K-50 / K-70
Stare stałki,kilka zomów,fiszka,lampa.
Moja galeria na 500px :
http://500px.com/oxygenum
| Pentax programA | Smena 8M | Pudełko po ciastkach | Zeiss Tessar 2.8 |
K-50 / K-70
Stare stałki,kilka zomów,fiszka,lampa.
Moja galeria na 500px :
http://500px.com/oxygenum
K-5, DA 21/3.2 Ltd, DA* 50-135/2.8 SDM, DA 16-45/4, AF-360 FGZ, Manfrotto 055XPROB + 804RC2, Fuji X10
Carpe diem! Z góry przepraszam za "kąśliwość" ;-p
:: moje ::
"Przychodzi baba do pasmanterii..."
Awatar przedstawia buraka pastewnego.
Pentagram napisał/a:Wbrew panującej na naszym forum opinii, DA18-55 wcale nie jest taki dobry.
CytatStary "kit" do Pentaxa był uznawany za jeden z najlepszych tanich "kitów" na rynku. Czy można było go poprawić jeszcze bardziej, bez znacznego wzrostu ceny? Pentax pokazał, że tak. Nowy model w niczym nie jest gorszy od poprzednika, a przewyższa go w rozdzielczości obrazu, stopniu korygowania aberracji chromatycznej oraz astygmatyzmu. Zainteresowani kupnem lustrzanek Pentaxa nie muszą więc, niejako od razu, zastanawiać się nad wymianą obiektywu "kitowego" na coś lepszego, bo to dostają prawie gratis do korpusu, sprawuje się naprawdę dobrze.
CytatPentax smc DA 18-55 mm f/3.5-5.6 AL II to jeden z najlepszych kitów dostępnych na rynku. Dorównują mu tylko obiektywy Samsunga będące... bliźniaczymi konstrukcjami. Wszystkie podstawowe parametry testowanego szkła są na dobrym poziomie. Zdjęcia pod światło wychodzą nawet lepiej niż dobrze ale za to nie najlepiej jest z winietowaniem. Niewątpliwą zaletą tego zoomu jest jego rozdzielczość wynosząca ponad 40 lp/mm w dużym zakresie przysłon. Dosyć szybki autofokus z możliwością ręcznego skorygowania ostrości też powinien cieszyć użytkownika. Kolejnym plusem jest niska cena.
A co tu tłumaczyć? Ten Sony też jest kiepski, jak spojrzysz na "Field map", zauważysz że wypadł gorzej od Pentaxa 18-55.PK napisał/a:A jak wytłumaczyć wynik 18-70 sony?
Pentagram napisał/a:Może i jestem odosobniony, czy jak wolisz, wyizolowany, ale jestem realistą, nie fantastą. A testy na portalach typu SLRGear
slrgear.com/reviews/showproduct.php/product/1172/cat/46 napisał/a:But existing users of this lens who aren't ready or interested in upgrading should be reassured that they've got one of the better kit lenses on the market.
Pentagram napisał/a:A co tu tłumaczyć?
Tutaj być może nie zrozumiałeś idei tej oceny. Pentax najlepsze rezultaty osiagnął przy ustawieniach "f=45mm & f/5.6", Sony przy "f=18mm & f/3.5" i były to oceny 22 punkty. Natomiast ocena ta, nic nie mówi o pozostałych ogniskowych i przysłonach. Pentax na pozostałych ustawieniach jest lepszy od pozostałych ustawień Sonego. Nie ma co kombinować i sugerować się oceną jednego ustawienia.PK napisał/a:Osobliwe, kit 18-70 alfy, wszędzie ganiony za denną jakość uzyskał parametr "Lens Peak Score" taki sam jak nasz Kit II
To "22", to nie jest ogólna ocena!PK napisał/a:To, że ogólona punktacja b.zbliżona
Markus napisał/a:Pod adresem http://www.dxomark.com/index.php
można sobie porównać znaczą ilość obiektywów różnych producentów.
"Aparat w gruncie rzeczy jest tak samo twórczy jak kawałek gliny...
| Pentax programA | Smena 8M | Pudełko po ciastkach | Zeiss Tessar 2.8 |