Markoo  Dołączył: 12 Kwi 2007
  Konwenter a GO
Witam,
Jak to jest z konwenterami to ze ogniskowa x iles tam wiem,
przyciemnia tez wiem,
A jak sie to ma do glebi ostrosci ?
do obliczen taka sama przeslona jak na obiektywie ?

Pozdrawiam Markoo

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
zasadniczo ogniskowa nie ma wpływu na GO jeżeli porównujemy ten sam kadr (tylko perspektywa sie zmieni). Wpływ ma za to przysłona i odległość od fotografowanego przedmiotu.

Możnaby też wyjść z założenia, że ogniskowa ma wpływ na GO, ale wtedy i tylko wtedy gdy zdjecia z róznymi ogniskowymi są robione w tej samej od przedmiotu co ma sens w zwiazku z uzyciem rzeczonego konwertera dla tej samej odległosci Go bedzie mniejsza

Praktycznie zatem czynnik w konwerterze powoduje zwiększenie GO, a 2gi jej zmniejszenie.

Zwiekszenie go dlatego, że ile ma konwerter tyle sie ściemni obiektyw, czyli bedzie on miał mniejszy otwór względny.

Zmniejszenie dlatego , że obiekt fotografowany z tej samej odległości przy wiekszej ogniskowej da mniejsza głębię.

Myslę zatem, że Go sie nie powinna zmienic dla danego kadru ale to warto n akalkulatorze policzyc

Markoo  Dołączył: 12 Kwi 2007
Gringo napisał/a:
Myslę zatem, że Go sie nie powinna zmienic dla danego kadru ale to warto n akalkulatorze policzyc

Dzieki za ciekawy wywod..
Faktycznie nie pomyslalem ze jesli odniesc to samo do tego samego kadru to bedzie tak samo.
A w praktyce to jak mi sie uda upolowc cos to sprawdze(upolowac konwenter).
Pozdrowienia Markoo

Skocz do: