gilby  Dołączył: 28 Lut 2007
dwie pięćdziesiątki
na prośbę Enzo zdjęcia pod kontem portretowym w dwóch pięćdziesiątek - revuenona MC 50/1,7 i smc-m 50/1,7.
Zdjęcia mają w nazwie przesłony bez przecinka.
W tej chwili nie podam które zdjęcia są z którego szkła - zobaczymy jakie będą opinie.
A, nazwa pierwsza i druga odnoszą się rzecz jasna do pierwszej i drugiej pięćdziesiątki.

oto link:
http://www.przemekkonczak.com/50/

zdjęcia prosto z aparatu, wszystkie ustawienia na 0.

gilby

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Wg mnie pierwsza to smc

plwk, napisz coś więcej, ciekaw jestem Twoich wniosków

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Pierwsze są bardziej kontrastowe i przy pełnym otwarciu mniej "świetliste".

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Też tak obstawiam - lepszy kontrast i ostrość (wstążeczka). Biorę pierwsze ;-) Ale bokeh dla mnie bez różnicy.
Po dłuższym studiowaniu fotek wyszło mi że różnice w ostrości mogą też w tym przypadku wynikać z różnicy odległości obiektywu od miśka. W przypadku pierwszego obiektywu misiek jest trochę bliżej (stąd spora różnica w ostrości wstążki).

Lipa Dołączył: 20 Kwi 2006
pierwsza to smc! zdecydowanie! całą sytuacje widze tak:
każdy z marszu uważa smc za lepsze szkło czyli jakoby pierwsze, więc Ty postanowiłeś że przekornie bedzie ono jako drugie, no ale tu zorientowłeś sie, że to zbyt czytelny szfindel i jednak postanowiłeś, ze będzie pierwsze!!! :-P

Cześć.
Macie racje - pierwsza 50tka to SMC.
Różnice w odległości którą zauważył Enzo wynika z różnic ogniskowych - aparat był na solidnym statywie, na 100% nie był ruszany.
Lipa, z mojej strony nie było żadnego podstępu - miałem założoną 50 SMC więc ona poszła pierwsza na test.
Z moich spostrzeżeń wynika, że w takiej sytuacji portretowo-studyjnej oba obiektywy zachowują się podobnie. Nie ma za dużych różnic i łatwo je skorygować z PSie.
Natomiast np. w krajobrazie, przy słońcu i trudniejszych warunkach Revuenona trzeba przymknąć do 2,8 żeby było dobrze.
Co do SMC jeszcze nie mam opinii - mam go dopiero kilka dni.

gilby

Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006
"pierwsza" 50-tka jest ostrzejsza na f1.7. Czyli standart Pentaxa wygrywa. Nie uwazam jednak aby była to jakaś porażająca różnica. Powiem więcej - ten test wręcz utwierdził mnie w przekonaniu, że szkła innych producentów ( np 50-tki ) - a w tym konkretnym przypadku Revue - wcale nie odbiegają jakością od osławionych Pentaxów. Inna sprawa, że w tym teście nie ma "walki pod światło". Wtedy różnica mogłaby być większa.
Zastanawia mnie tylko dlaczego, mimo tego że to te same ogniskowe, obrazki jednak różnią się wielkością?

ogniskowe mogą być teoretycznie te same, a praktycznie minimalnie inne, np 49,6mm i 51mm. tego nie wie nikt, jak jest naprawdę.

emdek  Dołączył: 28 Sty 2007
przy cropie taka roznica jest jeszcze bardziej widoczna...

fotonyf  Dołączył: 24 Kwi 2006
emdek napisał/a:
przy cropie taka roznica jest jeszcze bardziej widoczna...

Zaraz, jak bardziej?
Jeżeli na ogniskowej 50mm jest różnica 1mm, to daje 2%.
Po cropie jest 75mm a różnica, to 1,5mm, to daje też 2%.

Skocz do: