ThomFoto  Dołączył: 07 Lis 2006
test tokina AT-X 165 16-50 na optyczne.pl
http://www.optyczne.pl/in...tywu&test_ob=79

Nie jest dobrze. pozostaje mieć nadzieję, że odpowiednik Pentaxa będzie dużo, dużo lepszy.Inaczej sytuacja zrobi się naprawdę nieciekawa. czyżby opóźnienie z wprowadzeniem nowych szkieł wynikało z ich . delikatnie ujmujac , słabej jakości?

JUż sam nie wiem. czy naprawdę Pentax (opóźnienia z wprowadzeniem nowych szkieł) czy Olympus (brak następcy E-1) nie zauważają że nawet najwierniejsi klienci w końcu stracą cierpliwość i wybiorą systemy gdzie takich problemów nie ma?

Osobiście uważam że niewprowadzenie na rynek nowych szkieł* przed wakacjami jest conajmniej igraniem z losem. no ale może nasza ulubiona firma tak lubi ;-(

olgierd  Dołączył: 06 Cze 2007
Mnie tam zumiki o świetle f/2,8 średnio interesują. Kiepsko, że w tych dłuższych, które - jak rozumiem - są w stanie obsłużyć także mały obrazek (60-250), Pentax rezygnuje z pierścienia przysłony.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
jak to ma być taki bubel jak tokina, to lepiej żeby przed wakacjami nie wypuszczali. Niech przeszlifują jeszcze raz wszystkie soczewki i zaczną sprzedawać jak to będzie "*" a nie jakiś badziew ;-)

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
olgierd napisał/a:
Kiepsko, że w tych dłuższych, które - jak rozumiem - są w stanie obsłużyć także mały obrazek (60-250),
Nikt oficjalnie nie powiedział, że nowe długie szkła pokryją pełną klatkę (to są szkła DA, nie DFA). O ile w przypadku 200/2.8 i 300/4 to jest prawdopodobne, to w przypadku zooma, już chyba mniej.

olgierd  Dołączył: 06 Cze 2007
W sumie fakt... to jakby zupełnie już porażka by była...

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
facet w sklepie zapewnial mnie dzisiaj ze nowy dlugi tamron 2.8 bedzie odrazu do pentaxa a cena sklepowa 2500zl..... cos zbyt pieknie to brzmi.....

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
Cytat
facet w sklepie zapewnial mnie dzisiaj ze nowy dlugi tamron 2.8 bedzie odrazu do pentaxa a cena sklepowa 2500zl..... cos zbyt pieknie to brzmi.....

Jasne, jak jakas glupia sigma 2.8 kosztuje prawie 3.5K

milo, - nie wiem czy ten tamron jest pelnoklatkowy....

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Fafniak napisał/a:
nie wiem czy ten tamron jest pelnoklatkowy....
Di - więc jest. Do cropa są Di II.

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Trzeba się uzbroić w cierpliwość i spokojnie czekać :-/

z drugiej strony są też pochlebne testy tego szkła TU

Gregor  Dołączył: 28 Gru 2006
Nasz Pentax zamiast sam zaprojektować i wykonać nowe "*", zaprzęgł do roboty nowo zaprzyjaźnioną tokinę. Nie oszukujmy się żadne szkło niezależne (Sigma,Tokina, Tamron, Cosina...) nigdy ale to nigdy nie przebiło markowego szkła (w swojej klasie oczywiście). Będziemy mieć badziewne Tokiny, które przynoszą wstyd na testach i to jeszcze markowane jako kultowe "*" Pentaxa. Sory ale to jest gwałt w biały dzień.
Chyba zmienię system ;-) jak się k....wa nie opamiętają skośnoocy. Przecież mają już kasę od Samsunga (ukłon dla potentata) na nowe projekty, przecież K10 to hit w swojej klasie i zbiera same laury, to po kigo ciula Ta tokina? Katastrofa. Już myślałem że jest nadzieja a tu dupa blada.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Gregor, we wszystkich wątkach bedziesz to pisał? Jesteś pewny, że wiesz o czym piszesz?

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Gregor napisał/a:
Chyba zmienię system ;-) jak się k....wa nie opamiętają skośnoocy
A zmieniaj, zmieniaj. Brdzie spokój.

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
Gregor napisał/a:
Nasz Pentax zamiast sam zaprojektować i wykonać nowe "*", zaprzęgł do roboty nowo zaprzyjaźnioną tokinę.

Generalnie powiedziane było, że Pentax tworzy nowe szkiełka we współpracy z Tokiną, a nie, że zaprojektuje je Tokina.
Gregor napisał/a:
Nie oszukujmy się żadne szkło niezależne (Sigma,Tokina, Tamron, Cosina...) nigdy ale to nigdy nie przebiło markowego szkła (w swojej klasie oczywiście).

Jesteś pewien tego co piszesz? :roll: Nigdy ale to nigdy nie mów nigdy! 8-)

Wiem, że to już stare szkło ale popatrz sobie na obiektyw Tokina AT-X 90mm f/2.5 Macro i powiedz, które szkiełko Pentaksa, Nikona, Minolty, Olympusa jest zdecydowanie lepsze od niego? Może poszukasz wśród obiektywów firmy Leica? :lol: Dziękuję, nie mam pytań.
Takie małe zestawienie szkiełek makro:

Canon EF 100/2,8 Macro
Photodo test result: 4,4

Canon EF 180/3,5L USM Macro
Photodo test result: 3,9

Canon EF 50/2,5 Macro

Cosina AF 100/3,5 Macro
Photodo test result: 2,8

Leica Apo-Macro-Elmarit-R 100/2,8
Photodo test result: 4,5

Minolta AF 100/2,8 Macro 1:1

Minolta AF 50/2,8 Macro1:1

Nikkor AF Micro 105/2,8D

Nikkor AF Micro 60/2,8D
Photodo test result: 4,2

Nikkor Micro 105/2,8
Photodo test result: 4,1

Nikkor Micro 55/2,8

Olympus 90/2 macro

Pentax SMCP-FA 100/3,5 Macro
Photodo test result: 3,7

Pentax SMC-FA Makro 100/2,8

Pentax SMC-A Macro 200/4ED

Pentax SMC-F 100/2,8 macro
Photodo test result: 4,3

Pentax SMC-F 50/2,8 macro
Photodo test result: 4,6

Sigma AF 105/2,8 EX Macro
Photodo test result: 4,1

Sigma AF 90/2,8 Makro

Sigma AF 50/2,8 EX Macro

Tamron AF SP 90/2,8 Macro
Photodo test result: 4,3

Tamron SP 90/2,5 macro

Tokina AT-X AF 100/2,8 Macro

Tokina AT-X 90/2,5 macro
Photodo test result: 4,6

Vivitar AF 100/3,5 macro
Photodo test result: 3,2

Generalnie spotkałem się z opiniami, że to wogóle jedno z kilku najostrzejszych szkieł jakie kiedykolwiek wyprodukowano dla 35mm!

Link do testu na photodo

Test obiektywu na dpreview

I tak jeszcze słówko na koniec. Sądzę, że gwiazdki Pentaksa mogą się jednak różnić od Tokin i dlatego nie podejmuję się oceniać ich możliwości przed ukazaniem się na rynku.

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006

sunshine  Dołączył: 25 Paź 2007
No comment :-/ Dla niedowiarków polecam sample z tej stronki zamku królewskiego w warszawie przy ogniskowej 16 mm :-|

http://pliki.optyczne.pl/tok16-50_fot15.jpg

Crop na budynek w tle - ten najdalszy - położony w centrum kadru, zawiódł mnie :-|

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
sunshine napisał/a:
polecam sample z tej stronki zamku królewskiego.......
Pikna winieta.

nie bardzo wiem o co wam chodzi - wyglada na to ze jednak sporo poprawili.... :roll:

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
Może wezmą też "ponoć" poprawioną gwiazdke 16-50 pentaxa pod lupe...

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
Może ktoś dać mi linka do tego testu????

Ten na optyczne odsyła nas do STAREGO testu!!!

Skocz do: