andyg75  Dołączył: 15 Sty 2007
Filtry Rodenstock
Czy ktoś może spotkał się z filtrami firmy Rodenstock. Chcę kupić filtr polaryzacyjny i traf chciał, że w sklepie mają tylko filtr tej firmy. Sprzedawca bardzo reklamował mi ten filtr, że jest nawet lepszy od B+W.
O B+W znalezłem na forum, że podobno lepiej u niego m. in. z zachowaniem czystość niż w Hoyi, pytanie czy ten Rodenstock też tak ma, bo z tego co znalazłem na necie to co do jakości optycznej szkieł Rodenstocki to podobno stoją dość wysoko.
Jeśli ktokolwiek miał jakieś doczynienia z ich filtrami to proszę o opinię jak wychodzą fotki, czy filterek dobrze się sprawuje.

Dziękuję z góry i pozdrawiam

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
ANDYG,Rodenstock to m-dzy innymi producent wysokiej jakości szkieł do wielkiego formatu,obiektywów powiekszalnikowych, pewnie tez optyki medycznej(np.mikroskopów).Jesli cena jest na przystępnym poziomie,a filtr ma powłoki MC,możesz ryzykować zakup. Sam używam Hoyi bez powłok i nie narzekam na jakośc obrazków(ani na efekty czyszczenia).Na początkowym etapie focenia nie trzeba od razu "zarzynac" sie zakupami z najwyższej półki.Ale jeśli kogoś stac,to lepiej od razu kupic akcesorium docelowe-unika sie mnożenia wydatków.

Mundek  Dołączył: 12 Cze 2006
Witam

To jest ta sama klasa co B+W i Heliopan z pojedynczymi powlokami. Zreszta to chyba jest to samo co Heliopan bo wygladaja tak samo z opakowaniem wlacznie, szklo to tez Schott. Rodenstockow z powlokami MC nie widzialem.

pzdr
Mundek

valdis62  Dołączył: 12 Cze 2006
Mam polar Rodenstocka fi 52 i tak jak na jego jakość optyczną rzeczywiście nie można narzekać, tak mechanicznie to dla mnie wielki szajs - obudowa wykonana z czernionego mosiądzu, kręci się ciężko jak cholera. Jak kupiłem i podpiąłem do szkła to myślałem, że mam trafiony egzemplarz i w te pędy pojechałem reklamować (kupowałem w MILSO na Zwycięzców w W-wie), ale sprzedawca stwierdził, że wszystko jest w porządku, ten typ tak ma i pokazał też inne egzemplarze - wszystkie zachowywały się podobnie.
Używam już tego filtra z pięć lat i ciągle jest do d... nadaje się tylko do landskejpów gdzie można poświęcić 5 minut na ustawienie filtra bez przeostrzania obiektywu.

andyg75  Dołączył: 15 Sty 2007
Dzięki za informacje, choć przyznam sprawa z obudową mnie troszkę bardzo zmartwiła.

To może tak przy okazji, ktoś się może spotkał z filtrami SELCO. Czy są coś warte??

Pozdrawiam:)

Skocz do: