenie....

A moze Ty coś przyfocisz i pokażesz sample? Tak w ogóle to przeglądam forum i jakoś nie mogę znaleźć zebranych informacji nt starych, niepentaksowskich manuali... A przecież każdy ze dwa takowe conajmniej posiada ;) Może byśmy założyli taki mały bank wiedzy, w którym można by zbierać informacje o różnych tam Porstach, Cosinach, Vivitarach... Kupę tego jest na rynku, często można kupić tanio i niektóre sa naprawdę niezłe. Tylko że nie sposób znaleźć coś na ich temat w Necie.

Przyfoce i pokaże jak tylko film wywołam.
Ale faktycznie coś cisza.

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
cheshirecat75 napisał/a:
Tak w ogóle to przeglądam forum i jakoś nie mogę znaleźć zebranych informacji nt starych, niepentaksowskich manuali... A przecież każdy ze dwa takowe conajmniej posiada ;) Może byśmy założyli taki mały bank wiedzy, w którym można by zbierać informacje o różnych tam Porstach, Cosinach, Vivitarach... Kupę tego jest na rynku, często można kupić tanio i niektóre sa naprawdę niezłe. Tylko że nie sposób znaleźć coś na ich temat w Necie.

może słabo u nas szukałeś - chociaż fakt, że zaszyty jest ten temat głęboko i dobrze byłoby go w końcu jakoś wydobyć w bardziej widoczne miejsce, ale ja tego nie zrobię bo nie umiem i nie mogę. ;-)

http://pentax.org.pl/view...ktywy++cyfranek

piotr_w  Dołączył: 14 Lis 2006
cheshirecat75 napisał/a:
Może byśmy założyli taki mały bank wiedzy, w którym można by zbierać informacje o różnych tam Porstach, Cosinach, Vivitarach... Tylko że nie sposób znaleźć coś na ich temat w Necie.

Tu się nie zgodzę, na temat tych szkieł jest duuużo w sieci, trzeba tylko wiedzieć, czego szukać :-)

[ Dodano: 2007-06-19, 22:16 ]
Istreed napisał/a:
Witam. Dzisiaj zupełnym przypadkiem wszedłem w posiadanie tego właśnie szkła.

Obrazek

Jest ono w stanie idealnym przyznam ze poza gabarytami zapowiada się nieźle.
Przeszukiwałem forum w poszukiwaniu jakiś informacji na jego temat ale niestety nic nie znalazłem. Może ktoś z was miał z nim styczność i może napisać cokolwiek na jego temat.

Widziałem kilka szkieł 35-70/2.7(8)-3.5(8) podobnej wielkości, ale większość (jak nie wszystkie) z nich była suwana (pompki).

Podoby jest Vario-Pancolar, ale to chyba nie to szkło, ten Zeiss jest AFAIR naprawdę dobry optycznie i wcale nie tani.

http://www.rakuten.co.jp/.../554326/566672/

No ja jutro będę miał skany z tego szkła od Toma i to nie jest pompka :mrgreen:
Zaisy na PB ogólnie są dobre i niestety drogie :(

piotr_w  Dołączył: 14 Lis 2006
Istreed napisał/a:

Ale to jest szkło na m42.

Na M42 powidasz hmmm ciekawe. Bo wiem ze tego typu szkieł jest całkiem sporo na PB jako te profi.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
Istreed napisał/a:
No ja jutro będę miał skany z tego szkła od Toma i to nie jest pompka :mrgreen:

są tańsze od barszczu. kupiłem kiedyś, ponad rok temu bo mi się wydało na oko że to bagnet k :)

i dałem 10 funtów za naleśnika 40 2.8 i jakąś 85mm bodajże. jak się zreflektowałem to podarowałem koledze bo powiedział że ma chyba jakiś aparat na to mocowanie :)

teraz żałuję że tej portretówy nie zatrzymałem, bo PB wchodzi w bagnet K ładnie tylko się nie blokuje.. ale to dąłoby się taśmą załatwić.chociaż nie wiem jak z ostrzeniem..

Aż sprawdziłem, do nieskończoności brakuje mu kawalontek, nawet gdyby go podlepić pozostaje problem z mechanicznym przeniesieniem wartości przysłony.

Skocz do: